Discutii aprinse in plenul CSM, din cauza unei petitii a magistratilor

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 15:10
2298 citiri
Discutii aprinse in plenul CSM, din cauza unei petitii a magistratilor
Foto:Arhiva

Dezbatea din plenul Consiliului Superior al Magistraturii a protestului "Integritate si Demnitate", care a fost sustinut, joi, de initiatoarele lui, Andrea Chis si Francisca Vasile, dar si de Ana Maria Puiu, a starnit discutii in contradictoriu intre initiatoare si o parte din conducerea CSM.

Discutiile pe tema protestului "Integritate si Demnitate" de joi din plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au plecat de la nemultumirea initiatoarelor, judecatoarele Andrea Chis si Francesca Vasile, care i-au reprosat Floricai Bejinaru, presedinte al CSM, ca nu le-a comunicat anterior punctul de vedere al uneia dintre directiile Consiliului pe aceasta tema.

Cele doua judecatoare au cerut amanarea discutiilor plenului pe acest subiect. Chis si Vasile au sustinut ca nu au fost invitate sa vina sa isi sustina punctul de vedere, la care au aderat peste 400 de alti judecatori si procurori.

Pe de alta parte, fostul presedinte al consiliului, Virgil Andreies, le-a acuzat pe cele doua ca nu se comporta ca un judecator, intreband-o pe Francesca Vasile daca "este in campanie electorala", aceasta sustinand ca nu candideaza pentru nicio functie.

In urma discutiilor aprinse, presedintele CSM, Florica Bejinaru, a suspendat, pentru deliberari, sedinta plenului, care s-a reluat, la ora transmiterii acestei stiri.

Plenul CSM discuta, in sedinta de joi, o nota a Directiei legislatie, documentare si contencios cu privire la protestul magistratilor, intitulat "Integritate si demnitate", prin care 400 de judecatori si procurori au cerut Consiliului sa ia atitudine fata de cazurile de coruptie din sistem.

Astfel, pe ordinea de zi a sedintei din 8 aprilie a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se regaseste o nota a Directiei legislatie documentare si contencios privind protestul magistratilor intitulat "Integritate si demnitate", pe care membrii CSM urmeaza sa o ia in discutie.

Protest semnat de 400 de judecatori

Aceasta este prima reactie a CSM fata de protestul initiat, pe 30 martie, de trei judecatoare, printre care si presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dana Garbovan. Protestul celor trei magistrati s-a propagat rapid in sistemul judiciar, 400 de judecatori si procurori aderand la petitie in doar trei zile.

Petitia inaintata Consiliului Superior al Magistraturii cuprinde doua parti. Prima se refera la cazurile de incalcare a normelor de etica profesionala, fata de care magistratii vor ca membrii CSM sa aiba "o pozitie ferma si neechivoca". Astfel, magistratii cer Consiliului masuri ferme pentru "asanarea sistemului judiciar", incalcarile Codului deontologic fiind la fel de nocive ca si faptele de coruptie, se arata in textul protestului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#CSM, #protest judecatori, #apel magistrati, #CSM judecatori Voicu , #CSM