Cutremur de 6,5 grade in Italia, cel mai puternic din ultimii 36 de ani

Duminica, 30 Octombrie 2016, ora 13:25
50356 citiri
Cutremur de 6,5 grade in Italia, cel mai puternic din ultimii 36 de ani
Foto: Twitter

Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs in centrul Italiei, duminica dimineata, la 10 kilometri adancime, in zona localitatii Norcia, regiunea Umbria, la 134 de kilometri de Roma. Este vorba despre cel mai puternic cutremur din ultimii 36 de ani.

Seismul a durat un minut si i-a scos din case pe italieni in jurul orei 8:40, ora Romaniei. Martorii spun ca au simtit acest cutremur mult mai puternic decat pe cel care a pus la pamant localitatea Amatrice, in luna august, si a ucis aproape 300 de oameni.

Au urmat si mai multe replici, dintre care cea mai puternica a fost de 5,1 grade. Locuitorii din Norcia au iesit din case, iar presa locala anunta distrugeri importante in aceasta zona.

Este vorba despre cel mai puternic cutremur care are loc in Italia dupa cel din 1980, cu magnitudinea 6,9, care a lasat in urma 2.483 de morti, 7.700 de raniti si 250.000 de sinistrati.

Zeci de persoane au fost ranite in urma seismului de duminica dimineata din Italia, dar deocamdata nu exista informatii privind decese, a anuntat Protectia Civila, citata de Corriere della Sera si News.ro.

Foto: EMSC

Iata cum arata catedrala din Norcia inainte si dupa cutremurul de luni dimineata:

A photo posted by Isa e Chia (@isaechia) on

Martorii sustin ca mai multe cladiri, inclusiv doua biserici s-au prabusit peste persoane aflate inauntru, relateaza La Repubblica, citata de News.ro.

In localitatea Tolentino s-a prabusit o biserica in care se aflau circa 30 de credinciosi care asistau la slujba de duminica.

La Norcia, s-a prabusit catedrala in care se aflau mai multi calugari, dar si credinciosi, iar la Amatrice cel putin doi oameni au fost scosi de sub daramaturi.

"Totul s-a prabusit, vad coloane de fum, este un dezastru", a spus primarul din Ussita, unde centrul istoric a fost evacuat in totalitate.

Ministerul roman de Externe le reaminteste romanilor numerele de urgenta de la misiunile diplomatice din Italia, in cazul in care au nevoie de ajutor.

"In dimineata zilei de 30 octombrie 2016 a avut loc un cutremur de mare intensitate (6.1) in zona centrala a Italiei (Epicentru zona Norcia, Regiunea Umbria). Daca exista cazuri de cetateni romani aflati in dificultate, nu ezitati sa apelati la numerele de Urgenta ale misiunilor diplomatice, Ambasadei Romaniei la Roma +39 345 1473935 (Lazio, Umbria, Abruzzo) si Consulatului General al Romaniei la Bologna +39 349 1178220 (Marche, Emilia-Romagna si Toscana) ", anunta MAE.

Ministerul le transmite cetatenilor sa contacteze in paralel si autoritatile locale din Italia si Protectia Civila la numarul special 800 840 840, informeaza News.ro.

Cutremurul a fost simtit si in tarile vecine, in Croatia, Slovenia, Bosnia Hertegovina, dar si in Austria, la Salzburg.

Metroul din Roma a fost inchis preventiv dupa cutremur, pentru a se verifica daca nu a fost afectata infrastructura acestuia.

Catedrala din Norcia s-a prabusit, impreuna cu alte cladiri care deja erau avariate dupa cutremurul din luna august.

In zona respectiva se intalnesc mai multe placi tectonice, in Apeninii centrali, motiv pentru care aici au avut loc mai multe cutremure in ultima perioada.

Locuintele vechi de sute de ani din aceasta regiune nu au fost proiectate sa reziste seismelor, acesta fiind si motivul pentru care localitati intregi au fost puse la pamant in ultimii ani, cum s-a intamplat in Aquila in 2009 si la Amatrice, in luna august, cand si-au pierdut viata peste 300 de oameni.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#cutremur Italia, #seism Italia , #cutremur
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
om vedea si noi,italieni spaland la ccur batrani romani ? Roata,e
Poza trolheim
trolheim
rank 1