Seful CSM: Sistemul judiciar, sub amenintarea intereselor personale sau de grup

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 19:56
2392 citiri
Seful CSM: Sistemul judiciar, sub amenintarea intereselor personale sau de grup

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a declarat joi ca, desi in Romania separatia puterilor statului este respectata ca valoare fundamentala, riscul vulnerabilizarii sau amenintarii sistemului judiciar exista si este generat de interese personale sau de grup.

"CSM a luat pozitie ori de cate ori independenta sistemului judiciar, independenta sau reputatia magistratilor au fost afectate. De aceea, notiunile 'stat de drept', 'independenta', 'impartialitate' sau 'responsabilitate' se inscriu in valorile actuale ce trebuie mereu aparate, indiferent de regimul de guvernare al statului.

Intr-o perioada de framantari accentuate in Europa de Est, Romania se bucura de o viata normala, in care separatia puterilor statului este respectata ca valoare fundamentala. Cu toate acestea, riscul vulnerabilizarii sau amenintarii sistemului judiciar exista si este generat de interese personale sau de grup", a afirmat seful CSM.

Bordea a precizat ca niciun sistem judiciar nu se bucura de eradicarea totala a coruptiei, dupa cum nu poate raporta un procent de incredere a populatiei de 100%.

"De aceea atacurile asupra sistemului judiciar se produc, ele trebuie monitorizate iar responsabilitatea - asumata. Independenta este o valoare asumata de orice magistrat, astfel incat el este obligat sa o respecte si sa o protejeze prin aplicarea corecta si previzibila a legii.

Implementarea principiilor statului de drept reprezinta obiectivul permanent al fiecarui sistem judiciar, prin numirea unor judecatori competenti si impartiali, prin apararea independentei lor, oferindu-le garantiile statutului respectat de societate sau prin resurse adecvate bunei functionari. Altfel, nu numai independenta justitiei este afectata, dar chiar echilibrul intregii societati", a adaugat el.

Cazanciuc: Independenta justitiei si statul de drept nu pot fi puse sub semnul intrebarii

La randul sau, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca asigurarea unui act de justitie eficient, accesibil si de calitate reprezinta o asteptate legitima a cetatenilor unei societati intemeiate pe respectul normei de drept. El a subliniat ca sistemul de justitie reprezinta pilonul de baza al statului de drept si implicit al unei societati democratice stabile si responsabile.

Cazanciuc a aratat ca fara un sistem de justitie modern, adaptat cerintelor societatii contemporane si capabil sa raspunda provocarilor viitorului, nu se poate asigura fundamentul dezvoltarii economice si sociale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#CSM risc amenintare Justitie, #CSM interese grup Justitie , #CSM