Violul din Vaslui: Ce s-a intamplat cu judecatorii care au dispus punerea in libertate a agresorilor

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 20:33
7347 citiri
Violul din Vaslui: Ce s-a intamplat cu judecatorii care au dispus punerea in libertate a agresorilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Judecatorii care au dispus punerea in libertate a celor sapte tineri din Vaslui, condamnati pentru ca au violat o fata de 18 ani, nu vor fi sanctionati disciplinar, dupa ce Inspectia Judiciara a constatat ca acestia nu si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta si nu a sesizat CSM.

Conform reprezentantilor Inspectiei Judiciare, in urma verificarilor efectuate in cazul judecatorilor care au dispus eliberarea celor sapte tineri acuzati de viol, s-a apreciat ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevazute la articolul 99 litera t din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor - "exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta".

Astfel, inspectorii au dispus, pe 2 septembrie, respingerea sesizarii, nefiind promovata actiunea disciplinara catre Sectia pentru judecatori a CSM.

Pe de alta parte, in luna august, Inspectia Judiciara a solicitat Sectiei pentru procurori in materie disciplinara din cadrul CSM sanctionarea procurorului Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui si magistratul de sedinta care nu a facut contestatie in cazul eliberarii din arest a trei din cei sapte violatori, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de articolul 99 litera t "exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta" si litera m. "nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente" din Legea 303/2004.

Violul de la Vaslui: Atitudinea sfidatoare a acuzatilor si a parintilor lor, dar si indignarea publica, au dus la rearestare

Actiunea disciplinara urmeaza a fi discutata de Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a CSM in sedinta din 7 octombrie, reprezentantii CSM urmand sa decida daca Ingrid Botezatu va fi sau nu sanctionata.

In 23 iunie, in urma unei sesizari facute de Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), CSM a sesizat Inspectia Judiciara sa faca verificari privind eliberarea din arest a celor sapte tineri acuzati de viol.

Inspectorii din cadrul Directie de inspectie pentru judecatori si a Directiei de inspectie pentru procurori au inceput, pe 24 iulie, cercetarea disciplinara fata de unii dintre magistratii implicati in dispunerea masurilor preventive in cazul celor sapte tineri condamnati de Judecatoria Vaslui pentru viol si lipsire de libertate in mod ilegal.

Violul din Vaslui: Procurorul care nu a contestat eliberarea agresorilor ar putea fi sanctionat

Potrivit unui comunicat al Inspectiei Judiciare (IJ), cercetarea disciplinara a fost inceputa pentru abaterile prevazute de articolul 99 litera t "exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta" si litera m. "nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente" din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata.

Cei sapte tineri acuzati ca au violat o fata de 18 ani au fost condamnati, in 17 august, de Judecatoria Vaslui, la pedepse cuprinse intre cinci ani si opt luni si opt ani si patru luni de inchisoare, precum si la plata unor daune morale de 50.000 de lei catre tanara, decizia instantei nefiind definitiva, asa ca a fost atacata cu apel.

Primul termen va fi pe 6 octombrie la Curtea de Apel Iasi.

Sentinta schimbata

Cei sapte tineri au fost judecati sub control judiciar, fiind acuzati ca au sechestrat si violat o fata, timp de mai multe ore, care ulterior a fost transportata la spital. Potrivit cercetarilor facute de catre anchetatori, adolescenta a fost abuzata sexual in doua randuri, in aceeasi seara, de catre cei sapte tineri.

Retinuti initial de catre politisti, cei sapte tineri au fost arestati preventiv de Judecatoria Vaslui la trei zile dupa viol. La inceputul lunii aprilie, aceeasi instanta a decis eliberarea, pe rand, din arest a celor sapte vasluieni acuzati de viol, fiind plasati in arest la domiciliu.

In 19 iunie, Judecatoria Vaslui a inlocuit masura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar in cazul celor sapte. Prin acea decizie, instanta i-a obligat pe acestia sa se prezinte la IPJ Vaslui in zilele stabilite prin programul de supraveghere.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#viol Vaslui judecatori , #CSM