Cel mai mare cutremur din ultimii zece ani: Cum ne protejam in cazul unui seism

Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 14:10
5691 citiri
Cel mai mare cutremur din ultimii zece ani: Cum ne protejam in cazul unui seism
Foto: Jurnalul

Cel mai mare cutremur din ultimii zece ani, cu o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter, s-a produs sambata seara in zona Vrancea. Exista mai multe informatii pe care populatia trebuie sa le cunoasca pentru a sti cum sa actioneze in cazul producerii unui seism.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat a vorbit despre masurile ce trebuie luate in caz de cutremur. Potrivit acestuia, dincolo de consolidarea cladirilor, este necesar ca mobila si aparatura din interiorul acestora sa fie bine fixate, iar oamenii sa aiba provizii pentru minimum 72 de ore.

"In zonele care sunt supuse riscului seismic, mobilierul si echipamentele trebuie fixate. Intotdeaua am ridicat acesta problema. Un spital nu este neaparat sa fie functional dupa un cutremur daca doar ai consolidat cladirea. Daca echipamentele din spital nu sunt fixate si protejate, acest spital devine nefunctional dupa cutremur numai prin faptul ca echipamentele din el se distrug. Cladirea poate sa ramana, dar sa fie nefunctionala, pentru ca totul se distruge in timpul cutremurului", a precizat dr. Raed Arafat la sfarsitul lunii septembrie in cadrul dezbaterii "Prevenirea dezastrelor si masuri in cazul producerii unui cutremur - invatate din experienta japoneza", scrie Mediafax.

Mai mult decat atat, potrivit lui Arafat, populatia face parte din sistemul de interventie si este nevoie de voluntari in cazul unor calamitati.

"In Romania este un sistem de interventie care nu este foarte diferit de cel din Japonia. Bucurestiul trebuie sa fie pregatit pentru interventie, dar Bucurestiul nu va interveni singur in Bucuresti. Niciodata, intr-o tara ca Romania, nu se va astepta ca Bucurestiul sa faca fata singur (in cazul unui seism mare - n.red.), este imposibil. Trebuie sa pregatim o tara intreaga sa intervina nu numai in Bucuresti.

Sistemul national de interventie trebuie sa fie pregatit sa reactioneze integral si integrat la orice situatie. Am reusit sa obtinem autorizatie din partea ONU pentru prima echipa de pompieri pentru cautare-salvare. Acum planul nostru este ca in fiecare judet sa avem cate o astfel de echipa in urmatorii patru-cinci ani. Pregatirea personalului de interventie este la fel de importanta ca si pregatirea populatiei. O tara intreaga va raspunde in situatia unei calamitati. Zona neafectata va fi cea care va interveni in zona afectata", a adaugat Arafat.

Cutremur de 5,7 grade in Romania - s-a simtit si la Bucuresti

De cealalta parte, secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Tudor Prisecaru, considera ca Romania se afla inca la inceput in ceea ce priveste activitatea in preventia cutremurelor.

"S-au facut pasi importanti. ISU este una dintre organismele care a contribuit din plin la educarea populatie. Evenimentele destinate educarii populatiei au fost destul de rare, ele trebuie indesite, trebuie sa devina o practica saptamanala in scoli, gradinite, institutii, in cladirile care asigura functionalitate", a spus Prisecaru.

Cum ne protejam in caz de cutremur

Cunoasterea modului in care trebuie sa actionam in caz de cutremur este extrem de importanta. Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), este recomandat ca locuintele sa fie consolidate, obiectele si echipamentele sa fie fixate, iar locatarii sa fie instruiti.

Protectia individuala la seisme

In cele mai multe tari, manualele si tehnicile de supravietuile la cutrem incep cu recomandarea clasica: va ghemuiti, va acoperiti si va protejati, referindu-se la ghemuirea sau asezarea cu fata in jos, la podea, pe genunchi si coate sau palme si la acoperirea capului cu bratele pentru protectie.

De asemenea, protectia poate fi asigurata si prin adapostirea sub o banca de clasa, masa solida sau birou, cadrul usii, apucand cu mainile piciorul mesei sau a biroului.

Care locuri din casa sunt mai sigure

Desi asezarea sub tocul usii sau sub grinzi este considerata ca fiind sigura, nimic nu poate garanta protectia totala. Tocul usii, daca nu este incadrat in structura cladirii, nu e bun de nimic.

Deseori, cel mai riscant in caz de cutremur este sa te afli la parter, deoarece toata greutatea si obiectele care se prabusesc, in caz de colaps al cladirii, ajung jos.

Rezistenta cladirilor, in functie de materiale

Potrivit specialistilor, structurile de lemn noi, realizate conform unor normative sau practici adecvate, se comporta bine la cutremur, insa exista si la acestea cateva probleme.

Cladirile din caramida sunt mai sigure decat cele din beton, componentele fiind mai mici si mai putin cauzatoare de rani majore, insa acest lucru este valabil numai in cazul in care este o cladire mica, iar cantitatea de material prabusit este tot mica. Aici exista insa riscul strivirii sub gramezile de caramizi si in general al asfixierii cauzate de praful de mortar si tencuiala.

Ce iau cu mine in caz de evacuare?

Dupa cutremur pot interveni situatii precum inundatiile, exploziile sau incendiile, care pot determina o evacuare a zonei. In acest caz, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta recomanda sa avem mereu la indemana anumite obiecte indispensabile: o trusa de prim-ajutor, medicamente personale, analgezice si antiseptice, apa si alimente usoare si compacte, imbracaminte si incaltaminte, un sac de dormit, dar si alte obiecte utile precum telefon mobil, lanterna, aparat de radio si actele personale.

Daca ne aflam intr-o cladire

In cazul in care in timpul cutremurului suntem surprinsi intr-o cladire, nu este indicat sa fugim pe scari, sa sarim pe fereastra sau sa folosim liftul.

De asemenea, este recomandat sa stam departe de geamuri, usi de sticla, oglinzi sau mobilier inalt.

Daca nu ne aflam in interiorul unei cladiri, este indicat sa ramanem afara si sa ne indepartam de cladiri, stalpi de electricitate sau telefon.

Daca ne aflam intr-un mijloc de transport

Daca ne aflam in autobuz sau metrou trebuie sa ramanem la locurile noastre pana la oprirea acestuia. Daca ne aflam insa in masina, este indicat sa ne oprim si sa evitam podurile si tunelurile.

Daca ne aflam intr-un loc public aglomerat

Nu este indicat sa ne aglomeram catre iesire, ci sa stam intr-un colt, protejandu-ne capul cu mainile.

Sambata seara, un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter a avut loc in zona Vrancea. Seismul s-a produs la ora 21.14, la o adancime de 39 de kilometri si s-a simtit inclusiv in Bucuresti, conform Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Potrivit specialistilor, acesta a fost cel mai puternic cutremur inregistrat in ultimii zece ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#protectie cutremur, #masuri cutremur, #Raed Arafat masuri cutremur, #cutremur Vrancea Romania , #cutremur