Japonia: Ce-a lasat in urma catastrofa (Imagini dezolante)

Duminica, 13 Martie 2011, ora 23:58
32070 citiri
Japonia: Ce-a lasat in urma catastrofa (Imagini dezolante)

Inca o zi agitata si duminica in Japonia. Au fost anuntate probleme pe parcursul zilei la trei centrale nucleare din zona cel mai puternic afectata de cutremurul de vineri.

Specialistii au pompat apa de mare in trei reactoare ale centralei Fukushima I, in incercarea de a le raci si de a impiedica sa se topeasca miezul.

In acelasi timp, s-a decretat stare de urgenta la centrala nucleara Oganawa, dupa ce s-a inregistrat un nivel excesiv de radiatii. In plus, sistemul de racire al centralei nucleare Tokai s-a oprit. Ulterior, autoritatile au anuntat ca pericolul nuclear a fost inlaturat.

Cifra zilei vine de la politia locala din prefectura Miyagi care a estimat in cursul diminetii ca numarul mortilor ar putea depasi 10.000 doar in acea zona.

Oficial, totusi, bilantul victimelor nu este chiar asa dramatic - s-a ajuns la 1.217 decese, dar peste 10.000 de persoane sunt inca date disparute.

ONU precizeaza ca aproximativ 590.000 de persoane au fost evacuate in decurs de trei zile in Japonia.

Intensitatea cutremurului de vineri a fost revizuita de la 8,9 la 9 grade. Autoritatile nipone avertizeaza ca exista pericolul producerii unui nou seism de peste 7 grade pana miercuri.

Ramanand tot la cifrele dezastrului, pagubele sunt estimate la 35 de miliarde dolari, iar Banca Nationala va injecta masiv lichiditati luni, tot de ordinul zecilor de miliarde, pentru a tine sistemul bancar pe linia de plutire.

Ziare.com v-a tinut la curent cu cele mai proaspete informatii

- O veste buna ca un miracol. Un vas al fortelor militare japoneze a salvat un barbat care plutea pe acoperisul casei sale, la 15 kilometri in largul oceanului, dupa ce tsunamiul de vineri i-a luat locuinta, relateaza The Sun.

- Un expert in centrale nucleare a avertizat ca Japonia se confrunta cu o criza extrem de grava si a cerut Guvernului sa dea publicitatii mai multe informatii in legatura cu evenimentele de la Fukushima.

Fostul proiectant de centrale nucleare Masashi Goto a declarat ca reactorul nr. 3 al centralei nucleare Fukushima 1 este "foarte instabil" si ca, daca barele de combustibil se vor topi, "consecintele vor fi groaznice". El a avertizat ca acest lucru este foarte probabil.

- Sistemul de racire al centralei nucleare Tokai s-a oprit, a anuntat departamentul de pompieri, citat de Kyodo News. Unitatea este situata in districtul Naka, din prefectura Ibaraki, si este operata de Japan Atomic Power Company.

Centrala Tokai, alaturi de Fukushima si Onagawa, s-a numarat printre centralele care s-au inchis automat in urma seismului de vineri.

- Pagubele produse in Japonia ar putea costa companiile de asigurari 34,6 miliarde de dolari, potrivit unei estimari initiale, publicata duminica de AIR Worldwide, specializata in evaluarea riscului, citata de Reuters.

- Aproximativ 590.000 de persoane au fost evacuate in decurs de trei zile in Japonia. Circa 380.000 de oameni au fost evacuati din zone afectate de seism, iar din zona din jurul centralei Fukushima au mai plecat 210.000 de persoane.

- Bursa de la Tokio se redeschide luni, anunta Reuters.

- Cutremurul de 9 grade produs vineri in Japonia a avut repercusiuni si in Romania. Intensitatea si durata indelungata a seismului a dus la intreruperea inregistrarii pe seismograma din cadrul Observatorului Seismic de la Vrancioaia.

- Un vulcan din sud-vestul Japoniei a aruncat pietre si cenusa in aer pana la o inaltime de 4.000 de metri, dupa doua saptamani de relativa acalmie, au anuntat autoritatile, citate de Times.

Vulcanul Shinmoedake, situat pe insula Kyushu si avand o inaltime de 1.420 metri, si-a reluat activitatea in ianuarie, dupa 52 de ani de liniste.

- Situatia la centrala nucleara Fukushima se afla sub controlul specialistilor japonezi, a indicat duminica o sursa din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), citata de Ria Novosti.

- Alte 80.000 de persoane vor fi evacuate din zona centralelor nucleare.

- Aeroportul Ibaraki, Kanto, se redeschide luni.

- Chiar daca sunt ingrijorati de situatia de la centrala nucleara, japonezii incearca sa isi asigure cele necesare, facand cozi la magazine, uneori chiar daca nu sunt deschise. Cetatenii asculta radiourile, pentru a afla care magazine din zona sunt deschise pentru a-si procura alimente.

La benzinarii s-au format cozi de cativa kilometri, iar sistemele de comunicatii sunt compromise in multe zone.

- Compania electrica japoneza Tokyo Electric Power Co (TEPCO) se pregateste sa pompeze apa de mare si in reactorul nr.2 al centralei nucleare Fuhushima 1.

- Exista 70% sanse ca Japonia sa inregistreze un cutremur cu magnitudinea 7 sau mai mare in urmatoarele trei zile, a anuntat Agentia meteorologica a tarii.

Potrivit directorului departamentului pentru prezicerea cutremurelor din agentiei, Takashi Yokota, aceasta estimare este bazata pe informatiile privind intensificarea activitatii tectonice in regiune.

Pe de alta parte, agentia a anulat toate avertismentele de tsunami.

- Bilantul oficial a ajuns la 1.217 morti, iar peste 10.000 de persoane sunt date disparute.

- Numarul de militari care ajuta la operatiunile de salvare din Japonia a ajuns pana la 100.000.

- Ministerul roman de Externe transmite ca, pana in acest moment, nu sunt semnalari ca printre victimele cutremurului din Japonia s-ar afla si cetateni romani.

- Premierul japonez Naoto Kan a declarat ca 12.000 de victime ale seismului au fost salvate pana acum, dar a calificat evenimentele recente drept cele mai dificile pentru tara in ultimii 50 de ani.

- Papa Benedict al XVI-lea s-a rugat duminica pentru victimele seismului din Japonia si a salutat demnitatea si curajul cu care populatia face fata acestei tragedii.

- Ministrul nipon al Industriei, Banri Kaieda, avertizeaza ca oprirea celor 10 reactoare de la Fukushima in urma seismului risca sa produca un deficit in aprovizionarea cu energie electrica si posibile intreruperi ale alimentarii. Oficialul face un apel la fabrici sa isi reduca pe cat posibil consumul, potrivit Japan Times.

- 49 de tari, printre care Romania, Uniunea Europeana si chiar Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) au decis sa isi ofere ajutorul Japoniei, potrivit CNN, care citeaza Guvernul nipon.

- Cutremurul din nord-estul Japoniei va un impact "semnificativ" asupra economiei, a avertizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Edano. "Cutremurul va avea un impact semnificativ asupra activitatii economice in multe sectoare", a avertizat Edano.

- Japonezii sunt sfatuiti sa mearga catre zone mai inalte, pentru ca dupa replica seismica prevazuta de specialisti s-ar putea produce un nou tsunami.

- "Nu este si nu va fi ca la Cernobil sub nicio forma. Asta este o veste buna", a spus Lisbeth Gronlund, un expert in energie nucleara de la Cambridge, citata de Boston Herald. "Nu a existat niciun vas de izolare la Cernobil".

- Oficialii japonezi au declarat ca au ordonat cea mai mare mobilizare a fortelor de autoaparare de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial pentru a ajuta la efortul de ajutorare, potrivit NY Times.

- A fost confirmat oficial intre timp si primul deces al unui strain in urma seismului. Este vorba de un cetatean canadian, despre care Ministerul de Externe de la Ottawa nu a dat mai multe informatii, din respect pentru familia acestuia.

- Cel putin 160 de persoane sunt testate pentru a se vedea daca au fost expuse radiatiilor, transmite CNN.

- Bilantul local ar putea depasi 10.000 de victime, a apreciat seful politiei din prefectura Miyagi, citat de televiziune publica NHK, preluata de BBC.

- AFP: Bilantul realizat pe baza datelor anuntate de politie si presa arata peste 3.000 de morti.

- Operatiile de salvare merg foarte greu. Sunt orase unde nu s-a putut ajunge inca. Printre sinistrati se afla si trei romani din orasul Sendai, aflat in zona cea mai grav afectata de inundatii dupa tsunami. Podurile sunt avariate, exista bucati de sosea smulse, aeroportul este sub apa.

- Un milion de persoane nu au apa potabila.

- Autoritatile nipone avertizeaza asupra pericolului producerii unui nou seism de peste 7 grade in zilele urmatoare.

- Specialistii avertizeaza asupra pericolului producerii unei noi explozii la reactorul 3 de la centrala Fukushima 1, ca urmare a acumularii de hidrogen. Autoritatile spun ca invelisul reactorului 3 poate rezista in cazul unei explozii, chiar daca ar putea fi deformat. Nu sunt necesare noi evacuari in apropierea centralei, iar o eventuala explozie nu va pune in pericol populatia din zona.

- Peste 210.000 de oameni de pe o raza de 20 de km in jurul centralei nucleare de la Fukushima au fost evacuati. Centrala Fukushima 1 este situata la 250 de kilometri nord de Tokio.

- 15 de persoane se afla la un spital din apropierea centralei de la Fukushima dupa ce au fost expuse la radiatii.

- Reactorul 3 este acum in procesul de eliberare a aburului radioactiv, a precizat un oficial al Guvernului, Yukio Edano, citat de agentia Kyodo. "Este foarte probabil sa se fi declansat o fisiune. Nu putem verifica ce se intampla in miezul reactorului, dar luam masuri plecand de la aceasta ipoteza", a adaugat el, referindu-se la reactoarele 1 si 3 de la centrala nucleara.

- Pasagerii si personalul din patru trenuri care se credea ca au murit luati de apele tsunami-ului devastator care a lovit vineri Japonia au fost gasiti teferi. Oamenii se refugiasera in scoli aflate pe traseu sau in zonele mai inalte, dupa ce au parasit in graba trenurile.

- Portavionul USS Ronald Reagan si alte trei vase din flota a saptea americana au ajuns in apele teritoriale japoneze si participa la aprovizionare si la eforturile de salvare a potentialilor supravietuitori.

- Japonia i-a cerut Rusiei cresterea livrarilor de resurse energetice si Moscova este gata sa-i furnizeze 150.000 de tone de gaz natural lichefiat si sa sporeasca livrarile de gaze naturale - RIA Novosti

- 9.500 de persoane au fost date disparute numai in orasul port Minamisanriku, din prefectura Miyagi.

- AIEA anunta un mort si 11 raniti in explozia de sambata de la Fukushima.

- De la cutremurul initial si pana acum s-au simtit 250 de replici.

- Aproximativ 170.000 de persoane au fost evacuate din zona din jurul centralei nucleare. Fukushima are doua centrale nucleare: Fukushima Nr. 1, cu sase reactoare (dintre care trei nu functionau in momentul producerii cutremurului) si Fukushima Nr. 2, cu patru reactoare.

- Sase echipe canine, care fac parte din County Task Force 2 din Los Angeles, instruite sa caute supravietuitori, au fost trimise in Japonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#cutremur Japonia centrala nucleara, #cutremur Japonia reactor, #cutremur Japonia scurgere radioactiva , #cutremur
Comentarii