Cauzele cutremurelor din Galati, elucidate - ce spune raportul stiintific

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 15:54
7224 citiri
Cauzele cutremurelor din Galati, elucidate - ce spune raportul stiintific
Foto: Arhiva

Sutele de cutremure care i-au ingrozit pe localnicii din Izvoarele, Galati, si au ingrijorat intreaga tara si-au gasit explicatia stiintifica.

"Cauza principala a cutremurului este una tectonica, asa cum am spus. Panza freatica a amplificat semnalul sonor. Panza freatica ridicata a amplificat semnalul sonor in zona Izvoarele si, atunci, a afectat un pic mai mult casele, o anumita parte a satului Izvoarele", a explicat ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, potrivit Mediafax.

Oficialul a tinut sa precizeze ca aceste cutremure nu s-au produs din cauza "actelor de forare" din zona si nici din cauza inundatiilor.

"Am luat in calcul doua elemente importante care ar fi putut, teoretic, in prima faza, sa influenteze sau nu: actele de forare si inundatiile. Evident, s-a demonstrat ca influenta actelor de forare nu a existat. Acest proces nu depaseste adancimea de 1.100 de metri, in timp ce focarele seismice au fost la 5.000 de metri. Sub 1.100 de metri sub zona de forare exista o zona foarte dura astfel incat orice element de forare nu a putut patrunde mai jos.

Cat despre influenta inundatiilor, mi-a fost respinsa si aceasta varianta. Din masuratori a rezultat ca zonele subterane care pot contine apa sunt reduse si sunt situate in imediata vecinatate a suprafetei solului. Apa nu a putut patrunde in zona epicentrului. Apa este la suprafata tinand cont de pozitia epicentrului cutremurului", a transmis ministrul care a tinut sa ii asigure pe localnicii din Izvoarele ca nu exista pericol de alunecari de teren in zona.

Ponta nu vrea "exaltati" la televizor

Premierul Victor Ponta i-a cerut ca raportul sa fie prezentat public pentru a exista date stiintifice si nu tot felul de "prostii" prezentate la televiziuni de "exaltati".

"O sa va rog sa dati si publicitatii concluziile stiintifice si, in felul acesta, poate ca tot felul de neprofesionisti, vedete de televiziune, totusi, in lucururi serioase cum e siguranta oamenilor, cum e zona seismica, ii ascultam pe specialisti si nu pe exaltatii care bat televizoarele cu tot felul de prostii ca sa fie vedete", a spus premierul.

Cauzele sutelor de cutremure din Galati: Ori naturale, ori infiltrari de apa (Video)

El i-a solicitat vicepremierului Dragnea elaborarea unei strategii de sprijinire a persoanelor care au fost afectate, pentru refacerea locuintelor.

"In general e vorba de locuinte, din cate am vazut, de chirpici, de pamant. Deci, nu vor fi cheltuieli foarte mari. Daca sunt oameni care eventual vor sa se mute in alta parte...", a spus Ponta.

345 de cutremure s-au inregistrat in judetul Galati de la inceputul lunii octombrie. Numarul mare al miscarilor pamantului i-a speriat pe localnici. O echipa de cercetatori de la Institutul National de Fizica a Pamantului a mers in zona pentru a determina cauza acestor seisme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cauza cutremure Galati, #seisme Galati raport stiintific, #raport cutremure Galati , #cutremur