Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

De ce a fost cutremurul din Italia atat de distructiv

Miercuri, 24 August 2016, ora 23:28
32018 citiri
De ce a fost cutremurul din Italia atat de distructiv
Foto: Hepta.ro

Italia se afla intr-o zona cu activitate seismica extrem de intensa, pentru ca se afla la intersectia placilor tectonice africana si eurasiatica, iar numarul mare de cladiri vechi face ca seismele care zguduie tara sa fie extreme de distructive.

Pamantul de sub lantul muntos italian Apenini este impanzit de falii si roca fracturata. Muntii, care traverseaza Italia de la nord la sud, s-au format in urma cu circa 20 de milioane de ani, cand placa tectonica africana s-a ciocnit cu cea eurasiatica, ceea ce a dus la miscari de incretire.

In prezent, placile se deplaseaza in directii opuse. Astfel, crusta din partea de nord a lantului muntos se indeparteaza de partea de sud, cu o viteza de trei milimetri pe an, ceea ce duce la numeroase cutremure de-a lungul faliilor minore aflate aproape de suprafata.

Acest fenomen explica, in parte, de ce Italia este afectat de atat de multe cutremure si de ce seismul de miercuri a fost atat de distructiv. Peste 124 de oameni au murit. Satul Amatrice, aflat in apropiere de epicentru, a fost facut una cu pamantul aproape in totalitate, iar mii de oameni au ramas fara adapost.

"Lucrurile se misca in moduri complicate", a declarat un seismolog de la institutul american USGS, Susan Hough.

"Sunt falii de-a lungul Apeninilor, care sunt destul de fragmentati. Acestea pot produce cutremure moderate si chiar mari si este cam ca atunci cand arunci o sageata catre o placa de darts - loveste in diferite locuri de-a lungul timpului", a adaugat ea.

In urma cu sapte ani, tinta a fost L'Aquila, un oras aflat la circa 50 de kilometri sud de Amatrice. Cutremurul s-a soldat cu peste 300 de morti. In urma cu un secol, a fost Avezzano, unde au murit circa 30.000 de oameni. Italienii din Evul Mediu au scris despre cutremure care au zguduit lantul muntos si au facut sa sune clopotele pana la Roma.

De ce un cutremur de 6,9 grade, din aceeasi zi, a facut mult mai putine victime

Cutremurele din aceasta regiune au, de regula, magnitudini modeste - sute de seisme cu magnitudinea de moment 6,2 au loc anual in lume. La numai cateva ore dupa cutremurul din Italia, un altul, cu magnitudinea 6,9, s-a produs in Myanmar. Insa acest al doilea seism s-a produs la adancime mult mai mare, ceea ce l-a facut mai putin distructiv. Potrivit Reuters, cateva cladiri s-au prabusit, iar trei oameni au murit, dintre care doi copii.

Insa cutremurele de la L'Aquila si Amatrice au fost localizate aproape de suprafata.

"In cazul cutremurelor produse la adancime mai mare, undele trebuie sa se propage pe distanta mai mare, astfel ca putem avea cutremure destul de profunde care nu sunt atat de distructive. Dar, daca este de suprafata, energia eliberata este destul de aproape de suprafata, asa ca este un impact imediat", a explicat Hough.

La fel de important ca modul in care se comporta scoarta terestra, este "ce construiesc oamenii la suprafata", a subliniat seismologul Leonardo Seeber, cercetator al Observatorul de Fizica a Pamantului Lamont-Doherty, de la Universitatea Columbia. El s-a nascut in Florenta si a studiat activitatea tectonica din regiunea Apeninilor peste 35 de ani.

"Italia este o tara veche, iar casele sunt facute din piatra", a spus el. Cladirile medievale, ingramadite unele in alte, ridicate inainte de introducerea codurilor de constructie si a inventarii cimentului, sunt vulnerabile la vibratii si mult mai periculoase atunci cand se prabusesc.

El a comparat cutremurul din Italia cu cel din 2011, din Virginia, care s-a produs in regiunea capitalei SUA in urma cu cinci ani, pe 23 august. Seismul a avut magnitudinea 5,8 pe scara Richter si a fost, de asemenea, la adancime mica. Insa a lovit o zona mai putin populata, unde majoritatea caselor au cadre din lemn, rezistente. Nicio persoana nu si-a pierdut viata in acel seism, iar pagubele au fost relativ modeste.

"Este tragic, pentru ca aceste localitati (italiene - n.red.) sunt ca niste bijuterii", a spus Seeber despre Amatrice si alte sate si orase afectate, ce au cladiri vechi de sute de ani.

Frumusetea lor este ceea ce le face vulnerabile. Italia are peisaje spectaculoase - munti inalti, rauri cristaline - si un sol fertil tocmai datorita activitatii tectonice. Coliziunile placilor tectonice si eruptii vulcanice reprezinta aspecte care definesc Italia, a explicat Seeber.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#cauze cutremur Italia, #cutremur devastator Italia, #morti cutremur Italia, #cutremur Amatrice Italia , #cutremur
Comentarii