Cutremur devastator in Noua Zeelanda: zeci de morti si sute de raniti

Marti, 22 Februarie 2011, ora 07:27
10537 citiri
Cutremur devastator in Noua Zeelanda: zeci de morti si sute de raniti
Foto: Reuters

Un cutremur puternic de 6,3 grade a zguduit, luni noapte, orasul Christchurch din Noua Zeelanda, omorand zeci de oameni si ranind alte cateva sute.

Premierul John Key, citat de TVNZ, a precizat ca 65 de persoane au fost declarate decedate, iar cel putin 200 sunt prinse sub ruinele cladirilor prabusite.

"Este o comunitate aflata in agonie totala. Avem nevoie ca aceasta comunitate sa se uneasca, iar oamenii sa se ajute unii pe altii, asa cum au mai facut-o in trecut si o vor face din nou", a adaugat el.

Ziare.com ti-a prezentat desfasurarea evenimentelor din Noua Zeelanda in primele ore de la cutremur:

- In Noua Zeelanda s-a lasat noaptea, insa operatiunile de salvare continua.

- Armata a fost chemata pentru a ajuta la eforturile de salvare.

- O femeie a carui fiu a fost ucis de cutremur s-a declarat coplesita de sprijinul pe care l-a primit de la necunoscuti, dupa ce televiziunile au facut publica povestea copililui sau.

- Cele doua suburbii ale orasului, Lyttelton si New Brighton, au devenit practic nelocuibile, au spus martorii, citati de AP.

- Aproape 30 de milioane de tone din cel mai mare ghetar din Noua Zeelanda, Tasman Glacier din parcul national Mount Cook, s-au desprins de masa compacta de gheata din cauza cutremurului.

- Fortele de aparare civile au izolat centrul orasului, a declarat ministrul Apararii Civile, John Carter. El a precizat ca, in prima faza, cutremurul a perturbat comunicatiile intre agentiile guvernamentale, dar acestea au fost refacute - Reuters.

- Google a lansat o aplicatie prin care cei care cauta ori au gasit raniti isi pot inregistra cererea. Pana acum s-au strans 4.000 de solicitari.

- Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat intr-un comunicat ca este "socata" de acest incident. "Gandurile mele sunt alaturi de toti cei afectati de acest eveniment ingrozitor", se arata in comunicat.

- Primarul din Christchurch, Bob Parker, a anuntat ca, pana in prezent, au fost salvate 120 de persoane. Edilul a precizat ca, in comparatie cu seismul din septembrie, cand nu au existat victime, ci doar cladiri avariate, eforturile autoritatilor sunt concentrate acum pe salvarea oamenilor prinsi sub daramaturi.

- Cutremurul a spart mai multe conducte de apa, iar pe strazi s-au produs inundatii. Totodata, mai multe drumuri s-au surpat, iar 80% din oras a ramas fara curent electric - CNN.

- Premierul John Key, citat de AFP, a declarat ca numarul victimelor este mai mare decat cel anuntat initial.

- Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat intr-un comunicat ca este "socata" de acest incident. "Gandurile mele sunt alaturi de toti cei afectati de acest eveniment ingrozitor", se arata in comunicat.

- Ambasada Romaniei in Australia a luat legatura cu preotii romani, consulul onorific din Noua Zeelanda si cu reprezentantii asociatiilor de romani din Auckland si Christchurch, neavand insa informatii pana acum despre eventuale victime ale cutremurului in randurile romanilor.

- Pe masura ce se apropie noaptea, au fost instalate adaposturi provizorii intr-un parc si in scoli.

- O delegatie a Congresului american se afla marti la Christchurch si a participat la o conferinta comuna SUA-Noua Zeelanda cu cateva ore inainte de seism, potrivit BBC.

- Noua studenti si doi profesori de la Colegiul Toyama au fost recuperati de echipele de salvatori, insa cel putin 12 tineri au ramas sub gramezile de moloz, a declarat un oficial japonez pentru Sky News.

- Echipele de interventie muncesc contra cronometru pentru a scoate cele cateva sute de persoane ramase blocate sub daramaturi. Oficialii se tem ca numarul celor decedati ar putea creste dramatic, odata cu trecerea timplului.

- Strigate disperate dupa ajutor se aud de ore intregi de sub ruine - AFP.

- Premierul australian Kristina Keneally a anuntat ca statul New South Wales (NSW) va trimite 73 de specialisti in servicii de urgenta in Noua Zeelanda. Echipa va fi formata din 52 de specialisti in interventii pentru incendiu, noua paramedici, doctori, ofiteri de politie, ingineri si patru pompieri din Canberra.

- "Este un mare, mare dezastru, orasul se afla in reconstuctie dupa cutremurul de anul trecut si cu toate ca magnitudinea celui de astazi este mai mica, foarte multe cladiri s-au daramat, unele erau inca in reconstructie", a spus un roman aflat in Christchurch, citat de Antena 3.

- In timp ce echipele de interventie organizau evacuarea si acordau primul ajutor ranitilor, o replica de magnitudine 4,3 a provocat un nou val de panica in Canterbury.

- Primarul orasului Christchurch, Bob Parker, citat de Reuters, a subliniat ca "Este posibil sa asistam la cea mai neagra zi a Noii Zeelande".

Peste 12 replici intr-o singura noapte, dupa seismul din Noua Zeelanda

- Australia a trimis o echipa de salvare de 40 de persoane la Christchurch, in Noua Zeelanda, pentru a ajuta la eforturile de salvare, relateaza presa locala.

"Probabil ca vor fi multe operatiuni de cautare sub daramaturi", a spus premierul australian Julia Gillard Parlamentului, precizand ca imaginile din Christchurch sunt "cu adevarat socante".

- Asociatia Presei din Noua Zeelanda relateaza ca tot mai multe gravide s-au prezentat la spitalul din Christchurch avand un risc de nastere prematura, ca urmare a socului suferit din cauza cutremurului.

- Se pare ca pagubele sunt mult mai mari decat dupa cutremurul din septembie. Daunele au fost estimate la suma de 3 miliarde, potrivit AFP.

- Guvernul a decretat stare de urgenta si a recomandat locuitorilor din Christchurch sa foloseasca telefoanele mobile doar in caz de maxima urgenta, anunta Reuters.

- Politia locala a declarat ca au fost raportate multiple decese, inclusiv produse atunci cand doua autobuze au fost zdrobite de cladirile care se daramau. De asemenea, sute de victime sunt prinse sub daramaturi, iar sistemul de telefonie este pus la pamant.

- Orasul cu 350.000 de locuitori se afla in ruine si, dupa primele informatii, pagubele par sa fie imense. Cutremurul s-a produs luni noapte, la cinci kilometri de Christchurch, la ora locala 12.51 (1.51 ora Romaniei).

Cutremur de 7,4 grade in Noua Zeelanda (Video)

- Exista un deficit de ambulante, astfel vehiculele private fiind folosite pentru a transporta ranitii la centrele de prim ajutor. Rapoartele initiale spuneau ca principalul spital a fost evacuat, dar acest lucru a fost negat ulterior de catre politie.

- Seismul fost cu atat mai distrugator, cu cat epicentrul a fost la adancime mica, numai patru kilometri. Cladiri intregi, deja fragilizate de un seism de 7 grade, care a avut loc in septembrie, s-au transformat in mormane de moloz.

- Martorii spun ca cel putin 150 de persoane au ramas blocate in interiorul cladirii Gould Pyne Guinness, potrivit BBC.

- Pe unele drumuri crapate asfaltul se ridica chiar si la un metru iar reteaua de apa, care a izbucnit, a provocat inundatii pe mai multe strazi.

- Catedrala din Christchurch, veche de 147 de ani, s-a daramat, spitalul din oras a fost evacuat, iar aeroportul a fost inchis. Toate avioanele au fost deviate spre alte aeroporturi pentru aterizare si in prezent niciun avion nu are permisiunea de a decola, scrie CNN.

- Potrivit centrului american USGS, seismul initiat al fost urmat la circa 15 minute de o replica de 5,6 magnitudine. O a doua replica, cu magnitudinea 5,5, s-a produs cu putin inainte de ora locala 15.00 (4.00 ora Romaniei).

Sudul Noii Zeelande a fost afectat de mai multe cutremure incepand din septembrie, cand in zona s-a produs un seism cu magnitudinea 7,1, care, potrivit autoritatilor, a fost cel mai distructiv din regiune dupa 1931. Desi cutremurul respectiv, produs in timpul noptii, nu s-a soldat cu morti, cladirile au fost deja slabite.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#cutremur Noua Zeelanda, #victime cutremur noua zeelanda , #cutremur