Cel mai violent cutremur din istoria lumii

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 13:00
21339 citiri
Cel mai violent cutremur din istoria lumii
Foto: Arhiva

Cel mai distrugator cutremur din istoria lumii, semnalat de cronici, a avut loc in ziua de 23 ianuarie 1556, acum fix 458 de ani, in provincia chineza Shaanxi, producand 830.000 morti si un mare numar de raniti, care adunat cu cel al decedatilor depaseste un milion.

Ca sa ne dam seama de dimensiunile catrastrofei, este suficient sa ne referim la documentele vremii, care vorbesc de falii aparute in pamant, cu adancimi pana la 20 metri. Distrugerile s-au semnalat pe o raza de aproape 500 km de epicentrul seismului.

Merita citata descrierea fenomenului, asa cum apare in analele chineze: "Munti si rauri si-au schimbat locurile lor, iar drumurile au fost distruse. Pamantul s-a ridicat deodata, creand noi dealuri care nu existasera pana atunci, in timp ce dealurile existente au devenit vai. In diferite parti, a tasnit apa si a dat nastere la noi rauri. Palate, temple, ziduri s-au prabusit brusc, neramanand din ele decat un morman de piatra", potrivit Wikipedia franceza.

Savantul chinez Qin Ked, care a supravietuit cutremurului, relateaza un detaliu interesant: oamenii surprinsi in picioare sau alergand si-au gasit sfarsitul aruncati de colo-colo, iar majoritatea supravietuitorilor sunt din randul celor care, in ciuda spaimei, s-au culcat la pamant, asteptand nemiscati sfarsitul.

Tot Qin Ked face observatia ca, atunci cand se produce un cutremur, nimic nu este mai periculos decat panica.

Alarmati, omenii nu stiu incotro s-o apuce si se reped indemnati de impuls chiar in directia unde raul este mai mare, unde zidurile sau pomii cad peste ei, sau unde solul se deschide brusc, iar pamanul ii ingite fara mila, in grupuri mari, mai rau decat oceanul.

Cine insa stie sa-si stapanasca teama este avantajat de pozitia sa nemiscata, in care cutremurul poate sa-i legene, dar nu sa-i nimiceasca.

Dupa cutremur, provincia a ramas pentru multa vreme pustiita. Astazi este din nou populata dens, cu 37 milioane locuitori, care ocupa 205.000 kmp. Este o populatie mai densa decat a Romaniei. Au venit acolo, atrasi de rezervele mari de petrol si carbune, pe baza carora s-a dezvoltat o industrie moderna.

Ca sa inchei, as avea, poate o veste buna: din 1556 si pana astazi, n-a mai avut loc in provincia chineza Shaanxi un alt cutremur distrugatror. S-au produs multe, dar mici si fara consecinte spectacuoase. In plus, populatia a invatat o regula pe care o respecta de aproape cinci secole: la cutremur, se culca pe jos.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cutremur devastator Shaanxi China, #cum actionam la cutremur , #cutremur