Neintelegeri pe tema detinutilor scriitori. CSM nu este de acord cu proiectul Ministerului Justitiei

Marti, 28 Iunie 2016, ora 18:50
2867 citiri
Neintelegeri pe tema detinutilor scriitori. CSM nu este de acord cu proiectul Ministerului Justitiei
Foto: Ziare.com

Plenul CSM a dat, marti, aviz favorabil proiectului de ordonanta propus de Ministerul Justitiei privind lucrarile stiintifice realizate in penitenciar.

Avizul a fost dat insa cu amendamentul ca detinutilor sa li se scada din pedeapsa 20 de zile pentru fiecare carte scrisa, si nu indiferent de numarul lucrarilor, cum propusese ministerul.

Mai multi membri ai CSM s-au aratat nemultumiti de faptul ca Ministerul Justitiei a trimis in termen scurt proiectul la Consiliu, acesta fiind pus in discutie in aceeasi zi in care s-a anuntat ca va fi si pe masa Guvernului.

"Ordonanta este data destul de, sa zicem, in graba. Este clar ca azi e ultima zi cand se pot da ordonante. Poate ca n-ar fi fost lipsit de interes sa vedem si sa se stabileasca ce persoane pot fi capabile de astfel de lucrari.

Daca, in ceea ce priveste inventiile si inovatiile, avem un organism, OSIM, care spune clar si acolo nu avem indoieli ca OSIM-ul isi face datoria intotdeauna, in ceea ce priveste capacitatea de a scrie carti, aici cred ca putea fi gasita o solutie care sa fie inclusa in lege inainte de a lasa pe oricine.

S-ar putea sa se inscrie la o astfel de posibilitate oameni care sa nu poata scrie dupa dictare. Astfel de situatii s-au mai remarcat in practica", a spus presedintele CSM, Mircea Aron, in sedinta plenului.

Seful DIICOT: Trebuie verificat daca operele au valoare stiintifica

Procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat marti, dupa sedinta plenului CSM, ca nu este atat de important daca detinutii aflati in executarea unei pedepse beneficiaza de o reducere de 20 sau de 30 de zile pentru lucrarile stiintifice redactate in detentie, ci daca aceste carti aduc cu adevarat ceva nou.

"Ar trebui vazut daca scriu carti cu adevarat, ar trebui verificata fiecare lucrare in parte pentru a vedea daca, intr-adevar, are vreo valoare stiintifica. Aici seamana foarte mult cu lucrarile de doctorat. Pana la urma, este foarte important sa vezi daca ai ceva nou de spus in toate economia asta si daca lucrarea ajuta cu adevarat alte persoane", a spus Daniel Horodniceanu, la finalul sedintei de plen a CSM.

Procurorul general: Nu ar fi bine sa se acorde mai mult de 20 de zile de reducere a pedepsei pentru lucrarile scrise in penitenciar

La randul sau, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, considera ca 20 de zile de reducere a pedepsei ar fi suficiente pentru cartile scrise in penitenciar si spune ca proiectul Ministerului Justitiei este "rational", avand in vedere modul in care au fost interpretate anterior prevederile privind lucrarile scrise in detentie.

"Propunerea Ministerului Justitiei mi se pare a fi rationala. Fata de modul in care au fost interpretate anterior dispozitiile sau fata de ceea ce s-a intamplat, nu cred ca ar fi bine sa se acorde mai mult de 20 de zile fata de asemenea chestiuni", a declarat Augustin Lazar, marti, la finalul sedintei de plen a CSM.

Citeste mai multe despre propunerea Ministerului Justitiei.

Guvernul a suspendat in 2 februarie, pana la 1 septembrie, articolul de lege care prevedea ca, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#CSM 20 de zile carti detinuti, #carti scrise detinuti inchisoare, #carti inchisoare detinuti, #sef DIICOT carti scrise detinuti inchisoare , #CSM