Inspectia Judiciara il acuza pe Ponta ca a adus atingere separatiei puterilor in stat si prestigiului justitiei

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 17:17
5407 citiri
Inspectia Judiciara il acuza pe Ponta ca a adus atingere separatiei puterilor in stat si prestigiului justitiei
Foto: Arhiva

Premierul nu avea dreptul "sa extrapoleze nemultumirile" referitoare la instrumentarea anumitor cauze, iar declaratiile acestuia prin care il considera pe Lucian Papici "basist, morarist si macovist" si spune ca a instrumentat "dosare politice" afecteaza prestigiul acestuia, se arata in raportul IJ.

Inspectorii din cadrul Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arata in raportul privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de aparare a reputatiei profesionale ca, potrivit legii, reprezentantilor puterilor legislativa si executiva nu le este permisa exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justitie si a celor care il infaptuiesc.

"Intr-un stat de drept, nimeni, si cu atat mai putin un reprezentant al uneia dintre celelalte doua puteri, nu are dreptul sa extrapoleze nemultumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar in masura in care procedeaza astfel, se aduce atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, cu consecinta afectarii prestigiului justitiei si, implicit, a independentei si reputatiei magistratilor", se precizeaza in raportul intocmit de Inspectia Judiciara, transmis Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit documentului citat, dreptul la libera exprimare "nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrangeri", in ideea in care folosirea libertatii de exprimare este indreptata impotriva unor "valori pe care statul le poate in mod legitim apara", cum ar fi autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.

Declaratiile domnului Victor Viorel Ponta nu respecta exigentele legale

"Pornind de la ideea ca, pentru a-si indeplini in mod corespunzator atributiile, magistratii au nevoie de increderea opiniei publice, iar aceasta incredere ar putea fi afectata de afirmatiile ce pun la indoiala capacitatea profesionala, integritatea si impartialitatea unor procurori, apreciem ca declaratiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al Romaniei, prin care il considera pe procurorul Papici Lucian Gheorghe 'basist, morarist si macovist', respectiv ca nu se impune mentinerea acestuia in functia de procuror sef intrucat a instrumentat 'dosare politice' nu respecta exigentele legale si jurisprudentiale enuntate, fiind de natura a afecta prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe", este concluzia din raportul Inspectiei Judiciare a CSM.

Afirmatiile premierului la adresa procurorului Papici nu au fost argumentate, spun inspectorii judiciari, decat prin mentionarea unor imprejurari in care s-a derulat referendumul organizat in cursul anului 2012, eveniment care a dus si la instrumentarea unor dosare penale de catre DNA, parchet din care facea parte procurorul Lucian Papici.

"In acest context, mentionam ca, in legatura cu unele acuze potrivit carora dosarele avand ca obiect fapte penale comise in cursul derularii referendumului organizat in anul 2012 ar fi fost instrumentate ca urmare a unor interventii de natura politica, Inspectia Judiciara a mai efectuat verificari, iar prin Hotararea nr. 816 din 18 septembrie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, s-a stabilit ca afirmatiile unor oameni politici facute in acest sens au incalcat independenta sistemului judiciar", se mentioneaza in raportul Inspectiei Judiciare.

Inspectia Judiciara din Consiliul Superior al Magistraturii arata ca reputatia profesionala a procurorului Lucian Papici a fost afectata de declaratiile premierului facute dupa ce procurorul general al Romaniei a dispus incetarea delegarii lui Papici in functia de sef al Sectiei I din DNA.

Raportul Inspectiei Judiciare privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de aparare a reputatiei profesionale s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei de marti a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Sectiei de combatere a coruptiei a DNA, a solicitat, in 3 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii sa ii apere reputatia profesionala si imaginea publica in legatura cu afirmatiile facute de premierul Victor Ponta in mass-media.

In solicitarea adresata CSM, procurorul Lucian Papici considera ca "afirmatiile denigratoare facute de primul ministru ii afecteaza reputatia profesionala, deoarece acestea pun la indoiala obiectivitatea sa in instrumentarea dosarelor penale, probitatea morala si profesionala".

Afirmatiile au fost facute in 2 octombrie, in cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, in contextul in care, cu putin timp inainte, fusese transmis, de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ordinul prin care s-a dispus incetarea delegarii in functia de procuror sef de sectie a lui Lucian Papici, preciza DNA intr-un comunicat de presa.

"In cererea adresata CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe sustine ca, prin afirmatiile facute de primul ministru - din care reproduce textual 'Papici a facut dosare politice' si 'De ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii?' - se creeaza opiniei publice sentimentul ca primul ministru, care este om politic, este in realitate cel care hotaraste asupra mentinerii sau nu in functia de conducere a unui procuror, cu toate ca nu are atributii legale in acest sens", a mai aratat DNA in comunicat.

In sustinerea cererii catre CSM, procurorul Papici subliniaza ca aceste exprimari creeaza un potential de asociere a magistratilor, ca reprezentanti ai institutiilor statului, cu mediul politic si considera ca modul tendentios, aprecierile personale si judecatile de valoare exprimate de primul ministru ii afecteaza imaginea publica.

"Procurorul Papici Lucian Gheorghe reaminteste ca reputatia profesionala este o consecinta a integritatii profesionale si morale, aflata in stransa legatura cu independenta, impartialitatea si integritatea pe care, ca magistrat, le manifesta in exercitarea profesiei, iar acestea au fost incalcate prin comportamentul public al primului ministru", se mai arata in comunicatul DNA.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a decis, in 2 octombrie, incetarea delegarii procurorului Lucian Papici, sef al Sectiei I din DNA, si a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, in locul lor fiind delegati procurorii Iuliana Bendeac, ca sef de sectie, si Viorel Cerbu, ca adjunct.

Miercuri, la ora 17.09, Nitu a informat Directia Nationala Anticoruptie, printr-un fax, ca delegarea lui Papici ca sef al Sectiei I din DNA inceteaza cu 2 octombrie, data incepand cu care functia este ocupata de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioada de sase luni.

Directia Nationala Anticoruptie arata ulterior, intr-un comunicat de presa, ca activitatea profesionala a procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru s-a remarcat "prin rigoare si rezultate remarcabile si nu exista motive care sa justifice incetarea exercitarii functiilor de conducere".

Directia Nationala Anticoruptie a precizat ca incetarea delegarii lui Papici ca sef al Sectiei de combatere a coruptiei din DNA a fost dispusa in 2 octombrie de procurorul general, dupa ce tot Tiberiu Nitu, in 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiasi procuror pe aceeasi functie.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmarirea penala in dosarul referendumului, in care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#inspectia Judiciara Ponta Papici, #CSM Ponta Papici , #CSM