Numiri netransparente la Inalta Curte, "pe repede inainte"

Vineri, 26 August 2011, ora 19:51
1340 citiri
Numiri netransparente la Inalta Curte, "pe repede inainte"
Foto: Arhiva

La inceputul saptamanii viitoare, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va organiza un interviu pentru ocuparea a 15 posturi vacante de judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Procedura a fost puternic contestata de magistrati, dar imbunatatirea ei a fost blocata in Parlament.

Batalia pentru ICCJ este extrem de importanta deoarece de acesti judecatori depind in mare masura rezultatele luptei anticoruptie, scrie Evenimentul Zilei.

Modalitatea de promovare a judecatorilor la Inalta Curte prin interviu a fost indelung criticata, din cauza subiectivismului procedurii.

"Reformatorii" din CSM, Horatiu Dumbrava, Cristi Danilet si Toni Neacsu au sustinut inca de la inceput necesitatea eliminarii interviului pentru ocuparea posturilor la Inalta Curte, mai scrie sursa citata. In acest sens, plenul CSM a aprobat, in primavara acestui an, un Ghid de promovare la ICCJ. Documentul a fost insa contestat de instanta suprema si Curtea de Apel a decis blocarea lui.

Si Ministerul Justitiei a avut o initiativa legislativa in acest sens, dar ea a fost "ingropata" de politicieni in comisiile juridice ale Parlamentului.

In martie anul trecut, cateva sute de judecatori au protestat public fata de numirile netransparente de la ICCJ. Magistratii au semnat un apel prin care cereau CSM sa opreasca aceste promovari, fara efect insa, din pacate.

Pe 5 mai, Colegiul a luat in discutie "de urgenta" candidaturile depuse, motivand cu "situatia fara precedent cu care se confrunta in prezent Sectia Penala a instantei supreme in cadrul careia sunt 11 posturi vacante. Posturi care nu au putut fi ocupate, ca urmare a respingerii in bloc de catre Plenul CSM a tuturor candidaturilor depuse.

Recent, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania anunta ca ataca in instanta hotararea CSM de a continua procedura de numire a judecatorilor la ICCJ, din cauza suspiciunilor constante legate de modul de numire a judecatorilor la ICCJ.

Cu toate acestea, CSM a cedat si a votat in secret pe 7 iunie, reluarea procesului de numire, suspendat la inceputul anului, in ciuda absentei unor reguli clare. La doua zile dupa aceea, ministrul Justitie, Catalin Predoiu, anunta ca va promova o ordonanta de urgenta pentru a stabili regulile promovarii la Inalta Curte, ceea ce nu s-a intamplat.

Ratiunile bataliei pentru Inalta Curte

Batalia pentru ocuparea locurilor vacante la Inalta Curte este extrem de importanta, in conditiile in care retelele de coruptie despre care s-a scris in presa in atatea randuri includeau deseori si magistrati sus-pusi, suspectati ca au amanat inexplicabil de mult dosare grele in care sunt implicati politicieni de varf.

Merita reamintit chiar si numai dosarul senatorului PSD Catalin Voicu, in care a fost implicat judecatorul Cristian Jipa, promovat in 2009 la Inalta Curte printr-un interviu comentat intens in presa.

In rechizitoriul din dosarul Voicu exista declaratii ale magistratului Cristian Jipa in care acesta dezvaluie: "Relatia mea de amicitie cu Catalin Voicu se desfasura pe doua paliere: unul privind relatiile cotidiene, umane dintre noi, celalalt privind activitatea sa politica, unde eu l-am rugat din partea sotiei, care este deputat PSD in prezent (n.r. Ruxandra Jipa), sa intervina la liderul de grup Hrebenciuc sa nu o mai marginalizeze pe sotie(...) Pe Catalin Voicu l-am perceput ca avea o pozitie foarte puternica in PSD, motiv pentru care am si apelat sa o sprijine pe sotia mea. Aceasta perceptie s-a format in timp, inca de pe vremea cand eram judecator la Tribunalul Bucuresti. Voicu mi-a prezentat in decursul timpului politicieni importanti, cum ar fi Hrebenciuc, Vanghelie, Miron Mitrea".

De asemenea, modalitatea de selectare a judecatorilor de la Inalta Curte este extrem de importanta, in conditiile in care, potrivit noilor Coduri, acestia vor avea atributii sporite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#interviu judecatori Inalta Curte, #CSM numire magistrati Inalta Curte , #CSM