Cutremur Japonia: pericolul nuclear a scazut

Sambata, 12 Martie 2011, ora 23:34
22201 citiri
Cutremur Japonia: pericolul nuclear a scazut

Explozia inregistrata sambata, la centrala nucleara de la Fukushima, nu a provocat pagube majore, guvernul nipon anuntand ca izolatia reactorului nu a fost afectata.

Patru muncitori au fost raniti, dar acestia nu sunt in stare grava.

Pentru a micsora cat mai mult efectele exploziei, autoritatile au umplut reactorul cu apa de mare, pentru a-l raci si pentru a reduce presiunea din unitate.

Desi premierul nipon Naoto Kan anuntase ca nici un cetatean nu a fost afectat de radiatiile emise dupa explozie, ulterior, agentiile de presa au relatat ca trei persoane au fost expuse la radiatii.

Japonia a fost lovita, vineri dimineata, de un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade pe scara Richter.

Acesta a fost urmat de zeci de replici, de intensitate mai mica, dar tot puternice. Tsunami a lovit si mai crunt, provocand alte victime, incendii, pagube materiale importante.

Cutremurul a fost de 8.000 de ori mai puternic decat cel care a lovit recent Noua Zeelanda. Atat de puternic incat a deplasat axa de rotatie a pamantului cu 10 centimetri.

Cutremur in Japonia: numarul mortilor creste, stare de alerta nucleara

In timp ce Japonia isi linge ranile si isi cauta mortii, comunitatea internationala a anuntat ca echipele de cautare din 45 de state sunt in stare de alerta si sunt gata sa ajute.

Ziare.com ti-a prezentat desfasurarea evenimentelor:

- Tokio Disneyland a anuntat ca-si inchide portile pentru cel putin zece zile, iar toate concertele programate in aceasta perioada au fost anulate.

- Accidentul nuclear produs sambata la reactorul nr.1 al centralei nucleare de la Fukushima, in nord-estul Japoniei, a fost evaluat la nivelul 4 pe scara evenimentelor nucleare si radiologice (INES), a anuntat Agentia japoneza pentru securitate nucleara si industriala, relateaza AFP.

- O noua operatiune de racire a reactorului centralei nucleare de la Fukushima a inceput, la lasarea noptii. Autoritatile incearca astfel sa reduca la minim raspandirea radiatiilor in atmosfera.

- O echipa de experti ai Organizatiei Natiunilor Unite, specializati in evaluarea dezastrelor se va deplasa in Japonia, puternic afectata de cel mai violent cutremur din istoria sa, a anuntat, sambata, ONU.

Cutremur Japonia: ONU trimite echipe de experti in dezastre

- 1.800 de oameni si-au pierdut viata, in urma cutremurului din Japonia, potrivit unui nou bilant neoficial.

- Premierul Japoniei, Naoto Kan, inspecteaza din nou zonele afectate de cutremur.

- Aproape 5,1 milioane de camine sunt fara curent electric, anunta CNN, citand compania nationala de electricitate din Japonia.

- Cel putin trei locuitori evacuati dintr-un oras situat in apropiere de centrala nucleara Fukushima au fost expusi la radiatii, relateaza Kyodo News si NHK.

- Bilantul neoficial al mortilor in urma cutremurului se ridica la 1.700.

- Seful laboratorului de igiena radiatiei din Institutul de Sanatate Publica, Ciupagea Fulger, sustine ca in prezent nu exista niciun risc asupra sanatatii romanilor in urma exploziei de la centrala Fukushima, care, din primele informatii, ar fi mai putin periculoasa decat accidentul de la Cernobil.

Cutremur Japonia: Nu exista pericol pentru romani, dupa explozia de la centrala nucleara

- Autoritatile au anuntat ca intentioneaza sa umple un reactor al centralei nucleare Fukushima I cu apa de mare pentru a-l raci si pentru a reduce presiunea din unitate.

- O noua replica seismica a lovit Fukushima, magnitudinea fiind de 6 grade pe scara Richter, anunta Reuters.

- Aproape 10.000 de persoane sunt date disparute in orasul Minamisanriku din provincia Miyagi, a anuntat un oficial local.

- 900 de morti si 700 de disparuti este bilantul oficial provizoriu al cutremurului din Japonia.

- Pana in acest moment autoritatile nipone nu au semnalat Ambasadei Romaniei prezenta unor cetateni romani printre victimele cutremurului, situatia fiind permanent monitorizata, se afirma intr-un comunicat remis Ziare.com.

Cutremur Japonia: Trei romani sunt intr-un adapost, in siguranta - MAE

- Niciun cetatean japonez nu a fost afectat de scurgerea de radiatii de la centrala nucleara Fukushima, a dat asigurari premierul japonez Naoto Kan, intr-o conferinta de presa.

- Agentia japoneza pentru Securitate Nucleara a anuntat ca este putin probabil ca izolatia reactorului centralei Fukushima, afectata de o explozie, sa fi fost avariata grav, relateaza agentia Kyodo.

- Cel putin 400 de corpuri neinsufletite au fost gasite in Rikuzentakata, din provincia Iwate, bilantul neoficial al mortilor ridicandu-se, astfel, la 1.400 de persoane.

- O noua replica, de 5,5 grade pe scara Richter, s-a produs in zona deja afectata de miscarea seismica de vineri.

- Aria zonei evacuate a fost marita la 20 de kilometri, in jurul centralei nucleare.

- Nivelul radiatiilor pare sa fi scazut la centrala nucleara Fukushima. In prima ora dupa explozie, concentratia radiatiilor la care au fost supusi japonezii din zona a fost comparabila cu cea inregistrata intr-un an intreg.

Cutremur Japonia: Oamenii, expusi unui nivel de radioactivitate intr-o ora cat intr-un an

- Cutremurul cu magnitudinea de moment 8,9 grade care s-a produs vineri in Japonia pare sa fi deplasat principala insula a Japoniei, cu 2,4 metri, au declarat experti citati de CNN.

- Populatia din zona centralei nucleare de la Fukushima este evacuata controlat, pe o raza de 10 kilometri. De asemenea, japonezii primesc pastile cu iod, pentru anihilarea efectelor radiatiilor si au fost avertizati sa inchida ferestrele.

- Patru persoane au fost ranite in urma exploziei produse la centrala nucleara Fukushima, iar nivelul radiatiilor a crescut brusc, la de 20 de ori peste cel normal. Se pare ca structura exterioara a uneia dintre cele patru cladiri nu mai exista.

- Cel putin 1.000 de persoane si-au pierdut viata in urma cutremurului si valurilor seismice de vineri, a declarat un purtator de cuvant al Guvernului, precizand ca bilantul oficial este in continuare de 413.

- Agentia nipona pentru siguranta nucleara si industriala (NISA) a estimat sambata ca o fuziune nucleara "ar putea fi in curs" in reactorul numarul 1 al centralei nucleare de la Fukushima, anunta France Presse.

Cutremur Japonia: Explozie la centrala nucleara de la Fukushima

- O explozie a fost auzita in zona centralei nucleare de la Fukushima si un fum alb a fost vazut deasupra acesteia, anunta Sky News. Mai multi muncitori au fost raniti, potrivit primelor informatii.

- Centrul de Prevenire in Caz de Tsunami din Pacific a decis ridicarea alertei pe coasta americana, in statul Washington, Columbia Britanica si Oregon. Alerta de tsunami a fost ridicata si in Polinezia Franceza, iar autoritatile neo-zeelandeze au raportat valuri cu o inaltime de numai 60 de centimetri.

- Un nou cutremur, de 6,8 grade, a avut loc sambata dimineata. Pe parcursul noptii au avut loc mai multe replici, cu magnitudine cuprinsa intre 3 si 5 grade.

- Comisia pentru Siguranta Nucleara din Japonia anunta ca eliberarea vaporilor radioactivi in atmosfera de la reactorul nuclear al centralei de la Fukushima a fost un succes, relateaza Associated Press.

- NBC anunta ca tsunami a lovit nordul statului Chile. Deocamdata nu sunt raportate pagube.

- O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectata, sambata dimineata, la centrala nucleara Fukushima, situata la 250 de kilometri nord de Tokio.

- Premierul Japoniei, Naoto Kan, a cerut Opozitiei sa colaboreze la stabilirea unui buget pentru micsorarea efectelor cutremurului.

- Japonezii au fost anuntati ca vor avea parte de intreruperea curentului electric, trei ore zilnic.

- 58 de zboruri aeriene au fost deblocate, transportul feroviar a inceput sa fie reluat, dar autostrazile continua sa fie blocate, anunta presa nipona.

- Radioactivitate de 1.000 de ori peste valoarea normala a fost detectata sambata dimineata in sala de control a reactorului 1 de la centrala nucleara Fukushima Nr.1 din nord-estul Japoniei, a anuntat agentia Kyodo, care citeaza o comisie de securitate.

- NASA a anuntat ca ca seismul a produs o accelerare a rotatiei Pamantului cu 1,6 microsecunde, implicit, durata unei zile fiind redusa cu aceeasi unitate de timp.

- A fost decretata starea de urgenta in nordul Californiei, in urma tsunami-ului din urma cutremurului din Japonia.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#cutremur Japonia, #bilant victime Japonia, #alerta nucleara Japonia , #cutremur
Comentarii
Poza mcquin
mcquin
rank 5
NASA a anuntat ca ca seismul a produs o accelerare a rotatiei Pamantului cu 1,6 microsecunde, implicit, durata unei zile fiind redusa cu aceeasi unitate de timp.