Oana Schmidt-Haineala vrea la sefia CSM - Legalitatea candidaturii sale, discutata de Consiliu

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 15:24
1737 citiri
Oana Schmidt-Haineala vrea la sefia CSM - Legalitatea candidaturii sale, discutata de Consiliu

Legalitatea candidaturii procurorului Oana Schmidt-Haineala, vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, la functia de presedinte al institutiei a fost dezbatuta vineri de membrii CSM.

Adrian Bordea a cerut, in sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, sa fie pusa in discutie problema unei candidaturi a unui fost vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la functia de presedinte al institutiei.

Intrebat de Daniel Morar daca se discuta posibilitatea unui procuror de a candida la presedintia CSM, Bordea a spus ca discutia vizeaza posibilitatea ca un fost membru al conducerii Consiliului sa poata candida, atat timp cat dispozitia legala spune ca mandatul poate fi de un an si nu poate fi reinnoit.

Judecatorul Mircea Aron, candidat la functia de presedinte al CSM, a propus ca solicitarea lui Bordea sa fie unita cu fondul problemei.

Vicepresedintele CSM, procurorul Oana Schmidt-Haineala, candidat la presedintia CSM, a sustinut ca nu i se pare sustenabila propunerea, precizand ca reglementarile stabilesc imposibilitatea reinnoirii mandatului pe functia pe care candideaza un magistrat in Consiliu.

In acest context, judecatorul Alexandru Serban a propus membrilor CSM sa ia o pauza pentru a putea discuta.

Sedinta CSM in care candidatii la conducerea CSM urmau sa isi prezinte proiectele de management a fost suspendata pentru 20 de minute.

Anterior, judecatorul Horatius Dumbrava a adus in discutie cererea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania adresata CSM ca alegerea conducerii institutiei sa fie amanata, in conditiile in care, pana joi seara, niciun membru al Consiliului nu si-a anuntat candidatura.

In acest context, judecatorul Mircea Aron a spus ca nici el nu a fost foarte prompt cu candidatura, precizand insa ca joi la ora 16:00 a trimis proiectul. El a precizat ca se simte mai putin vizat de observatia Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.

Mircea Aron a spus insa ca nu considera ca procedura privind alegerea conducerii CSM trebuie amanata pentru o alta data, pentru ca asa s-a procedat si anul trecut, candidaturile fiind anuntate in ziua votului si, astfel, nu era o surpriza.

Membrii CSM isi aleg noua conducere intrucat mandatul presedintelui Alina Ghica si cel al vicepresedintelui Oana Schmidt-Haineala expira.

Judecatorul Mircea Aron si procurorul Oana Schmidt-Haineala candideaza la functia de presedinte al CSM.

Anul trecut, Alina Ghica si Oana Schmidt-Haineala si-au depus un proiect comun, insa pe parcursul anului s-a simtit faptul ca vicepresedinta Consiliului, procuroarea Haineala, a condus mai mult decat presedinta Ghica.

Surse din magistratura spun ca anul acesta cele doua magistrate vor sa faca rocada, astfel ca Haineala sa preia conducerea, iar Ghica sa-i fie vicepresedinte.

Un procuror, pentru prima oara la conducerea CSM?

Faptul ca un procuror isi depune candidatura pentru presedintia CSM in conditiile in care acest for are in componenta mai multi judecatori decat procurori a generat discutii in sistemul judiciar.

Nu exista vreo interdictie prevazuta de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi presedinte al CSM. De asemenea, acest lucru nu ridica probleme de constitutionalitate, sustin membri ai CSM.

Pentru ca tandemul Haineala-Ghica sa fie ales, acesta ar avea nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al presedintei instantei supreme, Livia Stanciu, si cele doua reprezentante ale societatii civile in CSM, Corina Dumitrescu si Daniela Ciochina.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a cerut, joi, CSM ca alegerea conducerii institutiei sa fie amanata, pentru a oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidatilor.

UNJR a precizat ca a solicitat in mod oficial actualei conduceri a CSM, inca din 19 decembrie 2012, asumarea publica a candidaturilor pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al Consiliului si a proiectelor candidatilor.

In opinia UNJR, perpetuarea acestei modalitati de alegere a conducerii Consiliului, prin anuntarea doar in cadrul sedintei a candidaturilor si a proiectelor este inacceptabila, fiind in totala contradictie cu principiile transparentei si responsabilitatii asumate in mod explicit de fiecare dintre membrii actualului CSM.

UNJR considera ca alegerea conducerii CSM trebuie facuta printr-o procedura similara celei pentru sefii Parchetului General si Directiei Nationale Anticoruptie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Haineala candideaza CSM, #Haineala presedinte CSM , #CSM