Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cel mai puternic cutremur care poate lovi Romania nu va depasi 8 grade

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 11:32
6044 citiri
Cel mai puternic cutremur care poate lovi Romania nu va depasi 8 grade
Foto: Arhiva

Cel mai puternic cutremur care poate lovi Romania si care va avea loc, cel mai probabil, in 2012, nu va depasi 8 grade pe scara Richter, potrivit calculelor pe care le-a facut specialistul in seismologie al Uniunii Europene, George Purcaru.

Senzori de alerta pentru tsunami, pe coastele Romaniei si Bulgariei

"In Romania, cutremurele mai mari pot avea o magnitudine de 6 pana la maximum 7,7 (+-0,1) grade pe scara Richter in prezent", spune Purcaru, presedintele Sectiei de Predictie al Comisiei Europene de Seismologie si, totodata, profesor la Universitatea "J.W. Goethe" din Frankfurt, informeaza Evenimentul zilei.

Potrivit specialistului roman, "cutremurul este mai greu de prevazut decat moartea unui om. Un doctor studiaza analizele si poate sa-ti spuna un interval de timp cand se va intampla sfarsitul, cu o marja mica de eroare. Nici el nu cunoaste cu exactitate ziua sau luna".

"Eu pot sa prezic un cutremur intr-un interval mai mare de timp, chiar ani, iar stiinta accepta acest lucru. O predictie despre un cutremur include alte trei predictii. Timpul, locul si magnitudinea, iar toate se calculeaza separat. Se pune des intrebarea daca cutremurele pot fi prevazute exact. Astazi, cu stiinta pe care o avem, nu", spune, categoric, profesorul.

"Nu exista documente care sa ateste valorile tuturor cutremurelor cu exactitate. Daca in cazul cutremului din 1977 avem magnitudinea exacta, in cazul cutremurului din 1940 toate datele au disparut", spune Purcaru, care a studiat cutremurele ce au avut loc in tara noastra, incepand cu anul 1107.

Seismologul roman a atras atentia ca pana in 1974, unii cercetatori au considerat gresit ca pe teritoriul tarii noastre exista doua placi ce produc cutremurele: "este fals pentru ca noi suntem in interiorul placii eurasiatice. Un cutremur superficial care se intampla la doi, trei sau cinci kilometri distruge tot ce e sub el sau aproape de el, dar nu distruge nimic la distanta".

Cutremul din 1962 din Serbia a distrus orasul in care s-a produs, dar n-a stricat nimic mai departe. In Vrancea, cutremurul care este la mare adancime. Vrancea nu este distrusa, dar efectele se vad la distante mari".

Cutremur in Vrancea

Seismologul Geoge Purcaru a anticipat patru cutremure si detine recordul pentru "Cea exacta predictie din lume", adica loc, magnitudine si perioada. In 1974, George Purcaru prezenta, la Royal Norwegian Council for Scientific and Industrial Reserch, o lucrare prin care anunta marele cutremur din Romania. A prezis cutremurul din Insulele Solomon 2007, cel din Italia, 1981, unde a prevazut locul, si cutremurul din Insulele Aleutine, 1994, considerata cea mai exacta predictie din lume.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cutremur Romania puternic, #George Purcaru seismolog Uniunea Europeana, #seism Vrancea grade Richter , #cutremur