Ziare.com

Bucurestiul dupa cutremur, haos si dezastru: Oprescu a prezentat situatia pe sectoare si cladiri (Video)

Vineri, 27 Februarie 2015, ora 13:57

   

Bucurestiul dupa cutremur, haos si dezastru: Oprescu a prezentat situatia pe sectoare si cladiri (Video)
Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu sustine ca Bucurestiul este vulnerabil in fata unui posibil seism mai puternic.

Oprescu a facut afirmatia in timpul prezentarii, la Primaria Capitalei, a unui raport despre vulnerabilitatea Bucurestiului la seism, precum si masurile care ar trebui sa fie luate pentru reducerea pagubelor.

"Am dorit sa avem aceasta intalnire pentru a readuce in atentia publica una, daca nu chiar cea mai grava problema cu care se confrunta orasul Bucuresti. Este vorba despre vulnerabilitatea Capitalei in fata unui posibil cutremur.

Ne prabusim la un mare cutremur? Riscuri in functie de anul constructiei si etaj - arhitectul-sef al Capitalei

Un cutremur loveste fara avertisment, lasand in urma haos si dezastru. Nivelul pierderilor de vieti omenesti si al pagubelor economice provocate de un cutremur poate capata dimensiuni dramatice", a scris pe Facebook Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a subliniat ca opinia publica este din ce in ce mai sensibila "la auzul cuvantului cutremur, iar starea de teama este evidenta".

Situatia Capitalei, extrem de serioasa

Oprescu a mentionat ca raportul isi propune sa traga un semnal de alarma asupra importantei problemei si bucurestenii sa aiba informatii cat mai corecte si complete in legatura cu situatia in care se afla Capitala, "care este extrem de serioasa".

Raportul prezentat de edil se bazeaza, sustine acesta, pe ani de studii si analize profunde realizate de experti din tara si din strainatate.

"Este unanim considerat, de catre specialisti, ca:

- Bucurestiul este clasat ca a 10-a capitala la nivel mondial, in termeni de risc seismic;
- Si capitala cu cea mai mare expunere seismica din Europa;
- In mod evident, in acest context, orasul Bucuresti concentreaza cel mai inalt risc seismic din Romania", a notat primarul.

The Guardian: Bucurestiul, capitala cea mai riscanta in caz de cutremur. Bulina rosie inseamna pericol

Oprescu a prezentat si principalele cauze identificate de specilaisti:

- Concentrari de cladiri si de populatie, incomparabile cu cele din oricare alt oras al Romaniei, in special in zona centrala;

- Existenta unui fond de sute de cladiri de beton armat cu inaltime mai mare de 4 etaje, construit, in majoritate intre anii 1930-1945.

- Lipsa, in perioada constructiei acestor blocuri, a cunostintelor necesare realizarii unor structuri de beton armat rezistente la cutremure.

- Pozitia geografica a municipiului Bucuresti, caracterizata de distantele epicentrale relativ mici (100-170 km) fata de sursa Vrancea, distante ce sunt comparabile cu adancimea focarelor acestor cutremure (60-170 km).

- Conditiile de teren din zonele de est, sud si din centrul orasului, caracterizate de prezenta unor straturi argiloase (...).

"Majoritatea specilistilor considera ca cele mai vulnerabile cladiri din Bucuresti sunt cele construite inainte de intrarea in vigoare a codului de proiectare seismica din 1978", a mai aratat primarul Capitalei.

Cele mai periculoase sectoare

Sorin Oprescu a precizat ca in Bucuresti exista, in total, aproape 114.000 de imobile, adica 804.000 de apartamente, iar pana acum au fost expertizate circa 2.500 de cladiri.

S-a constatat ca 186 de imobile se inscriu in categoria risc 1 - pericol public, din care majoritatea, peste 92% au fost construite inainte de 1940.

Dintre acestea 85 de cladiri au peste 5 etaje, 46 de cladiri au peste 8 etaje (24%), iar 59 de cladiri au sub 4 etaje. Cele mai multe dintre imobilele incadrate in categoria risc 1 se afla pe raza sectoarelor 1, 2 si 3.

Majoritatea imobilelor sunt situate in Centrul Istoric. "Cele mai multe au fost ridicate in perioada interbelica si au trecut prin cateva seisme majore, fara a fi consolidate corespunzator dupa aceea. Acest fond este prioritatea zero a consolidarilor", a subliniat Oprescu.

Cladire prabusita in Centrul Istoric: Mii de bucuresteni ar muri intr-un cutremur mare

"Ne este clar ca prognozele, in ceea ce priveste amploarea pagubelor in urma unui cutremur sever, sunt foarte dure si ca problema de securizare a cladirilor este mult mai ampla si in nici un caz nu se poate referi doar la cladirile cu bulina.

Trebuie sa atragem atentia asupra faptului ca, in opozitie cu perceptia generala, in afara zonei centrale a Capitalei - teritoriul 'bulinelor rosii', exista un numar mare de constructii de locuinte insuficient protejate fata de actiunea seismica", a precizat edilul.

Vezi aici raportul integral si masurile propuse

D.T.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6556 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce vrea sa zica Oprescu, ca Bucurestiul este cladit pe nisip?

Pai cine da autorizatiile de construire, nu primaria?

 

Trollheim, din pacate Bucurestiul este construit pe o vasta

zona aluvionara, ca un fel de burete spongios, care transmite si amplifica undele seismice. Aceasta este realitatea geologica, la care se adauga realitatea constructiilor din perioada interbelica, far nici un fel de norma anti sismica.
Chiar si constructiile comuniste mai recentea, au oarecare lacune de statica. Se cunoaste exact care sint aceste cladiri (blocuri) fiindca existau doar un numar limitat de 'modele' utilizate de catre arhitecti.
Fiecare 'model' are calitatile si defectele sale fata de riscul seismic.

iar ce nu se cunoaste DELOC

este interventia locatarilor prin lucrari de modificare/suprimare de ziduri, fiecare cum a dorit.

trolheim

Marea problema sunt cladirile construite intre 1930-1945, potrivit articolului. Sa deduc, din intrebarea ta, ca Oprescu era primar in acea perioada? :))

Nu fii rautacios, primaria este o institutie

Oprescu este doar o persoana care ocupa o functie trecatoare - Am sugerat neseriozitatea si amatorismul dintotdeauna a administratiei locale a Bucurestiului - Crezi ca ceea ce s-a construit dupa cutremurul din 1940 cu aprobare de la primarie respecta vreo norma antiseismica oarecare?

Ce am inteles eu:

Trebuie reconstruit Bucurestiul, pe o alta locatie, mai prietenoasa cu un cutremur !

 

@online 14.06

- pai asta ashteapta shi ei , sa scape demolari shi sa ajunga la studiile de fezabilitate ( cele datatoare de profit imediat) ! :o(((

"Bucurestiul dupa cutremur, haos si dezastru: Oprescu a prezentat situatia pe sectoare si cladiri"

Exprimare sibilinica

Dl primar spune ca dupa cutremurul din '77 unele cladiri au fost lasate " fara a fi consolidate corespunzator" , deci de fapt au fost consolidate ; dar unde sunt dosarele de reparatii ale acestor blocuri , domnul primar ?
Deci cladirile au fost consolidate , dar betoanele au fost ceausiste ? deci UNDE sunt dosarele ?
Si as mai avea o observatie : se cheltuie sute de mii de euro pe diverse materiale legate de cutremur ; o expertiza costa pana in 10.000 de euro ; pe site-ul primariei se vede foarte clar , majoritatea cladirilor au fost expertizate pana in 1995 ; expertiza mai e actuala ?
Deci sa revenim , de prin 1992 pana in 1995 , au fost expertizate toate blocurile vechi si interesante , si toate au fost declarate niste pericole publice ; a fost o munca titanica ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor