Bilantul cutremurului din Noua Zeelanda: 75 de morti si 300 de disparuti

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 08:31
1403 citiri
Bilantul cutremurului din Noua Zeelanda: 75 de morti si 300 de disparuti
Foto: BBC

Bilantul cutremurului care a zguduit, marti, orasul Christchurch din Noua Zeelanda a crescut, miercuri dimineata, la 75 de morti.

De asemenea, peste 300 de locuitori ai orasului sunt dati disparuti, existand temeri ca se afla sub mormanele de moloz, potrivit primarului Christchurch, Bob Parker, citat de BBC.

"55 de corpuri au fost identificate la morga. Alti 20 de morti sunt inca neidentificati", a spus edilul.

Printre ruinele unui imobil cu sase etaje, care se prabusise, au fost gasiti mai multi supravietuitori. Alte 300 de persoane sunt considerate, pentru moment, disparute, a adaugat Parker.

Primarul a declarat stare de urgenta si a blocat accesul altor vehicule, in afara celor ale echipelor de salvare, in centrul orasului, unde turla unei catedrale s-a prabusit.

Autoritatile au declarat ca "este un incredibil carnagiu in tot orasul", iar "cadavrele sunt imprastiate pe strazi".

Alimentarea cu energie electrica nu a fost reluata inca in oras, iar replicile seismului au ingreunat operatiunile de salvare. In mai multe cazuri, echipele de salvare au fost nevoite sa amputeze membre ale supravietuitorilor pentru a-i putea scoate din daramaturi.

Salvatorii controleaza fiecare cladire din centrul orasului, dar eforturile se concentreaza asupra a doua cladiri in interiorul carora se afla supravietuitori. "Primim SMS-uri si auzim zgomote facute de oamenii din interior", spun autoritatile.

"UE este pregatita sa asigure asistenta, daca este nevoie, si sa colaboreze cu guvernul local pentru a ajuta comunitatile afectate", a declarat seful CE, intr-un mesaj pentru premierul Noii Zeelande, John Key.

Cutremur devastator in Noua Zeelanda: zeci de morti si sute de raniti

"Pentru a doua oara in mai putin de un an, tara dumneavoastra a fost lovita de un dezastru natural. Gandurile noastre sunt alaturi de familiile victimelor si alaturi de cei care se lupta sa ii salveze pe cei prinsi sub daramaturi", a subliniat el.

Cutremurul de marti ar putea reprezenta "cea mai neagra zi a Noii Zeelande", a declarat premierul acestei tari, John Key, in urma celui mai violent cutremur care a lovit statul in ultimele opt decenii. Seismul s-a produs la ora locala 12:51 (2:51 la Bucuresti) si a avut epicentrul la cinci km de orasul Christchurch, din insula sudica a Noii Zeelande.

Pe de alta parte insa, calamitatile au efecte negative pe termen scurt, sustin analistii citati de CNN. Pe termen mediu si lung, faptul ca se va reconstrui un oras, o zona, niste culturi sau infrastructura unei tari aduce un plus in economie, creeaza foarte multe locuri de munca si atrage investitii.

Christchurch este unul dintre principalele centre urbane de pe insula, cu 340.000 de locuitori, si a suferit distrugeri masive in urma cutremurului.

Sudul Noii Zeelande a fost afectat de mai multe cutremure incepand din septembrie, cand in zona s-a produs un seism cu magnitudinea 7,1, care, potrivit autoritatilor, a fost cel mai distructiv din regiune dupa 1931. Desi cutremurul respectiv, produs in timpul noptii, nu s-a soldat cu morti, cladirile au avut structura de rezistenta slabita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cutremur Noua Zeelanda, #75 morti cutremur noua zeelanda, #bilant cutremur , #cutremur