PressOne: Seful procurorilor CSM si-a plagiat integral teza de doctorat. Coordonator i-a fost chiar ministrul Toader

Luni, 15 Ianuarie 2018, ora 11:54
8752 citiri
PressOne: Seful procurorilor CSM si-a plagiat integral teza de doctorat. Coordonator i-a fost chiar ministrul Toader
Foto: Arhiva Hepta.ro

De curand ales vicepresedinte al CSM, Codrut Olaru si-ar fi plagiat in totalitate teza de doctorat sustinuta in anul 2013.

Potrivit informatiilor obtinute de jurnalistii de la PressOne, nici macar un rand al lucrarii nu i-ar apartine magistratului.

Mai mult, girul tezei plagiate ar fi fost dat de actualul ministru al Justitiei, Tudorel Toader.

Codrut Olaru si-a facut doctoratul la Universitatea "Alexadru Ioan Cuza" din Iasi. Sustinerea tezei a avut loc in anul 2013, cand decan al facultatii era Tudorel Toader.

"Niciun rand din cele aproape 250 de pagini ale tezei nu ii apartine procurorului Olaru: intreg continutul este copiat din diversi autori romani sau din surse online", se arata in investigatia realizata de PressOne.

Printre lucrarile din care autorul tezei sustinute de Codrut Olaru a reprodus texte fara sa citeze sursa se numara: Cunoasterea crimei organizate (scrisa de Damian Miclea si publicata in 2001 la editura Pygmalion), Romania si SUA, de la Razboiul rece la coalitia antiterorista (scrisa de Stefan Ciochinaru si aparuta in anul 2007 la editura Alutus din Slatina) si Traficul de fiinte umane. Infractor, victima, infractiune (scrisa de un colectiv de autori si publicata in 2005 la Editura Asociatiei Alternative Sociale din Iasi).

De asemenea, in lucrarea lui Codrut Olaru sunt reproduse, fara citarea sursei, fragmente din diversele articole de specialitate si chiar dintr-o lucrare care se gaseste pe un site de referate.

Aceeasi sursa sustine ca, pe langa faptul ca este copiata integral, lucrarea lui Codrut Olaru nu are nicio valoare stiintifica, fiind "o simpla inventariere a unor tematici cum ar fi traficul de droguri sau de persoane, terorismul, criminalitatea informatica sau spalarea banilor".

Lucrarea nu ar avea nici metodologie de realizare si nici parte de cercetare, potrivit sursei citate.

Olaru si-a sustinut teza de doctorat in aceeasi zi cu Bogdan Olteanu, la acea vreme viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Lucrarea lui Olteanu fusese realizata tot sub coordonarea lui Tudorel Toader.

Daca plagiatul va fi dovedit legal, Tudorel Toader risca sa isi piarda calitatea de indrumator de doctorate, iar Codrut Olaru si-ar putea pierde titlul de doctor. In plus, exista posibilitatea retragerii acreditarii scolii doctorale.

"In conditiile in care parerea dumneavoastra este deja formata, orice discutie este inutila. Puteti sa confirmati ca m-ati sunat, dar nu fac niciun fel de comentariu. O sa vedem mai departe care e dezvoltarea subiectului. Categoric exclud o astfel de prezumtie pana una, alta (...) Indiscutabil nu a fost scrisa de altcineva. Eu am scris-o", a declarat Codrut Olaru pentru PressOne.

Jurnalistii detaliaza si modul in care Olaru a ajuns general in mai putin de 3 ani si jumatate, desi nu avusese niciun grad de ofiter pana in 2011. Asta, in conditiile in care unui militar ii trebuie de regula 25 de ani ca sa avanseze atat de mult pe scara ierarhica.

Olaru ar fi facut parte dintr-un lot de civili care au primit grade militare in vremea in care la carma ministerului de Interne se afla Gabriel Oprea.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Codrut Olaru plagiat Tudorel Toader, #Codrut Olaru teza doctorat plagiat integral, #CSM vicepresedinte doctorat plagiat , #CSM