Un judecator CSM e cercetat de Inspectia Judiciara pentru o postare critica la adresa lui Tudorel Toader

Luni, 29 Octombrie 2018, ora 15:15
10149 citiri
Un judecator CSM e cercetat de Inspectia Judiciara pentru o postare critica la adresa lui Tudorel Toader
Foto: Arhiva Ziare.com

Judecatorul Bogdan Mateescu, membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a dezvaluit ca este cercetat de Inspectia Judiciara pentru o postare scrisa in luna mai pe Facebook.

Dezvaluirea a fost facuta luni pe aceeasi retea de socializare, magistratul precizand ca sesizarea Inspectiei Judiciare a fost facuta de Petre Lazaroiu (membru al Curtii Constitutionale de 10 ani - n.red.), care a reclamat "savarsirea a patru abateri disciplinare printr-o postare pe pagina mea de facebook din data de 31.05.2018".

"Inspectorul judiciar a apreciat ca exista indiciile savarsirii uneia dintre ele, prevazuta de art 99 lit. a din Legea 303/2004. Nu am primit vreo solutie cu privire la celelalte reclamate.

Consider ca este corect sa fie cunoscut acest fapt desi ma bucur de protectia confidentialitatii procedurii disciplinare, intrucat voi continua in mod asumat sa am luari de pozitii prin prisma competentei decurgand din calitatea de membru ales al CSM, referitoare inclusiv la Inspectia Judiciara.

Procedura disciplinara isi va urma cursul firesc, potrivit legii, iar eu imi voi exercita fara rezerve dreptul la aparare tot in conditiile prevazute de lege", a scris, luni, pe Facebook judecatorul Bogdan Mateescu.

In postarea din 31 mai, incriminata de Petre Lazaroiu, judecatorul Bogdan Mateescu semnala faptul ca insusi Petre Lazaroiu este in al zecelea an de mandat la CCR, cu toate ca intre timp Curtea decisese ca mandatul unui judecator constitutional nu poate depasi 9 ani, dar si ca la Ministerul Justitiei exista un judecator care e secretar de stat (Mariana Mot - n.red.), tot in ciuda unei decizii a Curtii Constitutionale.

"As fi vrut sa il intreb pe seful direct al colegei judecator secretar de stat, pe dl ministru prof. univ. dr. si membru al Comisiei de la Venetia Tudorel Toader, pe care l-am auzit si azi ca tine enorm la deciziile CCR, si dansul fost judecator constitutional vreo 10 ani din mandatul de 9, ce parere are, de ce nu aplica decizia general obligatorie de vreo 3 luni, dar nu prea am avut ocazia, nu prea comunicam.

Sincer, eu chiar vreau sa inteleg, insa uneori imi pare ca nici constitutionalul nu mai e ce am invatat eu prin facultate iar Constitutia nu s-a schimbat. Asadar ce e general obligatoriu, de cand si pentru cine?", intreba retoric judecatorul Bogdan Mateescu.

Citeste mai multe despre: Un membru CSM arata ca Toader ignora de trei luni o decizie CCR: Asadar ce e general obligatoriu, de cand si pentru cine?

Articolul 99 prevede urmatoarele:

"Constituie abateri disciplinare:

a) manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu (...) ".

In luna septembrie, Guvernul Dancila a prelungit printr-o ordonanta de urgenta mandatele membrilor conducerii Inspectiei Judiciare, desi ele expirasera, la propunerea ministrului Tudorel Toader. Decizia a fost contestata de o parte dintre magistrati, care au cerut, fara succes, Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, sa o atace la Curtea Constitutionala.

Citeste mai multe despre:

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Bogdan Mateescu cercetat Inspectia judiciara , #CSM