Eugen Nicolicea, Rares Bogdan si Dan Puric au incalcat independenta Justitiei

Miercuri, 24 August 2016, ora 14:04
5407 citiri
Eugen Nicolicea, Rares Bogdan si Dan Puric au incalcat independenta Justitiei
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Deputatul Eugen Nicolicea (PSD), jurnalistul Rares Bogdan si actorul Dan Puric au incalcat independenta sistemului judiciar atunci cand au sustinut ca Laurentiu Streza, mitropolit al Ardealului, dar si alte inalte fete bisericesti ar fi trebuit audiate "discret" la DNA.

CSM a votat in sedinta de miercuri raportul intocmit de Inspectia Judiciara, dupa ce procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a depus in 19 iulie o sesizare cu privire la afirmatiile facute de cei trei in mai multe emisiuni difuzate de Realitatea TV si Antena3, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Emisiunile au fost realizate in contextul in care mitropolitul Ardealului a fost audiat la inceputul lunii iulie la DNA (foto) in dosarul "scriitorilor din inchisori", la iesire, avocatul sau declarand ca acesta nu a avizat cartea lui Gigi Becali, ci i-a dat binecuvantare, fara bani sau donatii.

In acelasi dosar a mai fost audiat si IPS Teodosie.

Audierile au fost comentate public, in emisiuni de televiziune, de Eugen Nicolicea, Rares Bogdan si Dan Puric.

Cei trei "au vizat activitatea profesionala a procurorilor DNA si legalitatea masurilor dispuse, fiind pusa in discutie deontologia profesionala a acestora", a concluzionat CSM.

"Sustinerile potrivit carora citarea la sediul DNA a unor inalti ierarhi ai Bisericii a reprezentat un act abuziv al procurorilor, intrucat trebuiau gasite alte modalitati 'discrete' pentru audierea acestora, reprezinta acuzatii de natura sa creeze o presiune asupra activitatii procurorilor si sa afecteze increderea cetatenilor in independenta, impartialitatea si reputatia lor profesionala", se arata in comunicatul citat.

De asemenea, inspectorii judiciari au constatat ca afirmatiile lansate in spatiul public, "in sensul ca activitatea procurorilor are caracter distructiv si urmareste sa loveasca in reperele morale ale propriului popor", aduc atingere independentei sistemului judiciar cu consecinta decredibilizarii acestuia.

Mai mult, la nivelul societatii, un astfel de mesaj poate genera un sentiment de revolta si respingere fata de Justitie, se arata in comunicatul citat.

Plenul Consiliului a apreciat ca afirmatiile mentionate, lansate in spatiul public in perioada 11 - 12 iulie 2016 prin intermediul posturilor de televiziune Realitatea TV si Antena 3, preluate ulterior si de alte institutii media, afecteaza credibilitatea Justitiei, aducand atingere independentei si impartialitatii procurorilor, precum si independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

Persoanele in cauza nu pot fi insa sanctionate in niciun fel.

C.B.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Nicolicea incalcat independenta justitiei, #Laurentiu Streza audiat DNA , #CSM