Magistratii critica CSM in scandalul legat de judecatorul care l-a condamnat pe Voiculescu

Vineri, 25 Martie 2016, ora 20:28
4034 citiri
Magistratii critica CSM in scandalul legat de judecatorul care l-a condamnat pe Voiculescu
Foto: Arhiva Site CSM

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania - Filiala Cluj condamna CSM cu privire la scandalul in care este implicat judecatorul Camelia Bogdan, dar critica si atitudinea acesteia

Intr-un comunicat de presa Uniunea "condamna in termeni categorici atat modul in care s-a desfasurat sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 24 martie 2016, referitoare la cererea de aparare a reputatiei formulata de doamna judecator Camelia Bogdan, cat si modul de prezentare al judecatorului respectiv in fata Consiliului", se arata in comunicat.

Uniunea acuza ca modul in care membrii CSM s-au comportat in cadrul sedintei fata de magistratul audiat a relevat o imagine rusinoasa a institutiei in conditiile in care aceasta ar fi trebuit sa se caracterizeze prin sobrietate, decenta si respect fata de corpul magistratilor si societate.

"CSM si-a facut o practica frecventa de a trata cu o atitudine de superioritate magistratii care se prezinta in fata Consiliului in sustinerea unor cereri in nume personal sau al asociatiilor profesionale, practica incompatibila cu profesia de judecator sau procuror a membrilor Consiliului", se mai arata in comunicat.

Uniunea transmite ca aceasta practica a CSM nu doar ca intimideaza magistratii in cauza, dar ii si descurajeaza si pe altii sa faca o plangere si in acest fel problemele din sistem raman ascunse.

Judecatorul Camelia Bogdan cere CSM sa ii apere reputatia si dezvaluie ce datorie are Gadea la Voiculescu

"Membrii CSM trebuie sa nu uite ca sunt alesi in acel Consiliu de catre magistrati si ca raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului. Rolul lor primordial, acela de a garanta independenta justitiei, corespunde unui drept al cetatenilor ca vor avea parte de un judecator independent si proces echitabil", se arata in documentul citat.

Mai mult, magistratii respectivi sustin ca "frica" unora dintre membrii CSM ca anumite lucruri vor ajunge in presa a aratat o vulnerabilitate a Consiliului in luarea deciziilor, iar mass-media a fost identificata drept factor de presiune.

"Or, deciziile Consiliului, ca si cele ale fiecarui judecator, trebuie sa fie pe deplin obiective, distantate de factori emotionali si protejate de de presiuni interne sau externe. Mai mult, rolul CSM ar fi sa explice public si sa corecteze derapajele din presa, atunci cand este cazul, tocmai pentru indeplinirea mandatului de garant al independentei justitiei pentru care a fost ales", se precizeaza in comunicat.

Pe de alta parte, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania - Filiala Cluj critica si atitudinea Cameliei Bogdan, despre care spune ca "a formulat insinuari despre presupuse fapte cu privire la care ea insasi sustine ca nu are dovezi si a reluat acuzatii din presa dovedite ca nefondate".

"Mai mult decat atat, invocandu-se o situatie particulara dintr-un dosar de catre judecatorul care l-a solutionat in fond, este pusa sub semnul intrebarii solutia pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin sustineri de genul ca aceasta instanta 'admite cai de atac inadmisibile'.

Astfel de afirmatii aduc atingere imaginii instantei supreme, periclitand increderea pe care publicul trebuie sa o aiba in varful ierarhiei jurisdictionale si sunt de neacceptat din partea unui judecator ce pretinde el insusi apararea independentei justitiei", scrie in document.

Victorie pentru Antena 3 in razboiul cu judecatorul Camelia Bogdan (Video)

In aceste conditii, asociatiile profesionale semnatare fac un apel la revenirea la valorile specifice profesiei de magistrat si trag un semnal de alarma cu privire la consecintele tabloidizarii excesive a justitiei, dupa cum mai transmite uniunea.

Judecatorul Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucuresti, care a facut parte din completul care l-a condamnat pe Dan Voiculescu si care a sesizat DNA pentru tergiversarea recuperarii prejudiciului de 60 de milioane de euro in dosarul ICA, a cerut CSM sa ii apere reputatia profesionala dupa ce a fost "linsata mediatic" in timpul unor emisiuni de la Antena3.

Insa plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins in aceasta saptamana solicitarea judecatorului de aparare a reputatiei profesionale in razboiul cu Antena 3.

A.G.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#magistrati CSM Camelia Bogdan, #magistrati criticat CSM, #Camelia Bogdan CSM , #CSM