Ziare.com

Centrala nucleara de la Cernavoda, proiectata sa reziste la seisme de peste 8 grade

Marti, 15 Martie 2011, ora 12:50

   

Centrala nucleara de la Cernavoda, proiectata sa reziste la seisme de peste 8 grade
Centrala nucleara de la Cernavoda a fost proiectata sa reziste la cutremure de o magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter, desi studiile de specialitate atesta faptul ca in Romania nu exista riscul producerii unui cutremur cu o magnitutidune atat de mare ca a celui produs in Japonia, potrivit informatiilor furnizate de Societatea Nationala Nuclearelectrica, operatorul Centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda.

"In Romania nu exista riscul producerii unui cutremur cu o magnitutidune atat de mare ca a celui produs in Japonia, magnitudinea maxima la noi fiind intre 7 si 7,5 grade pe Richter.

Centrala nucleara de la Cernavoda a fost proiectata sa reziste la cutremure cu o acceleratie terestra de 0,2 G, intensitatea maxima de aparitie a unui cutremur major luata in calcul pentru proiect pentru zona Cernavoda este de unul la 1000 de ani, adica 10 -3, care corespunde aproximativ la gradul 8 pe scara Richter", mentioneaza operatorul, subliniind ca alegerea amplasamentului centralei de la Cernavoda a avut la baza studii complexe privind riscul seismic.

Potrivit sursei citate, in cazul in care are loc un seism, centrala se opreste in conditii de securitate nucleara, respectiv asigura oprirea reactorului, racirea zonei active si monitorizarea parametrilor de securitate nucleara.

Pentru oprirea in siguranta a reactorului si indepartarea caldurii reziduale in situatii de urgenta in urma unor evenimente seismice extreme Centrala Nucleara de la Cernavoda care utilizeaza tehnologie CANDU 6 are prevazute doua grupe de sisteme speciale care sunt proiectate pe principii de actionare diferite amplasate in locatii distincte avand surse de actionare independente, conform sursei citate.

Grupa de sisteme nr 1 opreste reactorul prin caderea libera a unor bare metalice, iar racirea se efectueaza utilizand circuitul secundar prin alimentarea generatoarelor de abur cu apa din circuitul secundar.

In cazul unor pierderi masive de agent primar exista un sistem special SRAZA (Sistemul de Racire la Avarie a Zonei Active) care injecteaza in trepte apa in zona activa a reactorului, o colecteaza la subsolul cladirii reactorului si o raceste printr-un sistem independent de racire.

De asemenea, grupa de sisteme nr 2 opreste reactorul prin injectia de nitrat de gadoliniu sub actiunea aerului comprimat, racirea efectuandu-se tot ca si la prima grupa, iar in cazul unor pierderi masive de agent primar existe un sistem special SRAZA (Sistemul de Racire la Avarie a Zonei Active) care injecteaza in trepte apa in zona activa a reactorului, o colecteaza la subsolul cladirii reactorului si o raceste printr-un sistem independent de racire.

Comanda acestor sisteme se face din Camera de Comanda Principala, iar daca aceasta este avariata de efectele unui seism exista o a doua Camera de Comanda calificata seismic, mentioneaza operatorul centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda.

Alimentarea cu energie electrica a pompelor necesare pentru racire in ambele cazuri se face dintr-un grup electrogen de un megawat cu sursa cu rezerva 100% calificat la grad maxim seismic.

Pe langa sistemele de oprire rapida, centrala este prevazuta cu inca doua sisteme speciale de securitate, respectiv cu sistemul de racire la avarie a zonei active si sistemul anvelopei.

Sistemul de racire la avarie a zonei active are rolul de a asigura racirea reactorului in cazul in care in circuitul primar de racire are loc o pierdere a agentului de racire.

Sistemul anvelopei compus din anvelopa de protectie realizata din beton precomprimat, cu o grosime de aproximativ un metru care impiedica scurgerea in atmosfera a produselor radioactive in cazul unei avarii.

Tehnologia CANDU are un mare avantaj fata de celelalte tehnologii, deoarece cantitatea de energie potentiala inmagazinata in reactor este cu mult mai mica decat a celorlalte tipuri de reactoare racite cu apa usoara si are mari rezerve de apa de racire in vasul reactorului (200 tone apa grea), iar in chesonul reactorului, care inconjoara vasul reactorului, se afla aproximativ 500 tone apa, care poate sa asigure o racire confortabila pana la restaurarea racirii normale, in caz ca aceasta se pierde.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3096 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mdaaaa

Atata ca proiectul e una si executia o alta castana. Stiu asta din trista si indelungata experienta profesionala, si nu cred ca "onorabilii" de la Cernavoda s-au comportat altfel decat "preacinstitii" din Bucuresti , Iasi, Cluj, Targoviste, Giurgiu si pe unde am mai fost. Imi spunea un inginer pensionar,care a lucrat la barajul de la Bicaz, ca pana si acolo ii dadeau cu furtisagul, o plasa sudata azi, o galeata de ciment maine, o tona de PC52 peste o saptamana, carata chiar cu camionul santierului, erau de neoprit oricat erau de paziti. Un altul mi-a povestit cum a cazut un planseu care parea intarit, dupa ce i-au scos cofrajul; cand s-au uitat mai atent, nu era decat beton, toata armatura fusese indrumata in alte directii. Mie mi-au speriat un Telemac de 8 ore am tremurat la gandul ca-s bun de plata, dupa aia l-au adus inapoi, ca-si facusera "ciubucul". Si atunci , ma intreb: la cata zgaltaiala o rezista cu adevarat centrala aia?

 

Ideea

Sper din tot sufletul sa gresesti. In anii 80 in Romania s-a introdus pentru prima data un sistem inchegat de urmarire a calitatii. Se aplica pentru Cernavoda si pt aviatie. In principiu era urmarit si fiecare surubel de la inceputul fabricatiei pana la montaj. Conteaza si faptul ca toate lucrarile au fost supervizate de canadieni.

spera, draga, spera......

Faza cu armatura lipsa la un planseu s-a petrecut acu' 2 ani. Faza cu Telemac-ul anul trecut. Acuma, judeca si tu.....si sa dea Dumnezeu sa gresesc si la Cernavoda sa fi lucrat numai oameni corecti.

ordinele micului arhitect

De ce le-ar pasa canadienilor (care traiesc la mii de km de Cernavoda)de buna functionare a centralei de la Cernavoda!? Or fi toti precum Mama Tereza!? Ei si-ai luat salariul (pe sufletul vandut)si au plecat (s-au supus oridinelor "micului arhitect" si au declarat ceea ce li s-a comandat.
Acum noi trebuie sa credem toate minciunile si sa asteptam "accidentul" care ne va confima realitatea.

dintr-un motiv foarte economic

daca vrei. Cine crezi ca mai comanda centrale nucleare la Canadieni daca s-ar demosntra ca una din cele executate de ei nu respecta normele ?

Un articol binevenit

Asa trebuie sa arate un articol informativ. E cazul ca pafaristii care publica articole sa citeasca macar atat si dupa aceea sa arunce pareri personale.

 

reclama mincinoasa!

Cu cit mai mult se straduiesc sa ne arate "adevarul" cu atit mai mult iese la iveala minciuna!
Centralele nucleare sunt o "afacere banoasa" pentru o mana de fiinte care-si urasc semenii si VIATA!.( restul e doar demagogie)

In teorie

si centrala din Japonia avea 3 nivele separate si independente de protectie. Problema e ca toate 3 au dat gres. Si ei aveau un generator de rezerva separat care a intrat in functiune dar a cedat dupa o ora.
Doamne fereste sa trebuiasca vreodata sa verificam teoria de la Cernavoda in practica !

 

Si totusi.....

Precum se vede, imposibilul poate deveni posibil...
Un cutremur mare sau un atac terorist...sabotaj..

Ar fi cazul ca responsabilul guvern roman sa puna in aplicare legea energiei regenerabile care exista numai pe hartie si sa accelereze proiectele inclusiv reteaua de transport a energiei verzi.
Sper ca proiectul cu reactoarele 3 si 4 sa fir anulat definitiv!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor