Danilet (CSM): Se ajunge ca magistratii sa fie implicati, fara voia lor, in razbunari politice

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 14:04
5911 citiri
Danilet (CSM): Se ajunge ca magistratii sa fie implicati, fara voia lor, in razbunari politice
Foto: Arhiva

Judecatorul Cristi Danilet, membru in CSM, avertizeaza ca posibilitatea ca magistratii sa fie anchetati la cererea ministrului este un lucru extrem de periculos pentru independenta Justitiei.

Avertismentul vine la scurt timp dupa ce Ministerul Justitiei a cerut oficial anchetarea judecatorilor care l-au condamnat pe Adrian Nastase.

Presa a semnalat, vineri, ca a fost sesizata inspectia judiciara a CSM in acest caz, la cererea Gabrielei Ghita, avocata unuia dintre cei condamnati la inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii".

Magistratii care l-au condamnat pe Adrian Nastase, anchetati disciplinar?

"Din pacate, se intampla ceea ce anticipam anul trecut, cand ministrul Predoiu, cu sprijinul, iarasi din pacate, al unei judecatoare, a promovat posibilitatea ministrului Justitiei de a porni investigatiile asupra unui judecator sau procuror pentru modul in care a solutionat un dosar.

Acea initiativa a devenit lege in ianuarie 2012 si a fost confirmata de Curtea Constitutionala, desi judecatorii din tara, CSM si ICCJ au atentionat asupra disparitiei independentei justitiei in asemenea conditii.

Mie, ca judecator, imi este foarte clar ca, daca voi da o solutie ce nu va conveni colegului de partid al ministrului Justitiei, indiferent de culoarea lui politica, e posibil sa ma trezesc cu o investigatie la cererea ministrului.

Ganditi-va si invers: daca dau o solutie in favoarea unui adversar politic al partidului care are reprezentant in Ministerul Justitiei, la fel va fi.

Practic, se ajunge ca magistratii sa fie implicati fara voia lor in razboaie si razbunari politice. E foarte periculos pentru statul de drept, e foarte periculos pentru independenta noastra.

Maine, daca as putea, as lua acest instrument din mana ministrului", a comentat judecatorul Cristi Danilet pentru Ziare.com.

Un nou caz Grajdan?

Inspectia Judiciara a CSM a fost sesizata la data de 26.06.2012 de Ministerul Justitiei in vederea "efectuarii de verificari prealabile cu privire la eventualitatea savarsirii unor abateri disciplinare de catre magistratii ce au judecat si solutionat" cauza ce a format obiectul dosarului "Trofeul Calitatii".

Cei cinci judecatori care l-au condamnat pe Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare urmau sa fie verificati la cererea Gabrielei Ghita, avocata Irinei Jianu in acest dosar. Aceasta i-a transmis ministrului Justitiei, Titus Corlatean, un memoriu prin care cerea sesizarea inspectiei judiciare si sanctionarea completului, acuzandu-le pe judecatoarele Livia Stanciu (presedinta Curtii Supreme), Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrascu si Ioana Alina Ilie ca au actionat cu rea-credinta.

Demn de mentionat este ca Gabriela Ghita, fost procuror general adjunct al Romaniei, a fost la randul ei condamnata, in aceasta primavara, la doi ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul privind fraudarea concursului pentru procurori sefi, si asteapta judecarea recursului la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Vineri dupa-amiaza, la cateva ore de la declansarea scandalului, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a anuntat printr-un comunicat remis presei ca a dispus stoparea acestui demers, considerandu-l "inoportun".

Mai mult, Titus Corlatean sustine ca nu a fost instiintat in legatura cu acest demers intreprins de subalternii sai, afirmand ca "Serviciul Comunicare si Relatii Publice si Secretarul de Stat coordonator din Ministerul Justitiei au transmis, fara informarea prealabila si fara acordul Ministrului Justitiei, la data de 22.06.2012" sesizarea inspectiei Judiciare a CSM, situatia semanand izbitor cu scandalul declansat de retragerea Inspectoratului de Stat in Constructii din Trofeul Calitatii, tot asa, fara stirea superiorului direct, premierul Victor Ponta.

"Ministrul Justitiei considera inoportuna procedura utilizata de compartimentul de specialitate din Ministerul Justitiei si a dispus stoparea imediata a acestui demers susceptibil de interpretari eronate, mai ales in contextul intern si extern actual, privind o asa zisa interferenta in independenta actului de justitie", se arata in comunicatul MJ.

La 20 iunie Adrian Nastase a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare. In aceeasi seara Nastase ar fi incercat sa se sinucida. Dupa o saptamana de scandal mediatic si de actiuni in instanta, Adrian Nastase a fost incarcerat la Rahova.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#anchetare judecatori Nastase, #Danilet anchetare judecatori, #Corlatean anchetare judecatori Nastase , #CSM
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Asta ca sa aratam UE ca la noi Justitia e independenta
Poza bum
bum
rank 5
comunistii din USL o sa "asfalteze" tot ce nu e USL !