Opinii: Justitia, tot pe mana dinozaurilor

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 00:10
6163 citiri
Opinii: Justitia, tot pe mana dinozaurilor
Fotomontaj: Ziare.com

Legea care reglementeaza asa numita mica reforma in Justitie a fost promulgata cu surle si trambite saptamana trecuta. Si pe buna dreptate. Caci odata aplicat, actul normativ mosit de Catalin Predoiu ar trebui sa scurteze mult procesele, sa degreveze instantele de judecata de multe cauze minore, sa puna capat multor abuzuri procedurale, adica, in general, sa usureze si viata magistratilor, si pe aceea a justitiabililor.

Dar si mica si marea reforma in Justitie nu se aplica singure, ci trebuie puse in practica de cineva. Adica de magistrati. Iar recent incheiatele alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii nu ne dau nicio speranta ca, in afara de cateva cosmetizari, Justitia romaneasca va functiona mai bine decat pana acum.

Pentru ca si noul CSM este dominat de dinozauri. Mai grav decat atat, ei au fost alesi, cu trei exceptii, de judecatorii si procurorii din intreaga tara, deci sunt reprezentativi pentru cei care impart dreptatea. E drept, in noul CSM au intrat si patru judecatori tineri si reformatori: Horatius Dumbrava, Adrian Neacsu, Cristi Danilet si Alexandru Serban. Sunt insa flancati de nume vechi grele si controversate, unele ramase in CSM printr-un artificiu care i-a pus la adapost de alegeri.

Ii vom revedea acolo, de exemplu, pe celebrii Dan Lupascu, Lidia Barbulescu si Dan Chiujdea. D-na Barbulescu, preferata fostului ministru Rodica Stanoiu, care i-a netezit o cariera ca-n povesti in timp record, si Dan Chiujdea apar in stenogramele din cazul Voicu. E drept, inspectia judiciara a CSM l-a scos basma curata pe dl. Chiujdea. Ce surpriza!

Amandoi, la fel ca Dan Lupascu, nu ar fi trebuit sa mai poata candida, caci legea interzice cel de-al doilea mandat. Dar, zic ei, legea a aparut dupa ce il incepuseara pe primul, si daca s-a putut la Ion Iliescu, de ce sa nu se poata si la ei?

Procurorul George Balan, si el membru in CSM, este tot un bun prieten al lui Catalin Voicu, dar, potrivit presei, este acuzat ca ar fi comis abuzuri in dosarul "MISA" si ca ar fi tergiversat cercetarile in dosarul "Spoitoru". Asta ca sa dam doar cateva exemple. Dar macar toti acestia au fost alesi. Avem insa si categoria celor care au ramas in CSM fara sa fi trecut prin alegeri.

Ana Cristina Labus, reprezentant al tribunalelor, procurorul Gratiana Isac, reprezentant al Parchetului de pe langa Inalta Curte si Casatie-DIICOT si procurorul Bogdan Dimitrie Licu, reprezentant al parchetelor de pe langa tribunale au intrat in CSM pe parcursul ultimilor 6 ani in locul unor magistrati car au demisionat sau s-au pensionat.

Daca tragem linie si socotim, vom vedea ca CSM s-a primenit in foarte mica masura, fiind in continuare dominat de oamni din cauza carora Justitia este disfunctionala, iar Romania nu reuseste sa scape de monitorizare. CSM nu ar trebui sa fie un sindicat, asa cum il percep deschis multi magistrati. Si nici vreun refugiu pentru magistratii patati, asa cum s-a intamplat pana acum, caci sanctiunile aplicate de CSM au fost rarisime, foarte blande si aplicate dupa anchete interminabile, aspecte reprosate si de CE.

Singura atributie de care CSM s-a achitat peste masura chiar a fost apararea prestigiului magistratilor acuzati de presa pentru diverse potlogarii, insa nu a fost nicio secunda deranjat de greva ilegala a oamenilor in robe. Ultima onoare ce trebuie "reperata" este a judecatoarei Viorica Costiniu, salvatoarea lui SOV.

CSM ar trebui sa fie insa mai mult decat un organ sanctionator. Consiliul dispune promovarea judecatorilor si a procurorilor, organizeaza admiterea in magistratura, dar si concursurile pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor. Este, asadar, Guvernul si forul de judecata al magistratilor de intransigenta caruia depinde in mare masura calitatea actului de justitie.

Dar nu alde Lidia Barbulescu sau Dan Chiujdea sunt vinovati pentru ca au ajuns in CSM. Vinovati sunt cei care i-au votat, adica magistratii care nu doresc ei insisi reformarea Justitiei, sunt multumiti de ceea ce se intampla acum, doresc o umbrela protectoare, nu un organism intransigent care sa-i ajute sa-si recapete prestigiul. Acesti oameni care i-au votat pe dinozaurii din CSM vor aplica mica si marea reforma in Justitie? Precis!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri CSM, #conducere CSM , #CSM
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
PDL ar face bine sa introduca in Constitutie posibilitatea ca cetatenii sa-i poata alege direct pe judecatori , CSM , ICCJ , presedintii de judecatorii , tribunale ,etc . La fel si pe procurori si sefii de politie .
Poza iancuc59
iancuc59
rank 1