Guvernul schimba modalitatea de promovare a magistratilor la Inalta Curte

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 21:11
1553 citiri
Guvernul schimba modalitatea de promovare a magistratilor la Inalta Curte

Executivul roman este de acord cu promovarea magistratilor pe principiul performantei. Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului Justitiei, un proiect prin care se opereaza schimbari in procedura de promovare a magistratilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Lidia Barac, a afirmat ca proiectul, elaborat in colaborare cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si ai ICCJ, propune conditii clare si proceduri transparente pentru promovarea magistratilor la Instanta Suprema, se arata intr-un comunicat de presa al Executivului remis redactiei Ziare.com.

"In spatiul public exista, de mai mult timp, o discutie in legatura cu nevoia de a transparentiza procedura de promovare si acest lucru nu se putea face decat prin identificarea unor criterii obiective de acces la Inalta Curte", a declarat secretarul de stat din Ministerului Justitiei.

Astfel, potrivit noilor reglementari, isi pot depune candidaturile la ICCJ numai acei magistrati care au indeplinit functia de judecator la Curtea de Apel, respectiv de procuror la Parchetul de pe langa Curtile de Apel, cu o vechime de cel putin 15 ani in functia de judecator, respectiv de procuror.

O alta conditie este aceea ca cel putin 5 ani din ultimii 10 ani de activitate sa fi activat ca judecator la instantele, respectiv parchetele mentionate.

"In acest fel s-a modificat norma actuala, care permitea ca la aceasta procedura de promovare sa participe si judecatorii tribunalelor si parchetelor de pe langa ribunale. S-a apreciat ca este absolut necesara parcurgerea gradelor de jurisdictie obisnuita, instanta de fond, apel, recurs, deci, cele trei trepte, pentru ca pregatirea si experienta profesionala, precum si competentele sociale si umane care deriva si din vechime sa poata aduce un plus de valoare actului de justitie necesara a se infaptui la Inalta Curte", a apreciat secretarul de stat din Ministerul Justitiei.

De asemenea, proiectul de lege aduce unele modificari legate de metodologia propriu-zisa de acces la Inalta Curte. Aceasta metodologie cuprinde urmatoarele etape, a explicat secretarul de stat Lidia Barac.

* evaluarea si verificarea pregatirii profesionale a candidatilor, efectuate de o comisie formata din trei judecatori care isi desfasoara activitatea in cadrul sectiei ICCJ pentru care au fost depuse candidaturi. Aceasta comisie va emite un raport consultativ ce se supune spre aprobare colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Numirea comisiei se face prin hotarare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

* aprobarea raportului consultativ asupra promovarii, de catre colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si emiterea, pe baza acestuia, a unei recomandari motivate cu privire la candidat.

* sustinerea candidaturii in fata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

In scopul evaluarii motivatiei si a competentelor umane si sociale ale candidatilor la sedinta Plenului CSM in care se sustine candidatura participa, cu rol consultativ, si un psiholog desemnat de plen, care va putea adresa intrebari candidatilor.

Guvernul va transmite proiectul de lege Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut si aprobat in procedura de urgenta.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#magistrati promovare ICCJ, #legi promovare magistrati iccj , #CSM
Comentarii
Poza ghighi
ghighi
rank 5
Ceva se misca in justitie, dar.......insuficient.