Membru CSM: Tudorel Toader a pus sase bombe la fundamentul independentei sistemului judiciar

Luni, 02 Octombrie 2017, ora 22:17
6074 citiri
Membru CSM: Tudorel Toader a pus sase bombe la fundamentul independentei sistemului judiciar
Foto: Digi 24

Andreea Chis, membru CSM, considera ca in aceste zile se incearca subordonarea justitiei din Romania si a spus ca ministrul Tudorel Toader a pus bombe la fundamentul justitiei.

"Ministrul a spus 'Am dat curs multor solicitari ale judecatorilor si procurorilor exprimate in adunarile generale si prin CSM in primavara', ceea ce e adevarat, dar pe de alta parte fata de consultarile din primavara a venit cu sase chestiuni esentiale care sapa la fundamentul independentei sistemului judiciar. Ca sa folosesc o metafora, mie mi se pare ca ministrul a venit sa ne repare acoperisul si sa finiseze integral constructia in sistemul judiciar, rastimp in care a pus sase bombe", a spus Andreea Chis, la Digi 24.

Vezi si Tudorel Toader, dupa ce CSM a dat aviz negativ modificarilor Legilor Justitiei: Exista si modelul multor state care nu au CSM

Aceasta a precizat ca daca ministrul Justitiei va decide cine vor fi procurorii care cerceteaza judecatorii, cine vor fi judecatorii care ii cerceteaza pe alti judecatori nu va mai exista independenta sistemului judiciar.

"Prin asta practic are o sabie a lui Damocles, dar e a lui Tudorel Toader sau cum se va numi ministrul, deasupra capului fiecarui judecator", a continuat Andreea Chis.

"Daca se adopta in formula asta, cred ca asta se urmareste categoric. Sa nu mai avem un sistem judiciar independent. Cred ca in Europa si mai ales in statele postcomuniste asitam la o tendinta de restauratie. Peste tot se incearca subordonarea justitiei. Probabil ca si in alte state, numai ca ei gestioneaza mai bine situatia.

Daca ne uitam atent la situatia Poloniei, e un model bun pentru cei care au facut acest proiect de lege", a spus ea, referindu-se la faptul ca presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat o lege care ii permite sa numeasca presedintii tribunalelor de drept comun. Legea este foarte contestata de catre liderii Uniunii Europene.

Declaratiile acesteia vin in conditiile in care aproximativ 700 de magistrati de la instante si parchete din toata tara au semnat un memoriu intocmit de Forumul Judecatorilor din Romania (FJR), prin care se solicita premierului Mihai Tudose si ministrului Tudorel Toader retragerea proiectului de modificare a legilor Justitiei.

Amintim ca, saptamana trecuta, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ pentru proiectul de modificare a Legilor Justitiei initiat de ministrul Tudorel Toader.

  • Judecatorii strang semnaturi impotriva modificarii Legilor Justitiei, Tudorel Toader nu cedeaza
  • Iohannis, dupa avizul negativ al CSM pe Legile Justitiei: E inimaginabil sa se faca o reforma a sistemului impotriva sistemului
  • Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
    Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
    Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
    Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
    Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
    Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
    #membru CSM legi justitie, #Toader bombe sistem judiciar , #CSM