Revolta la CSM: Cazul avocatei care vrea pensie speciala dupa 6 luni de magistratura i-a infuriat pe judecatori

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 15:54
21522 citiri
Revolta la CSM: Cazul avocatei care vrea pensie speciala dupa 6 luni de magistratura i-a infuriat pe judecatori
Foto: Arhiva Pixabay

Sectia pentru judecatori din CSM a amanat pentru o data neprecizata cererea de pensionare a judecatorului Claudia Silinescu Gherbovan de la Tribunalul Ilfov, care a revenit in magistratura de doar 6 luni, au declarat surse judiciare pentru Ziare.com.

Cazul Claudiei Silinescu Gherbovan a fost intens dezbatut in mass-media saptamana trecuta. Magistratul a fost judecator in perioada 1986-1996, apoi din motive personale si-a dat demisia si a intrat in avocatura.

S-a intors in magistratura in iunie 2019, in baza unei prevederi introduse de coalitia PSD-ALDE in Legile Justitiei, care permite fostilor judecatori sa revina in magistratura in baza unui interviu in fata CSM.

Aceasta prevedere din Legile Justitiei este criticata de Forumul Judecatorilor din Romania, care cere Parlamentului si Guvernului sa o modifice.

Luna aceasta, Claudia Silinescu Gherbovan a cerut pensionarea, dupa doar 6 luni de activitate, iar pensia pe care aceasta ar urma sa o incaseze este de aproximativ 16.000 de lei.

"Este anormal"

In sedinta CSM de luni, judecatorul Bogdan Mateescu a cerut amanarea discutarii pensionarii si a aratat ca pe rolul CSM exista o propunere de modificare a procedurii de reprimire in magistratura a unor fosti magistarti.

"Este anormal, si suntem toti de acord, ca o persoana reprimita in magistratura, in baza acestei prevederi, sa stea un timp si sa iasa la pensie speciala, cum le place unora sa zica, pensie de serviciu a unui magistrat, desi un interval de timp considerabil nu a avut statut de judecator, nu a avut aceleasi restrictii, aceelasi responsabilitati.

Iar semnalul dat colegilor judecatori este extrem, extrem de prost prin aceste demersuri," declara Bogdan Mateescu.

Margareta Tint, candidat la sefia CSM, a avut un punct de vedere similar si a explicat ca in momentul reprimirii judecatorilor a fost pusa pe prim plan nevoia instantelor de personal.

"Am crezut ca realmente au dorit sa revina in sistem. Din pacate, cel putin in acest caz, marturisesc ca constat cu parere de rau ca interesul a fost cu totul altul," spune Tint.

"Voiau sa jure pe Biblie"

In discutie intervine si Gabriela Baltag care reaminteste ca, la momentul interviului, candidatii au fost intrebati de ce vor sa revina in magistratura.

"Aproape voiau sa jure pe Biblie ca nu vor pleca (sic!) cativa ani. Si ia uitati-va ca numai ce au ajuns, chiar o luna-doua, au inceput sa faca valuri prin instante unii dintre ei. Pentru ca noi am auzit situatia doamnei care se doreste pensionata, nu e necunoscuta noua.

Deja la doua luni dupa ce a ajuns in instanta ea a spus ca se pensioneaza. Trebuie sa ne gandim foarte bine, cine si-a asumat sa vina in aceasta procedura, trebuie sa se gandeasca (sic!) ca sistemul judiciar nu este un refugiu pentru binele unora. Este revoltator ce se intampla," insista Baltag.

Potrivit acesteia, trebuie gasita "o protectie", o metoda pentru ca astfel de cazuri sa nu se mai repete.

"Trebuie si noi sa mai lucram la metodologie. Aceste chestiuni tin de integritate, pe care trebuie sa le verificam, trebuie sa ne gandim la alte criterii in plus," declara si Andrea Chis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gherbovan Silinescu CSM, #magistrati Gherbovan Silinescu , #CSM