Cum ajunge un dosar la judecatorul preferat daca repartizarea e aleatorie?

Luni, 26 August 2013, ora 12:10
10657 citiri
Cum ajunge un dosar la judecatorul preferat daca repartizarea e aleatorie?

Dosarul judecatoarei Veronica Cirstoiu, arestata preventiv pentru ca ar fi primit mita o suma de peste 1 milion de euro, a scos la iveala faptul ca, uneori, repartizarea aleatorie a dosarelor este ocolita prin diverse tertipuri (inclusiv la interventia avocatilor), astfel incat o cauza ajunge sa fie solutionata de completul dorit.

Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, ne-a explicat ca in decursul ultimilor ani au fost identificate mai multe astfel de metode.

"Impartirea dosarelor are loc prin intermediul unui soft informatic, iar datele sunt introduse de o persoana care este responsabila in fiecare instanta de repartizarea acestor dosare. Exista mai multe metode de fraudare pe care le-am constatat deja practicate de instantele din Romania. De exemplu, functionarul de la repartizarea aleatorie introduce alte variabile decat cele reale, astfel incat dosarul sa mearga numai la un anumit complet, functionarul cunoscand foarte bine care sunt completele de serviciu intr-o anumita zi.

O alta metoda este urmatoarea: se introduc datele dintr-un dosar, se repartizeaza la un judecator si vazand ca nu este completul 'bun' se anuleaza repartizarea deja facuta si se re-repartizeaza dosarul, iar in felul asta se ajunge la judecatorul dorit. Insa, in acest caz, toate modificarile care se fac in sistemul informatic raman inregistrate, deci o astfel de smecherie poate fi usor descoperita", a declarat judecatorul Cristi Danilet pentru Ziare.com.

Mai exista si o a treia metoda, ceva mai sofisticata - repartizarea nu a dosarului in intregime, ci a copertelor de dosar. "Cand vine o cauza, se ia coperta, se da un numar, se repartizeaza aleatoriu si daca nu a ajuns la judecatorul 'bun' se ia urmatorul dosar, se face o noua coperta si se inlocuiesc actiunile, astfel incat sa se ajunga la completul dorit", a detaliat magistratul.

"In general, toate metodele acestea de fraudare au fost exersate timp de mai multi ani prin instantele din Romania. S-au facut controale, iar CSM a modificat anul trecut regulamentul astfel incat sa impiedice o parte din aceste metode", a completat judecatorul Cristi Danilet.

Magistratul subliniaza insa ca cel mai important aspect tine totusi de integritatea persoanei numite la repartizarea aleatorie a dosarelor. Insa acesta nu este singurul implicat in asemenea fraude.

"Uneori sunt suspiciuni care planeaza si asupra judecatorilor, am avut chiar in CSM doua sau trei actiuni disciplinare impotriva unor judecatori, in special presedinti de instanta, care dupa ce dosarul era repartizat unui coleg de-al lor, luau dosarul, ii preschimbau termenul si il dadeau manual altui judecator sau si-l pastrau pentru ei. Astfel de cauze chiar au fost pe rolul CSM si avem magistrati sanctionati pentru o astfel de frauda", a mai spus judecatorul Danilet.

Actiuni depuse in numar egal cu cel al judecatorilor din sectie!

Si in materie civila a existat timp de cativa ani o metoda de fraudare, dar CSM i-a pus capat prin modificarea regulamentului.

"Avocatii introduceau mai multe actiuni judecatoresti, de regula in numar egal cu cati judecatori erau in instanta respectiva la sectia civila, dupa care isi alegeau un complet si retrageau celelalte actiuni.

Dar noi, in urma cu un an, am modificat in CSM regulamentul ca sa prevenim o astfel de frauda si am dat dispozitie ca, indiferent cate actiuni sunt depuse, ele sa mearga toate la primul judecator sesizat", a explicat magistratul.

Complicitati avocat-functionar-judecator

Judecatorul Cristi Danilet spune ca a sesizat existenta unor complicitati "intre anumiti avocati, anumiti functionari de instante si chiar presedinti de instante".

"Este o coniventa intre ei, o intelegere. De multe ori se vorbeste de coruptia din justitie dar se ocoleste ca personaj avocatul. Dar avocatul deseori face trafic de influenta, fie pe langa judecator, fie pe langa personalul de la repartizarea aleatorie a dosarelor", a adaugat acesta.

Ce risca cei care sunt prinsi?

"In primul rand este vorba despre un abuz in serviciu. Daca se dovedeste luarea de mita, este infractiune si se face dosar penal. Daca nu se dovedeste luarea de mita si a fost doar o chestiune legata de prieteniem atunci este un abuz in serviciu si este tot infractiune. Daca nu se poate dovedi nici abuzul in serviciu, atunci grefierul respectiv risca o sanctiune disciplinara aplicata de presedintele Curtii de Apel.

In ceea ce il priveste pe judecator, daca se dovedeste complicitatea sau manipularea dosarelor, si la ei sanctiunile merg de la luare de mita si abuz in serviciu pana la masuri disciplinare aplicate de CSM si, cum va spuneam, chiar avem judecatori sanctionati", a raspuns judecatorul.

Ce se poate face?

Intrebat cum se poate fi imbunatatit sistemul de repartizare a dosarelor pentru a se reduce cat mai mult posibil numarul de cazuri de genul celor prezentate mai sus, judecatorul a facut mai intai cateva precizari.

"Noi avem in mod regulat controale cu privire la repartizarea aleatorie a dosarelor, dar situatiile de fraudare sunt destul de greu de identificat daca nu exista o sesizare, o plangere, o informatie in legatura cu anumite dosare. Pe rolul instantelor din Romania sunt in fiecare an cam 3 milioane de dosare. Noi le verificam aleatoriu, nu putem sa le verificam pe toate. Se verifica in concret acolo unde exista o sesizare ca exista ceva in neregula", a declarat acesta.

Cat despre posibilitatea de a se imbunatati sistemul, judecatorul Danilet spune ca sunt mai multe posibilitati.

"In primul rand, rotatia in mod frecvent a functionarilor de la repartizarea dosarelor. Pentru ca acel om, care lucreaza zilnic cu softul si la care vin zilnic aceleasi persoane, de regula avocati, este usor de influentat, pentru ca leaga prietenii. Si atunci se recomanda, ca metoda anticoruptie, schimbarea acelui functionar la un interval de timp regulat, ceea ce la noi nu se face pe motiv ca functionarul ar cunoaste bine sistemul informatic. Da, dar uite si reversul medaliei!

De asemenea, teoretic, o alta metoda ar putea fi sa se monteze camere video in spatele functionarului care face repartizarea dosarelor, in asa fel incat sa fie filmat si cel care vine cu dosarul si operatiunile care se fac in calculator, pentru a se putea vedea ulterior daca a fost o greseala (uneori se intampla si greseli, nu e nicio problema), sau s-au petrecut lucruri ilegale.

Trebuie subliniat insa ca responsabili de impartirea aleatorie sunt presedintii de instanta, prin urmare ar trebui ca ei sa faca mult mai des controale la sectorul de repartizare a dosarelor. Deci pana sa se ajunga la inspectie, care actioneaza, de regula, in urma unei sesizari, sefii de instanta pot face oricand controale", a conchis judecatorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristi Danilet repartizare dosare, #Danilet fraude repartizare dosare, #Danilet fraude judecatori , #CSM