Predoiu: Ne pregateam de ridicarea MCV. Ghica si Danilet, pedepsiti pe nedrept

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 23:22
5471 citiri
Predoiu: Ne pregateam de ridicarea MCV. Ghica si Danilet, pedepsiti pe nedrept
Foto: Digi24

Fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu a dezvaluit marti seara ca, daca nu ar fi fost "cavalcada" de evenimente politice din vara, Romania se pregatea de ridicarea sau macar restrangerea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Invitat la Digi24, fostul ministru al Justitiei a remarcat faptul ca intre Romania si Comisia Europeana e un "dialog rupt" in ceea ce priveste justitia, dupa evenimentele din vara care au culminat cu referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

"Daca nu era aceasta cavalcada de evenimente politice, noi ne pregateam de ridicarea sau restrangerea MCV (...) O pot demonstra telegrame diplomatice", a afirmat acesta.

Fostul ministru a mai spus ca in urma cu mai multi ani Olanda a propus instituirea unui MCV "light" (bland - n.r.) pentru toate statele europene, plecand de la constatarea ca "toate au probleme judiciare", chiar daca "nu de magnitudinea celor pe care le-am avut noi".

Propunerea a fost respinsa, dar Romania a reluat-o anul trecut, in pregatirea ridicarii MCV-ului actual.

"Trebuie sa accepte toata lumea, ramane de vazut acest lucru (...) Uniunea Europeana e o uniune de valori, o uniune bazata pe regulile statului de drept. Ar putea sa existe deschidere pentru un astfel de demers", a mai adaugat Predoiu, spunand insa ca nu trebuie "sa ne imbatam cu apa rece" pentru ca reluarea propunerii de a extinde MCV pentru toate statele, simultan cu restrangerea lui pentru Romania si Bulgaria, nu va avea succes daca noi nu ne comportam ca un stat european.

Miza este statutul nostru in randul statelor europene

In ceea ce priveste raportul MCV care va fi dat publicitatii miercuri la pranz, Catalin Predoiu si-a exprimat temerile ca acesta va fi in intregime "pictat in tonuri sumbre" din cauza a ceea ce s-a intamplat in Romania in vara lui 2012. De unde lucrurile megeau bine, dupa un calendar stabilit cu partenerii europeni, totul s-a oprit.

"Miza aici este statutul nostru in randul statelor europene (...) Instrumentele juridice folosite in lupta politica - aici a fost problema, nu cine pe cine a suspendat, ci daca au fost motive, ce masuri s-au luat, cum s-a redresat ce era de redresat", a explicat acesta.

Catalin Predoiu a tinut sa remarce "tacerea unor persoane cheie in arhitectura sistemului politic fata de aceste derapaje legislative care au fost in vara".

"Nu am vazut nicio voce din randul profesorilor juridici: 'Stop! Intrati peste justitie' sau 'Nu e normal sa se intample cutare lucru!'. Ambasadorii m-au intrebat: 'Avocatii ce fac? Nu privesc la viata publica?'", a declarat Catalin Predoiu, adaugand ca juristii de marca ai tarii ar fi trebuit sa ia atitudine asta-vara fata de "derapajele care ne-au adus aici".

Catalin Predoiu a mai afirmat ca in Uniunea Europeana viata trebuie dusa dupa regula de drept, pentru ca aceasta uniune "nu e doar o piata in care schimbam bunuri si servicii si ne plimblam fara sa prezentam pasaportul, e o lume creata pe valori, ele se practica", iar romanii au dovedit in vara ca nu cred in aceste valori.

De altfel, fostul ministru a subliniat faptul ca "libertatea are niste constrangeri stabilite in regula de drept", dand exemplu romanii care trec strada pe rosu si spunand ca problema noastra tine de mentalitate si ca nu vom fi cu adevarat membri ai acestei uniuni decat atunci "cand o sa vedem si noi zece oameni stand la semafor desi nu trece nicio masina, cand o sa vedem corectitudine in afaceri si nu tepe, tunuri".

Revocarea lui Ghica si Danilet, o actiune de pedepsire nedreapta

Intrebat ce crede despre scandalul din CSM, Catalin Predoiu a afirmat ca este vorba de un "amestec de cauze".

"E regretabil, CSM ajunsese intr-un punct de progres dupa foarte multi ani (...) Bifase o serie de masuri, disparuse din relatia CSM-Ministerul Justitiei orice urma de suspiciune, neincredere, se lucra bine, ca dovada ca in raportul din vara a fost o institutie apreciata.

Din pacate s-au amestecat si o serie de cauze, cred ca sunt si interese politice, dar sunt si interese de sistem si foarte multe orgolii", a comentat acesta.

Catalin Predoiu a afirmat ca situatia de acum din CSM este "comparabila" cu cea pe care a gasit-o in institutie la preluarea mandatului, in urma cu cativa ani. "Lumea nu era la fel de atenta atunci, erau 2-3 tabere care comunicau formal, dar nu lucrau impreuna", a reamintit fostul ministru.

In opinia sa, actualul scandal a fost generat de o "oarecare imaturitate in a aborda probleme care comporta opinii diferite".

"Prea multa nervozitate pentru un judecator sau procuror. Unde e calmul, unde e rezerva judecatorului, unde e echilibrul lui, serenitatea?", a intrebat retoric acesta.

In ceea ce priveste revocarile decise de adunarile generale in cazul judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet, Catalin Predoiu a evitat sa se pronunte explicit, dar a facut trimitere la mai multe informatii aparute in presa care pun la indoiala finalitatea legala a acestor decizii.

"E si un fel de actiune de pedepsire nedreapta si in cazul Alina Gica si in cazul Cristi Danilet. Nu am gasit motivele (...) Eu am lucrat cu oamenii astia, am lucrat bine. Poate si ei au gresit prin lipsa de comunicare", a declarat fostul ministru al Justitiei, reprosandu-i judecatorului Cristi Danilet ca "a gresit pentru ca s-a indragostit de televiziune", iar acest lucru a sfarsit prin a genera o "reactie de respingere din partea sistemului".

Cu toate acestea, Catalin Predoiu a tinut sa sublinieze inca o data: "O revocare e o masura foarte dura si care necesita un motiv foarte serios".

"Sper ca lucrurile sa se calmeze (...) Sper sa isi aleaga maine un vicepresedinte, e un prim pas spre normalitate", a mai declarat Predoiu.

Conform Digi24, in sedinta de miercuri a Consiliului Superior al Magistraturii se va repune pe tapet alegerea unui vicepresedinte, dupa ce, in mai multe randuri, acest lucru a esuat, in prezent neexistand candidaturi depuse, dupa retragerea din cursa a Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Predoiu raport MCV, #raport MCV Romania 2013, #revocare Ghica, #revocare Danilet CSM , #CSM
Comentarii