Cercetatorul Mircea Radulian: Cutremurul de marti era previzibil

Marti, 08 Iunie 2010, ora 21:01
4745 citiri
Cercetatorul Mircea Radulian: Cutremurul de marti era previzibil

Cercetatorul stiintific Mircea Radulian, de la Institutul National pentru Fizica Pamantului, a oferit pentru Ziare.com cateva explicatii si lamuriri cu privire le seismul care s-a produs marti in Vrancea.

Mircea Radulian a declarat ca Vrancea este o zona seismica atipica, astfel ca orice predictii bazate pe ciclicitatea seismelor este destul de greu de facut.

"Seismul este unul normal pentru zona Vrancei. Exista o anumita periodiciatate a sesiemelor in Vrancea. Seismele de intensiate mica sunt practic zilnice, in timp ce cutremurele cu valori peste 3 grade sunt mai rare. Statistica spune ca in Vrancea se produce un curemur cu magnitudine de 4 grade o data pe luna.

Dar nu se intampla mereu asa. Uneori sunt doua pe luna, alteori trec cateva luni, pana apare unul. Daca este sa vorbim doar despre seismele de peste 2 grade, doar de la inceputul lunii iunie au fost doua. Primul in data de 1 iunie, al doilea luni, 7 iunie. Ieri (luni N.R.), in Vrancea a fost un seism de 2,8 pe Richter, la o adancime foarte apropiata de cea unde s-a produs miscarea de azi", a spus Mircea Radulian.

Seismolog cu experienta, Radulian a mai afirmat ca acest seism de peste 4 pe Richter "lipsea de la apel" de foarte multa vreme.

"Ultimul cutremur de peste 4 a fost in 26 decembrie 2009. Din acel moment si pana acum au fost doar cateva cutremure peste trei si doar unul care s-a apropiat de patru, de 3.8 pe Richter, in 25 februarie, ceea ce este destul de mult timp. Deci se poate spune ca acesta lipsea de la apel", a spus Radulian.

In martie 1977, seismul pre-soc a fost cu cinci luni inainte

"Sper sa nu fie motive de ingrijorare. Vrancea este destul de imprevizibila, iar tehnologia pe care o avem in acest moment nu ne permite sa apreciem daca un astfel de seism poate fi considerat un pre-soc, adica un seism care sa anunte un cutremur de mai mare intensitate. Suna neplacut dar atata poate stiinta de azi.

Putem aprecia despre un seism ca a fost un pre-soc, doar dupa ce ce avem si o descarcare ulterioara, superioara ca intensitate. Inainte de sesimul din 1977 cu vreo 5 luni inainte, a fost un cutremur apropiat de sase grade, dar nu a putut nimeni sa inteleaga ca acela a fost un pre-soc decat dupa cutremurul din 4 martie", a explicat Radulian.

Acesta a mai afirmat ca date mai multe vor putea fi furnizate in urmatoarele zile dupe ce vor fi facute toate calculele.

"Intensitatea initiala este cea calculata automat. Dupe ce se fac calculele finale se poate stabili exact si intensitatea si adancimea. In acest caz, intensitatea initiala a fost 4.8, dar dupa calcule a fost coborata la 4,5. La fel si adancimea este 113 kilometri, nu 120", a concluzionat Mircea Radulian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#cutremur Bucuresti, #cutremur azi, #cutremur Vrancea , #cutremur