Turcescu, ofiter acoperit: Fostul presedinte CSM cere verificarea tuturor magistratilor (Video)

Marti, 23 Septembrie 2014, ora 10:17
2675 citiri
Turcescu, ofiter acoperit: Fostul presedinte CSM cere verificarea tuturor magistratilor (Video)
Foto: B1 TV

Fostul presedinte al CSM Horatius Dumbrava, in prezent simplu membru al consiliului, cere inca o data sa se verifice daca exista magistrati care colaboreaza cu serviciile secrete.

Solicitarea este mai veche, dar Dumbrava a readus-o in atentie in contextul dezvaluirilor facute de Robert Turcescu si Traian Basescu, presedintele sustinand ca printre candidatii la presedintie se afla un ofiter acoperit.

Dumbrava a declarat, inainte de sedinta CSM care are loc marti dimineata, ca va cere plenului sa ia in discutie subiectul colaborarii judecatorilor si procurorilor cu serviciile secrete, mai exact daca printre ei sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, informeaza B1 TV.

"Fac inca o data apel la domnia sa (presedintele Traian Basescu, n.red.), ca acum, in ultimele zile de mandat, sa isi indeplineasca datoria constitutionala si legala si sa procedeze la verificarea tuturor declaratiilor judecatorilor si procurorilor, daca sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informatii", a spus Horatius Dumbrava, citat de Mediafax.

Judecatorul propune ca presedintele CSAT, adica seful statului, sa solicite de la CSM toate declaratiile pe care magistratii le-au dat pe propria raspundere si in care au sustinut ca nu au avut de a face cu serviciile secrete, documentele sa fie verificate cu informatiile detinute de servicii, iar raspunsurile sa fie transmise CSM.

Legea privind statutul magistratilor, care interzice ca un judecator sau procuror sa fie ofiter al serviciilor secrete, este in vigoare de ani de zile, dar niciodata pana acum CSM nu a avut o asemenea initiativa.

Robert Turcescu a fost locotenent-colonel sub acoperire: Renunt la emisiune. Eram fariseu, un nimeni

Turcescu, ofiter acoperit: Cazul va fi dezbatut in Parlament

In luna februarie, Horatius Dumbrava a trimis in nume personal o scrisoare tuturor membrilor CSAT in care le-a cerut sa verifice daca printre magistrati exista oameni ai serviciilor secrete.

Un judecator din CSM vrea sa stie daca exista spioni printre magistrati

"De 9 ani de zile legiuitorul a interzis expres judecatorilor si procurorilor de a fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii (art. 7 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorului si procurorului, republicata). Din acest motiv, judecatorii si procurorii sunt obligati sa completeze anual o declaratie autentica, pe proprie raspundere, potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Nerespectarea acestei interdictii conduce la o sanctiune pentru judecatorul sau procurorul care o nesocoteste: eliberarea din functia de magistrat (alin. 4 al art. 7 din Legea nr. 303/2004) ; practic, nu este doar o sanctiune pentru magistrat - eliberarea acestuia din functie, ci si o garantie in vederea prezervarii statului de drept, a independentei justitiei", se preciza in scrisoarea redactata de Horatius Dumbrava, fost presedinte CSM in 2011.

Acesta i-a atentionat pe membrii CSAT ca nu si-au indeplinit obligatiile si nu au facut verificarile cerute de lege.

Judecatorul recunostea atunci ca "sunt de analizat peste 7.000 de astfel de situatii - judecatori si procurori", de aceea le recomanda membrilor CSAT "sa porneasca de la nivelul cel mai inalt al autoritatii judecatoresti ca interdictia este respectata", si anume CSM, Inalta Curte de Casatie si Justitie si procurorii de la Parchetul ICCJ.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Horatius Dumbrava ofiteri acoperiti magistrati, #Dumbrava CSM ofiteri acoperiti magistrati , #CSM