Ministrul Culturii: Alegerea lui Haineala la CSM nu anunta un an linistitor

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 11:45
3321 citiri
Ministrul Culturii: Alegerea lui Haineala la CSM nu anunta un an linistitor
Foto: Arhiva

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, considera ca alegerea procurorului Oana Haineala la conducerea CSM nu anunta "un an linistitor" pentru Consiliul Superior al Magistraturii.

"Ceea ce s-a intamplat ieri sau alaltaieri la CSM nu are darul sa ne anunte un 2013 linistitor la CSM. [...] Faptul ca un procuror conduce CSM e infiorator. Lucreaza ierarhic sub autoritatea Ministerului Justitiei", a declarat Barbu, la Digi 24.

Acesta a apreciat ca numirea il favorizeaza pe presedintele Traian Basescu.

"Cel care are de castigat e Traian Basescu pentru ca tentinta lui si a celor care il sustin este de a exalta autoritatea executiva a presedintelui. Ea, in fapt, nu exista. Orice decret, cu exceptia celui cand il numeste pe primul ministru, trebuie contrasemnat de un ministru.

In fapt, presedintele nu poate numi procurorul general daca ministrul Justitiei nu contrasemneaza decretul. Asta inseamna de fapt ca nu are putere", a adaugat ministrul Culturii.

Scandalul CSM continua: Alegerea lui Haineala, contestata si de ministrul Pivniceru

Oana Schmidt-Haineala a fost aleasa, vineri, in functia de presedinte al CSM, fiind pentru prima oara cand Consiliul este condus de un procuror si nu de un judecator, in timp ce contracandidatul sau, Mircea Aron, a obtinut 8 voturi.

Alegerea sa a fost contestata inca de vineri, cand sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat anularea alegerilor pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al CSM.

Cererea ar fi fost respinsa insa prin vot, iar procurorul Haineala a fost reconfirmat in fruntea CSM, se anunta vineri.

In replica, Asociatia Magistratilor din Romania a anuntat, sambata, ca nu este de acord cu alegerea Oanei Schmidt-Haineala in functia de presedinte al CSM, deoarece activitatea unui procuror "este supusa controlului ierarhic si care functioneaza sub autoritatea ministrului Justitiei".

De altfel, premierul Victor Ponta, procuror de meserie, a apreciat ca ce s-a intamplat vineri la CSM reprezinta "o mascarada".

Si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, considera ca procurorul Oana Haineala a fost aleasa in functia de sef al Consiliului Superior al Magistraturii printr-un viciu de fond.

"Contestarea alegerii doamnei Haineala, propusa de sectia de judecatori a CSM, nu a fost inca judecata prin vot, pentru ca nu s-a ajuns la acest vot", a declarat recent Pivniceru.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Daniel Barbu Haineala CSM, #Barbu alegere Haineala CSM , #CSM