Cum a aparat CSM independenta procurorilor SS la solicitarea Adinei Florea si a lui Gheorghe Stan

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 09 Martie 2020, ora 10:39
7769 citiri
Cum a aparat CSM independenta procurorilor SS la solicitarea Adinei Florea si a lui Gheorghe Stan
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul CSM a aparat saptamana trecuta independenta sistemului judiciar in urma unei cereri facute de cinci procurori ai Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala: Gheorghe Stan - fost sef al structurii, acum judecator CCR, Adina Florea - fosta adjuncta a sefului structurii, Mihaiela Iorga- Moraru, Sorin Iasinovschi si Zarafina Puiu, nemultumiti de declaratiile publice facute de un procuror intr-un interviu acordat Ziare.com si de o asociatie de magistrati.

Cererea procurorilor Sectiei Speciale a fost acceptata de 10 membri CSM, 5 au votat impotriva, iar un vot a fost nul.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca unul dintre cei care au votat pentru aprararea independentei sitemului judiciar a fost actualul procuror general al Romaniei, Gabriela Scutea. Pe 5 februarie 2020, cand s-a luat in discutie acest subiect, a fost prima sedinta CSM la care a participat Gabriela Scutea, procurorul general al Romaniei fiind membru de drept al plenului.

Din punct de vedere tehnic, plenul CSM a votat un raport al Inspectiei Judiciare, realizat de inspectorul Mihaela Hrituc.

Ce i-a nemultumit pe procurorii SS

In primul rand, interviul pe care Cosmin Iordache, copresedintele Asociatiei "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor", l-a acordat Ziare.com. Cosmin Iordache este procuror DNA din 2010, a instrumentat dosare importante, precum cele ale lui Gheorghe Stefan, al fostului director al Postei, al fostului primar din Navodari etc. In dosarele sale nu a existat nicio achitare.

"Eu am ales sa fiu procuror intr-un sistem democratic la standarde europene, nu intr-o republica bananiera. Nu accept sa fiu complice tacut la prabusirea statului de drept, a democratiei. Nu vreau sa-mi fie rusine ca am trait in epoca asta si am tacut", spune Cosmin Iordache intr-un interviu acordat Ziare.com, in care atinge cele mai sensibile teme ale momentului: ce s-a discutat la Cotroceni, protocoalele cu SRI, sectia pentru magistrati, marile manipulari, scandalurile din DNA si situatia actuala a institutiei.

In momentul in care Cosmin Iordache acorda interviul Ziare.com, Gabriela Scutea facea parte din asociatia in care acesta era co-lider, Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor".

Citeste aici intreg interviul - ExclusivUn procuror rupe tacerea: Adevarurile nespuse despre "abuzuri", "victime" si "destine frante". "Nu vreau sa imi fie rusine ca am tacut!"

O alta nemultumire a fost un comunicat al Asociatiei Initiativa pentru Justitie (AIJ), condusa de procurorii Bogdan Pirlog si Sorin Lia.

"In ceea ce priveste Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, aceasta apare ca fiind infiintata din doua motive principale: pe de o parte, pentru a asigura impunitatea magistratilor corupti, agreati de putere, cu riscul refacerii retelelor de coruptie din anii '90 si din prima parte a anilor 2000, pe de alta parte, pentru a actiona ca un organ represiv, care sa poata fi folosit impotriva magistratilor incomozi - aspecte cu privire la care magistratii au atras atentia inca de la momentul punerii in discutie a infiintarii acestei sectii speciale", se arata in comunicatul AIJ.

Supararea lui Stan

La doua zile dupa publicarea interviului cu Cosmin Iordache, Gheorghe Stan a trimis, fostei sefe CSM, Lia Savonea, o cerere prin care sa sesizeze plenul pentru a se discuta apararea independentei.

"Este inadmisibil ca, la adapostul ingaduintei unui grad oarecare de rezerva, presa sa accepte colportarea in spatiul public a unor jigniri, neadevaruri, aprecieri subiective formulate adesea intr-un limbaj coclocvial, nepotrivit unui magistrat care se exprima in spatiul public, toate aceste manifestari avand loc cu acceptul si chiar incurajarea unui ziarist, rezultand, astfel, un articol pur si simplu defaimator la adresa unor magistrati, dar si a sistemului de justitie in ansamblul sau," sustine Gheorghe Stan.

Sursa: Solicitarea lui Stan

Cererea lui Gheorghe Stan a fost trimisa la CSM pe 3 aprilie 2019. In mai 2019, el a fost propus de PSD pentru ocuparea unui post de judecator la Curtea Constitutionala. Trebuie precizat ca, anterior numirii in fruntea SS, Gheorghe Stan a fost timp de mai multi ani adjunct al sefului Inspectiei Judiciare.

IJ: Au incalcat limitele libertatii de exprimare

Dupa cum am aratat, inspectorul Mihaela Hrituc a analizat interviul, dar si comunicatul de presa AIJ. Concluzia acesteia: declaratiile procurorilor au depasit "limitele admisibile ale libertatii de exprimare, asa cum sunt protejate de dispozitiile art. 10 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale."

"In concluzie, atat afirmatiile facute de domnii procurori Pirlog Bogdan si Lia Sorin, cat si cele facute de domnul procuror Iordache Cosmin nu au fundament si constituie, in fapt, o diseminare a unor opinii personale tendentioase, de natura a pune in discutie credibilitatea procurorilor din cadrul Sectiei pentru pentru investigarea infractiunilor din Justitie, incercand sa acrediteze ideea unei functionari anormale si incorecte a sistemului judiciar, pe componenta de exercitare a atributiilor de serviciu ce le revin procurorilor SIIJ, parte a mecanismului Justitiei, in sensul ca instrumenteaza dosare penale impotriva magistratilor incomozi si pentru aducerea in matca constitutionala a magistratilor cu gura mare sau care au deranjat oameni politici si nu pe baza de probe," scria Mihaela Hrituc.

Sursa: Raportul IJ

Potrivit inspectorului, in acest caz se impune apararea independentei, prestigiului si credibilitatii sistemului judiciar in ansamblul sau, implicit si a procurorilor din cadrul SS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Gheorghe Stan CCR, #Gheorghe Stan CSM, #Gheorghe STan DNA, #Adina Florea CSm , #CSM
Comentarii
Poza Socialistwars
Socialistwars
rank 5
Cu ce a fost mai buna Ana Pauker si Iagoda decit Himmler, ba ?