Vicele CSM ia in considerare adoptarea gratierii si amnistiei. Ce isi doreste de la legi

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 15:59
2201 citiri
Vicele CSM ia in considerare adoptarea gratierii si amnistiei. Ce isi doreste de la legi

Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Gheorghe Muscalu, a declarat miercuri ca se astepta ca CCR sa decida ca modificarile aduse Codului Penal sunt neconstitutionale, precizand ca, odata cu retrimiterea actelor normative in Parlament, poate va fi si CSM consultat.

"In aceasta situatie, legile se vor intoarce in Parlament si vor fi lansate in dezbatere publica. Poate de data aceasta vom fi consultati si noi. Marturisesc ca ma asteptam la o astfel de decizie din partea Curtii Constitutionale", a spus vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Procurorul Gheorghe Muscalu a precizat ca CSM a avut o reactie ferma cu privire la modificarile adoptate de Camera Deputatilor in cazul Codului Penal.

"Prin decizia pe care a luat-o Plenul CSM, imediat dupa ce modificarile au trecut de Camera Deputatilor, am stabilit foarte clar ca nu pot fi create avantaje si discriminari in aplicarea legii. In ceea ce priveste gratierea si amnistia, chiar daca se decid in Parlament, ele trebuie facute si intemeiate foarte bine, in raport de consecinte si de intrarea in vigoare a noilor coduri", a mai spus Muscalu.

CCR: Codul Penal modificat, neconstitutional - Decizie luata rapid si in unanimitate

Magistratii Curtii Constitutionale au decis, miercuri, in unanimitate, ca modificarile aduse la Codul Penal in "martea neagra", de Camera Deputatilor, sunt neconstitutionale. In aceste conditii, dupa publicarea motivarii deciziei de astazi a CCR, proiectul de lege se va intoarce la Parlament pentru a fi pus in acord cu Constitutia.

Modificari la Codul Penal adoptate de Camera Deputatilor in 10 decembrie 2013 au provocat cel mai mare scandal din justitie de anul trecut. Prin una dintre modificari, presedintele si parlamentarii au fost scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. In aceeasi zi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat in octombrie 2012, prin care se schimba articolul privind conflictul de interese, fiind eliminata categoria functionarilor publici.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen. De altfel, Comisia juridica a intocmit raportul cu o seara inainte, in aceeasi sedinta controversata in care a fost adoptat si proiectul Legii amnistierii.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#CSM decizie CCR Cod Penal, #vicepresedinte CSM CCR Cod Penal, #modificari Cod Penal neconstitutionale , #CSM