Inca un scandal in Justitie. CSM paraste Guvernul la CCR. Miza: judecatorul Romaniei la CEDO (Video)

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 10:51
5331 citiri
Inca un scandal in Justitie. CSM paraste Guvernul la CCR. Miza: judecatorul Romaniei la CEDO (Video)
Foto: Arhiva

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala cerandu-i sa solutioneze un conflict juridic de aceasta natura aparut ca urmare a faptului ca Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta procedura de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Sesizarea a fost depusa miercuri de presedintele CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala. Ea se refera la OUG 21/2013 prin care CSM-ului i s-au redus o parte din atributiile constitutionalem Guvernul hotarand ca desemnarea judecatorului roman la CEDO nu mai este atributul CSM.

Conform unui comunicat remis Ziare.com, CSM a sesizat Curtea Constitutionala apreciind ca "prin schimbarea de catre Guvernul Romaniei a mecanismului de numire a judecatorului roman la CEDO, prin intermediul unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, s-a adus atingere principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat", fiind "vidata de substanta o atributie fundamentala a CSM" in calitatea sa de garant al independentei justitiei.

De asemenea, CSM a cerut Curtii Constitutionale sa constate ca Guvernul a modificat prin Ordonanta de Urgenta atributii constitutionale ale unei institutii, incalcandu-se astfel o decizie a Curtii conform careia "ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica".

Presedintele CSM, Oana Schmidt Haineala, a declarat la Realitatea TV ca CCR va trebui sa constate o posibila incalcare a principiului separatiei puterilor in stat. Intrebata daca Guvernul a consultat CSM atunci cand a decis sa ii taie din atributii, presedintele CSM a precizat ca Ordonanta de Urgenta respectiva a fost promovata de fostul ministru al Justitiei Mona Pivncieru, iar CSM a fost consultat "tardiv", adica a aflat despre ea abia saptamana trecuta.

Proiectul de ordonanta a fost inaintat spre avizare CSM cu doar o zi inainte ca actul normativ sa fie adoptat de guvern si cu doua zile inainte de publicarea lui in Monitorul Oficial.

In noul act normativ deja in vigoare, OUG 21/2013, CSM nu mai este forul care propune candidatii la functia de judecator al CEDO din partea Romaniei, asa cum era in vechiul act normativ, aceasta atributie fiind acordata unei comisii formate din noua membri.

"Propunerea candidatilor de catre o comisie de noua membri, in care Guvernul este reprezentat de nu mai putin de patru membri, in conditiile in care tot Guvernul este cel care decide cu privire la aceste propuneri, rupe echilibrul intre cele trei puteri ale statului mentinut de reglementarile anterioare, deplasand nejustificat centrul de influenta spre puterea executiva", se arata in punctul de vedere emis tardiv de Directia Legislatie din cadrul CSM.

Mai mult, "preluarea atributiei de propunere a candidatilor de catre comisia mai sus mentionata, in care Guvernul joaca un rol important, credem ca ar putea ridica unele probleme din perspectiva aparentei de independenta si impartialitate de care trebuie sa se bucure judecatorii Curtii, in contextul in care tot Guvernul este cel care aproba lista finala a candidatilor.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sesizare CCR CSM CEDO, #CSM numire judecator CEDO , #CSM