Sedinta CSM, vineri, pentru alegerea conducerii

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 07:26
1646 citiri
Sedinta CSM, vineri, pentru alegerea conducerii
Foto: a1.ro

Noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii se vor intruni, vineri, in sedinta de constituirea, ocazie cu care este programata si alegerea presedintelui si vicepresedintelui CSM.

Lista membrilor alesi in noul CSM a fost validata de Senat pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi pentru si 60 impotriva, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial pe 23 decembrie 2010.

Intre partidele aflate la guvernare si cele din Opozitie a existat o disputa daca va fi supusa votului intreaga lista a magistratilor alesi membri ai CSM sau, asa cum a propus PD-L, o "lista scurta". Liderul grupului parlamentar al PD-L, Cristian Radulescu, declara atunci ca nu poate fi supusa votului Senatului intreaga lista a magistratilor intrucat pe aceasta se gasesc si trei persoane, Dan Lupascu, Lidia Barbulescu si Dan Chiujdea, care, desi au avut deja un mandat in cadrul CSM, candideaza pentru un al doilea mandat.

Anterior, pe 15 decembrie, rectorul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu si Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania au fost alesi de Senat reprezentanti ai societatii civile in CSM.

Ulterior, PD-L a atacat la Curtea Constitutionala hotararile Senatului de validare a listei cu membrii alesi ai CSM si de desemnare a lui Victor Alistar, membru in Consiliu din partea societatii civile, urmand ca sesizarile sa fie dezbatute in 19 ianuarie.

Prezent la bilantul activitatii CSM pe anul 2010, Traian Basescu a adresat miercuri CSM rugamintea de a amana alegerea conducerii noului CSM pana cand Curtea Constitutionala se va pronunta asupra celor doua contestatii.

Basescu cere amanarea alegerilor pentru conducerea CSM

Seful statului a aratat ca ar trebui asteptata decizia CCR cu toate ca se creeaza un vid de 4-5 zile intre terminarea mandatului actualului CSM, in conditiile in care CCR va dezbate pe 19 ianuarie contestatia impotriva hotararii Senatului prin care a fost validata lista magistratilor alesi membri ai Consiliului.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Doina Stanciu, a declarat cu acel prilej ca ar trebui vazut daca exista temei legal pentru amanarea alegerii presedintelui si vicepresedintelui CSM.

Tot atunci, Basescu a atras atentia CSM ca este necesara discutarea si a situatiei mandatelor incomplete ale unora dintre membrii Consiliului, care trebuie continuate inca sase luni, "pentru ca practic asta inseamna ca va exista un CSM care este intr-un continuu proces de alegeri".

Predoiu cere amanarea sedintei de constituire a CSM

Si ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a transmis joi, catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si CSM solicitarea de amanare a sedintei de constituire a Consiliului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#sedinta CSM, #noi membri csm, #conducere membri csm , #CSM