Cate sute de oameni ar muri in Bucuresti, in urma unui mare cutremur - concluziile lui Raed Arafat

Sambata, 13 Octombrie 2018, ora 18:10
5617 citiri
Cate sute de oameni ar muri in Bucuresti, in urma unui mare cutremur - concluziile lui Raed Arafat
Foto: Arhiva Ziare.com

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, a anuntat, sambata, ca in cadrul exercitiului Seism 2018 sunt estimate peste o mie de victime, intre care patru sute de morti, in urma cutremurului de 7,5 grade Celsius produs in Vrancea.

De asemenea, in cadrul simularii, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a transmis presedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru decretarea starii de urgenta, asteptandu-se raspunsul de la Cotroceni.

Intr-o conferinta de presa, Arafat a prezentat ultimele date estimate de catre organizatorii exercitiului Seism 2018. Toate autoritatile sunt alertate.

"In urma cutremurului produs in aceasta dimineata, se preconizeaza peste o mie de victime, dintre care peste 400 de persoane decedate. S-au inregistrat peste 200 de cladiri prabusite, 800 afectate grav, peste 1.400 afectate mediu, fiind necesasa efectuarea de expertize. Cladirile afectate apartin institutiilor publice de la nivelul municipiului Bucuresti, dar si imobile de locuit, printre care si cladiri cu grad de ocupabilitate mare, astfel incat se prognozeaza un numar mare de victime", a declarat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, s-a cerut instituirea starii de urgenta.

"In cadrul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta am solicitat, si a fost aprobat de catre doamna prim-ministru, trimiterea catre presedintele Romaniei, soliciutareade instituire a starii de urgenta care este necesara pentru noi pentru a putea interveni corect si pentru a puteastabili si implementa toate masurile care sunt necesare. Cererea a psecat catre Presedintie si asteptam emiterea decretului prezidential pentru instituirea strarii de urgenta pentru o durata de 15 zile", a mai spus Arafat.

Acesta a explicat ca s-a cerut sprijin international - echipe de cautare-salvare, echipe medicale de urgenta, spitale mobile. De asemenea, s-au solicitat imagini satelitare si se ia in calcul solicitarea de ajutor international pentru evacuarea victimelor pe calea aerului.

Citeste mai multe despre acest exercitiu

In cadrul exercitiului, a fost facut si un inventar al paturilor disponibile in spitale, 280 de paturi libere fiind in sectiile de ATI din intreaga tara. In plus, daca situatia o impune, pot fi eliberate peste 1.500 de paturi in spitale pe care sunt persoane a caror stare de sanatate permite externarea de urgenta.

Catre Bucuresti se deplaseaza sute de masini de interventie si ambulante din intreaga tara, deplasarea facandu-se in baza conceptiei de interventie in situatie de seism major, nefiind nevoie de un ordin explicit in acest sens. O parte din forte, din judetele Teleorman, Covasna si Brasov actioneaza deja la nivelul municipiului Bucuresti. Alte forte ISU din judetele neafectate de seism sunt in deplasare spre zonele afectate.

Tot personalul din unitatile Agentiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale de la trei unitati din Bucuresti si zonele limitrofe sunt in dispozitiv.

Organizatorii exercitiului au mai anuntat ca sunt pregatite casute, corturi si alimente de prima necesitate pentru populatia afectata. Toate structurile sunt in contact cu agentii economici si stabilesc esaloanele de interventie la nivelul utilajelor pentru constructii. De asemenea, sunt pregatite medicamente si alte dispozitive medicale, care vor fi utilizate in functie de necesar.

Politia Rutiera a actionat pentru fluidizarea traficului rutier in zonele afectate si pentru a permite interventia echipelor de salvare.

La nivelul Jandarmeriei Romane s-a dispus cresterea capacitatii operationale pentru 12 unitati.

De asemenea, structurile specializate din cadrul Brigazii Speciale de Interventie au actionat, in cadrul exercitiului, cu efective pentru asigurarea ordinii publice si acordarea de sprijin la sediul central al IGSU si al Ambulantei Bucuresti-Ilfov. Efective din cadrul Directiei Generale de Jandarmi a municipiului Bucuresti au executat misiuni de ordine publica, evacuare si triere la Spitalul Floreasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Raed Arafat exercitiu cutremur, #exercitiu cutremur Bucuresti, #exercitiu Seism 2018 , #cutremur