Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Gata cu stenogramele in presa: Accesul jurnalistilor la dosare, doar dupa finalizarea lor

Marti, 06 Mai 2014, ora 18:04
4344 citiri
Gata cu stenogramele in presa: Accesul jurnalistilor la dosare, doar dupa finalizarea lor
Foto: globalresearch.ca

Plenul CSM a votat, marti, modificarea Ghidului care stabileste relatia justitiei cu presa prin care se interzice accesul jurnalistilor la dosare pana cand se da o decizie definitiva.

In ultimii 8 ani obtinerea unor informatii din dosare era permisa presei, in anumite conditii, ceea ce a facut posibila prezentarea in mass-media a unor informatii revelatoare pentru anumite cazuri.

Cel mai recent caz este cel al judecatorului Stan Mustata, in care Dan Voiculescu a cerut anchetarea procurorilor DNA pentru abuz, considerandu-l nevinovat, in timp ce in presa au aparut informatii legate de modul in care judecatorul negocia mita la toaleta.

DNA: Cum negociau spaga oamenii judecatorului Mustata: Trageau des apa la WC, de frica SRI

Sedinta a fost condusa de presedintele CSM, judecatorul Adrian Bordea, si vicepresedintele Gheorghe Muscalu.

Mircea Aron, membru CSM si judecator al Consiliului, a sustinut ca, daca se va permite presei sa aiba acces la copii dupa rechizitoriile din dosare, atunci jurnalistii vor urmari "senzationalul".

In schimb, judecatorul Cristi Danilet a avut o opinie contrara.

"Au fost 15 voturi pentru si 3 voturi impotriva. Marturisesc ca eu am votat impotriva. Majoritatea a justificat ca art. 277 din Noul Cod Penal interzice accesul la dosare pana se da o solutie definitiva. Eu cred ca nu e asa: acel articol incrimineaza dezvaluirea fara drept. Or, in Ghid, tocmai asta se putea reglementa: situatiile in care exista dreptul de a permite accesul presei la materiale din dosar.

Cred in continuare ca cei care vor aplica Ghidul vor trebuie sa gaseasca un echilibru intre drepturile celor aflati sub anchete si dreptul publicului la informare despre acestea, scopul fiind unul singur: NU e de ajuns sa se faca justitie, ci trebuie sa se si vada ca se face justitie. Riscurile transparentei sunt, evident, mai mici decat riscurile lipsei de transparenta", a subliniat judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, pe pagina sa de Facebook.

Ghidul s-a aflat o perioada in dezbatere publica, dar jurnalistii specializati pe domeniul justitiei spun ca propunerile lor nu au fost luate in considerare de CSM.

"Dupa ce au consultat presa, au ales sa o cenzureze. Si sa protejeze informatiile publice, din instante, referitoare la infractori. De astazi, CSM - garantul independentei Justitiei, a devenit pavaza dosarelor de coruptie", scrie Sorina Matei pe Facebook.

C.B.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Ghid presa CSM justitie, #acces presa dosare justitie, #Ghid comunicare CSM , #CSM