Centrala nucleara de la Cernavoda, proiectata sa reziste la seisme de peste 8 grade

Marti, 15 Martie 2011, ora 12:50
3784 citiri
Centrala nucleara de la Cernavoda, proiectata sa reziste la seisme de peste 8 grade
Foto: Arhiva

Centrala nucleara de la Cernavoda a fost proiectata sa reziste la cutremure de o magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter, desi studiile de specialitate atesta faptul ca in Romania nu exista riscul producerii unui cutremur cu o magnitutidune atat de mare ca a celui produs in Japonia, potrivit informatiilor furnizate de Societatea Nationala Nuclearelectrica, operatorul Centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda.

"In Romania nu exista riscul producerii unui cutremur cu o magnitutidune atat de mare ca a celui produs in Japonia, magnitudinea maxima la noi fiind intre 7 si 7,5 grade pe Richter.

Centrala nucleara de la Cernavoda a fost proiectata sa reziste la cutremure cu o acceleratie terestra de 0,2 G, intensitatea maxima de aparitie a unui cutremur major luata in calcul pentru proiect pentru zona Cernavoda este de unul la 1000 de ani, adica 10 -3, care corespunde aproximativ la gradul 8 pe scara Richter", mentioneaza operatorul, subliniind ca alegerea amplasamentului centralei de la Cernavoda a avut la baza studii complexe privind riscul seismic.

Potrivit sursei citate, in cazul in care are loc un seism, centrala se opreste in conditii de securitate nucleara, respectiv asigura oprirea reactorului, racirea zonei active si monitorizarea parametrilor de securitate nucleara.

Pentru oprirea in siguranta a reactorului si indepartarea caldurii reziduale in situatii de urgenta in urma unor evenimente seismice extreme Centrala Nucleara de la Cernavoda care utilizeaza tehnologie CANDU 6 are prevazute doua grupe de sisteme speciale care sunt proiectate pe principii de actionare diferite amplasate in locatii distincte avand surse de actionare independente, conform sursei citate.

Grupa de sisteme nr 1 opreste reactorul prin caderea libera a unor bare metalice, iar racirea se efectueaza utilizand circuitul secundar prin alimentarea generatoarelor de abur cu apa din circuitul secundar.

In cazul unor pierderi masive de agent primar exista un sistem special SRAZA (Sistemul de Racire la Avarie a Zonei Active) care injecteaza in trepte apa in zona activa a reactorului, o colecteaza la subsolul cladirii reactorului si o raceste printr-un sistem independent de racire.

De asemenea, grupa de sisteme nr 2 opreste reactorul prin injectia de nitrat de gadoliniu sub actiunea aerului comprimat, racirea efectuandu-se tot ca si la prima grupa, iar in cazul unor pierderi masive de agent primar existe un sistem special SRAZA (Sistemul de Racire la Avarie a Zonei Active) care injecteaza in trepte apa in zona activa a reactorului, o colecteaza la subsolul cladirii reactorului si o raceste printr-un sistem independent de racire.

Comanda acestor sisteme se face din Camera de Comanda Principala, iar daca aceasta este avariata de efectele unui seism exista o a doua Camera de Comanda calificata seismic, mentioneaza operatorul centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda.

Alimentarea cu energie electrica a pompelor necesare pentru racire in ambele cazuri se face dintr-un grup electrogen de un megawat cu sursa cu rezerva 100% calificat la grad maxim seismic.

Pe langa sistemele de oprire rapida, centrala este prevazuta cu inca doua sisteme speciale de securitate, respectiv cu sistemul de racire la avarie a zonei active si sistemul anvelopei.

Sistemul de racire la avarie a zonei active are rolul de a asigura racirea reactorului in cazul in care in circuitul primar de racire are loc o pierdere a agentului de racire.

Sistemul anvelopei compus din anvelopa de protectie realizata din beton precomprimat, cu o grosime de aproximativ un metru care impiedica scurgerea in atmosfera a produselor radioactive in cazul unei avarii.

Tehnologia CANDU are un mare avantaj fata de celelalte tehnologii, deoarece cantitatea de energie potentiala inmagazinata in reactor este cu mult mai mica decat a celorlalte tipuri de reactoare racite cu apa usoara si are mari rezerve de apa de racire in vasul reactorului (200 tone apa grea), iar in chesonul reactorului, care inconjoara vasul reactorului, se afla aproximativ 500 tone apa, care poate sa asigure o racire confortabila pana la restaurarea racirii normale, in caz ca aceasta se pierde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#centrala nucleara Cernavoda, #cutremur magnitudine mare , #cutremur