Tariceanu, taxat de CSM pentru ca a cerut demiterea sefelor DNA si Inaltei Curti

Luni, 22 Iunie 2015, ora 17:41
4683 citiri
Tariceanu, taxat de CSM pentru ca a cerut demiterea sefelor DNA si Inaltei Curti
Foto: Facebook/ Calin Popescu Tariceanu

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni ca presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a incalcat independenta Justitiei prin afirmatiile si scrisoarea prin care solicita demiterea Liviei Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si Laurei Codruta Kovesi, sefa DNA.

CSM si-a insusit luni raportul Inspectiei Judiciare, care, in urma verificarilor, a stabilit ca afirmatiile si demersurile presedintelui Senatului au fost de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar.

Cinci senatori, printre care si presedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Calin Popescu-Tariceanu, au solicitat, in luna mai, printr-o scrisoare, presedintelui Klaus Iohannis sa le inlature, prin demitere ori prin demisie, pe Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, pentru "incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale" ale Marianei Rarinca.

Tariceanu, scrisoare catre Iohannis: Ii cere sa le demita pe Kovesi si Livia Stanciu (Video)

Ulterior, CSM a anuntat ca sesizeaza Inspectia Judiciara in legatura cu demersul presedintelui Senatului si dezbaterile publice generate privind posibila incalcare a independentei justitiei.

"Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima profunda ingrijorare fata de actiunile concertate ale unor reprezentanti ai Senatului Romaniei si ale unei parti din mass-media romaneasca ce tind la afectarea echilibrului puterilor in stat prin subminarea autoritatii puterii judecatoresti si a sistemului judiciar in ansamblul sau", se arata intr-un comunicat CSM, transmis la sfarsitul lunii mai.

CSM a precizat ca "exploatarea institutionala si mediatica a solutiei definitive de achitare pronuntata de o instanta judecatoreasca si stigmatizarea publica a persoanei presedintelui ICCJ in acest context, strict in considerarea pozitiei si rangului institutional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, si anume, acela al sesizarii institutiilor abilitate in legatura cu o situatie sau posibile fapte de natura penala, poate genera un nepermis mecanism de erodare a increderii cetatenilor in calitatea sistemului judiciar si de fortare a limitelor constitutionale de putere".

In replica, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, pe 27 mai, ca afirmatiile cuprinse in scrisoarea pe care i-a adresat-o, impreuna cu alti colegi liberali, presedintelui Klaus Iohannis au fost facute in calitatea sa de senator si ca sesizarea Inspectiei Judiciare de catre CSM nu este "productiva" fiindca parlamentarilor nu le poate fi cenzurat dreptul la declaratii politice.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Tariceanu CSM, #Tariceanu CSM afectat justitie, #Tariceanu CSM Kovesi Stanciu , #CSM