Japonia , sub amenintare nucleara - autoritatile incearca sa evite o catastrofa

Luni, 14 Martie 2011, ora 23:45
29656 citiri
Japonia , sub amenintare nucleara - autoritatile incearca sa evite o catastrofa
Foto: Reuters

Dupa un cutremur extrem de puternic si un tsunami devastator ce a maturat tot ce i-a iesit in cale, Japonia inca nu are liniste, confruntandu-se cu mari probleme la centralele nucleare.

O deflagratie a avut loc luni dimineata la reactorul 3 al centralei nucleare Fukushima 1, 11 persoane fiind ranite. O situatie grava a avut loc si la reactorul 2, unde s-a defectat sistemul de racire, iar apa care inconjura barele de combustibil nuclear s-a evaporat. Autoritatile au anuntat, luni dupa-amiaza, ca barele de combustibil nuclear din cele trei reactoare cu probleme au inceput sa se topeasca si incecarile de a le mentine reci au continuat pe tot parcursul zilei.

Japonia: Ce-a lasat in urma catastrofa (Imagini dezolante)

Pana acum, peste 210.000 de oameni de pe o raza de 20 de km in jurul centralei nucleare de la Fukushima au fost evacuati. Centrala Fukushima 1 este situata la 250 de kilometri nord de Tokio.

Ziare.com v-a prezentat desfasurarea evenimentelor de luni din Japonia:

- Tehnicienii au reluat procesul de racire a reactorului 2 de la centrala nucleara Fukushima cu apa de mare, dupa ce o valva a fost deschisa pentru a scadea presiunea in interior. Nivelul apei in reactorul 2 a scazut din nou, ceea ce impiedica racirea barelor de combustibil, anunta agentia Kyodo, citand compania Tokyo Electric Power (Tepco), informeaza BBC.

- Comisia Europeana a cerut AIEA organizarea unei sedinte extraordinare la Viena, saptamana viitoare, pe tema situatiei din Japonia, anunta AFP.

- Potrivit unui expert nuclear, directia vantului de pe coasta de est a Japoniei se muta catre sud, ceea ce inseamna ca, in cazul in care se formeaza un nor radioactiv la centrala Fukushima, acesta va fi impins catre Tokyo.

- In nord-estul Japoniei s-a resimtit, luni seara, o replica a cutremurului cu magnitudinea de 5,7 grade.

- Statele Unite au trimis o echipa de experti la centrala Fukushima, printre care si doi experti in racirea reactoarelor nucleare, urmand ca o alta echipa sa fie constituita si trimisa in Japonia in curand. Potrivit expertilor americani, sansele ca radiatiile sa afecteze Statele Unite sunt mici.

- Bilantul oficial al mortilor a ajuns la 1.900 de persoane.

- Peste 3.000 de persoane sunt date disparute, anunta politia japoneza, iar in jur de 450.000 de persoane au fost duse in adaposturi speciale, anunta televiziunea publica japoneza, citata de CNN.

- Peste 154.000 de oameni au fost cautati, pana in prezent, pe Google Person Finder, serviciul Google pentru ajutorarea persoanelor afectate de dezastre naturale.

Unii utilizatori dau detalii despre adresele la care se afla si unde pot fi gasiti sau ofera informatii despre alte persoane, precizand daca acestea sunt in viata sau nu, arata GreenReport.

- Vicepremierul rus, Igor Secin, a declarat luni ca Rusia este pregatita sa ajute Japonia cu aproximativ 6.000 de megawati de energie electrica, informeaza AFP.

- Radiatiile detectate luni la uzina nucleara Fukushima, unde trei reactoare au probleme cu sistemul de racire, riscand o topire a miezului nuclear, sunt de doua ori mai mari decat maximul inregistrat pana acum, anunta agentia Kyodo, care citeaza operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco). Japonia a cerut oficial Agentiei Internationale pentru Energie Atomica sa trimita o echipa de experti pentru a o ajuta in actuala criza nucleara.

- Pierderile economice din zonele afectate de cutremur se vor ridica la 171 - 183 de miliarde de dolari, pe baza informatiilor de luni, potrivit analistilor Credit Suisse, relateaza Reuters.

- Dupa Toyota, si compania Nissan a anuntat ca isi va intrerupe productia la fabricile din Japonia, in conditiile in care furnizorii nu mai pot functiona in urma cutremurului, anunta publicatia nipona "Asahi Shimbun".

- Barele de combustibil nuclear din reactorul 2 sunt din nou complet expuse, dupa ce incercarile de racire a reactorului cu apa de mare au esuat. Oficialii japonezi spun ca barele de combustibil nuclear par sa se topeasca in toate cele trei reactoare cu probleme de la centrala nucleara Fukushima Daiichi. Purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edano, a spus: "Desi nu putem sa verificam direct, cel mai probabil asta se intampla" - AP.

- Inginerul japonez Masashi Goto, care a contribuit la proiectarea vasului in care se afla miezul reactorului de la centrala Fukushima Daiichi, spune ca proiectul nu era menit sa suporte cutremure sau valuri seismice, iar constructorul centralei, compania Toshiba, stia acest lucru. Goto spune, pentru BBC, ca cea mai mare teama a sa este ca deflagratiile de la reactoarele 1 si 3 au deteriorat invelisul de otel al vasului in care se afla miezul, si care are ca scop evitarea raspandirii in atmosfera a materialelor radioactive.

In opinia sa, daca are loc o topire a miezului si o explozie, plutoniul ar putea fi raspandit pe o arie mai mare decat se estimeaza pentru o explozie nucleara conventionala, deoarece reactorul foloseste un combustibil cu punct de topire mai scazut decat combustibilul conventional, iar urmatoarele 24 de ore sunt cruciale.

- Purtatorul de cuvant al Guvernului japonez, Yukio Edano, a anuntat ca exista o "probabilitate foarte mare" ca miezul nuclear al celor trei reactoare defecte de la centrala Fukushima 1 sa se topeasca - Kyodo.

- Barele de combustibil nuclear din reactorul 2 de la Fukushima Daiichi au fost expuse complet timp de doua ore si jumatate. Tehnicienii au reusit, dupa acest interval, sa readuca nivelul apei la doi metri in reactor - Kyodo.

- Dezastrul din Japonia ar putea fi unul din cele mai costisitoare din istoria omenirii, fiind depasit doar de devastarea produsa de Uraganul Katrina, in urma cu sase ani, informeaza BBC.

- Doar luni, s-au produs 38 de cutremure in sau in jurul Japoniei, potrivit USGS. Cel mai puternic a fost de 6,9 grade pe scara Richter.

- Aburul radioactiv ar putea fi eliberat din reactoarele de la centrala Fukushima Daiichi timp de "saptamani sau chiar luni" - New York Times.

- O explozie majora nu este probabila la reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima, sustine un purtator de cuvant al guvernului, care a mai spsu ca in prezent se pompeaza apa de mare in reactor pentru a-l stabiliza. Expertii nu exclud insa posibilitatea ca barele de combustibil nuclear de la reactorul 2 sa se fi topit deja partial, relateaza NKH World.

- Se elibereaza abur radioactiv pentru a da drumul presiunii din reactorul 2 de la Fukushima Daiichi - Kyodo.

- Peste 500.000 de persoane au ramas pe drumuri dupa cutremur, tsunami si alerta nucleara, iar peste trei milioane de japonezi au petrecut ultimele trei nopti fara apa, mancare si caldura, in plina iarna - Kyodo.

- Honda Motor Co. ca stopa productia la toate fabricile sale din Japonia pana duminica, atat pentru a permite furnizorilor sa-si reia activitatea cat si pentru a se conforma rationalizarii energiei electrice.

- Elvetia a suspendat planurile de inlocuire a centralelor nucleare imbatranite, subliniind ca siguranta este prioritatea sa - AFP.

- Reuters - Barele de combustibil nuclear de la reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima Daiichi sunt complete expuse. Compania care detine centrala nu exclude posibilitatea ca barele de combustibil nuclear sa se topeasca.

- Compania Tohoku Electric a anuntat ca a izbucnit un incendiu la termocentrala din Haramachi.

- Premierul indian Manmohan Singh a anuntat ca se vor efectua verificari de siguranta la toate centralele nucleare din tara- AFP.

- Ministrul austriac al Mediului, Nikolaus Berlakovich, a cerut efectuarea de verificari de urgenta la toate centralele nucleare din Europa, pentru a se vedea daca acestea pot rezista cutremurelor si daca sistemele lor de racire ar continua sa functioneze in eventualitatea unui dezastru.

- Presa japoneza relateaza ca nivelul apei a scazut atat de mult in reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima Daiichi incat combustibilul a fost partial expus, crescand riscul supraincalzirii.

- Intreruperea alimentarii cu curent electric prin rotatie in Japonia, proces care a inceput luni, va continua pana in aprilie. Penele de curent vor afecta 45 de milioane de persoane.

- Bilantul oficial al mortilor in urma cutremurului si valului seismic de vineri s-a ridicat la 1.833. Cel putin 2.369 de persoane sunt date disparute si alte 1.898 sunt ranite, a anuntat politia japoneza. Numarul mortilor este de asteptat sa creasca, pe masura ce echipele de interventie ajung in zonele afectate de cele doua fenomene naturale.

- Rapoartele privind situatia centralei nucleare Fukushima Daiichi sunt confuze, remarca BBC. Potrivit unor surse, Compania Tokyo Electric Power (Tepco), care opereaza centrala, a declarat ca s-a incheiat situatia de urgenta de la reactoarele 1 si 2. Alte rapoarte sustin ca reactorul 2 are probleme cu sistemul de racire, iar nivelul apei scade in interiorul sau. Oficialii guvernamentali au declarat ca se fac eforturi pentru evitarea unei a treia deflagratii la centrala.

- Replicile cutremurului de vineri continua sa se faca simtite in Japonia, continuand sa raspandeasca panica in locuitorii din Sendai, transmite BBC. Cererea de iod a crescut exponential in oras, intrucat oamenii incearca sa contracareze eventualele efecte ale radiatiilor de la centrala nucleara cu probleme, Fukushima.

- Guvernul japonez sustine ca riscul ca cele doua explozii de la Fukushima sa fi eliberat cantitati mari de radiatii in atmosfera este redus, nivelele fiind similare cu cele asimilate de organism in timpul unei radiografii.

- Al Jazeera relateaza ca in orasul Rikuzentakata, ca cel putin 18.000 de persoane sunt disparute in aceasta zona.

- Ministerul de Externe a emis o alerta de calatorie pentru Japonia, in urma cutremurului de 9 grade care a avut loc vineri in arhipelag, in care le recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriile in acest stat, deoarece exista factori de risc. Cetatenii romani sunt sfatuiti sa nu se deplaseze in provinciile Miyagi si Iwate.

Japonia: MAE recomanda romanilor sa evite calatoriile in aceasta tara

- Agentia japoneza de siguranta nucleara anunta ca "nu este nicio posibilitate sa existe un nou Cernobil" la centrala Fukushima 1, anunta Sky News.

- Ambasadorul britanic in Japonia a declarat, pentru Sky News, ca mai multi britanici sunt disparuti in urma cutremurului in Japonia.

- Autoritatile japoneze au anuntat ca au reusit sa raceasca doua reactoare nucleare la centrala Fukushima Daini, in apropiere de centrala Fukushima Daiichi, unde continua eforturile de racire a celor trei reactoare cu probleme.

- Politia japoneza a confirmat pana acum 1.597 de morti in urma cutremurului de vineri.

- In portul Minamisanriku aproximativ 10.000 de persoane (peste jumatate din populatie) sunt in continuare date disparute dupa ce valul seismic a maturat orasul.

- Guvenul japonez a confirmat ca 11 persoane au fost ranite in ultima explozie de la centrala Fukushima.

- O echipa britanica de interventie in situatii de urgenta se va alatura unei echipe internationale de cautare a supravietuitorilor in orasul Ofunato. Este vorba despre 63 de specialisti, doi caini si o echipa medicala. Toti au ajuns, duminica, in Japonia, la bordul unui avion particular care mai transporta si 11 tone de echipament de specialitate.

- Flota a 7-a americana si-a repozitionat temporar navele si avioanele, indepartandu-le de centrala nucleara Fukushima Daiichi, dupa ce a detectat nivele scazute de contaminanti in aer si pe avioanele sale, a anuntat marina americana.

- Banca Centrala a Japoniei a anuntat ca intentioneaza sa injecteze suma record de 15 trilioane de yeni (183 de miliarde de dolari) in economie, pentru a intari increderea investitorilor in stabilitatea pietelor financiare si a bancilor japoneze.

- Un rezervor de combustibil de la termocentrala Tohoku Electric din Fukushima a explodat, anunta agentia Kyodo.

Japonia: Explozie la termocentrala Tohoku Electric, din Fukushima

- Guvernul a anuntat ca eforturile de racire a celor trei reactoare prin pomparea de apa de mare continua chiar si dupa deflagratie.

- AIEA a anuntat ca principalul vas al reactorului 3 de la Fukushima nu a suferit distrugeri in explozia de luni dimineata.

- Si reactorul 2 de la centrala nucleara Fukushima 1 Daiichi are probleme la sistemul de racire. Este pentru prima data cand se vorbeste despre probleme la reactorul 2.

- Banca centrala a Japoniei va relaxa politicile monetare ca raspuns la cutremur - AP.

- Guvernul japonez insista ca nivelul radiatiilor in tara este sigur, insa exista rapoarte potrivit carora unele firme straine au inceput sa-si mute angajatii in sud sau sa-i scoata cu totul din tara.

- Sase persoane au fost ranite in explozia de la reactorul 3 de la Fukushima, a anuntat Compania Tokyo Electric Power. Cele sapte persoane date disparute anterior au fost descoperite. Compania a mai anuntat ca se asteapta ca luni sa aiba un deficit de un milion de kilowatti.

- Televiziunea publica japoneza NHK a difuzat imagini cu fumul gros de deasupra cladirii reactorului.

- Un oficial japonez anuntase, duminica, ca acumularea de hidrogen "ar putea cauza o explozie" in imobilul in care se afla reactorul 3 de la centrala Daiichi de la Fukushima. In scenariu similar a avut loc sambata, cand o deflagratie provocata de acumularea de hidrogen a daramat acoperisul cladirii in care se afla reactorul 1 al centralei.

- Portavioanul american Ronald Reagan, care se afla in largul coastei Japoniei, a trecut printr-un nor radioactiv provenind din arhipelagul nipon, dar nivelul de radiatii a fost relativ scazut si membrii echipajului nu sunt in pericol.

- Un nou cutremur cu magnitudinea de 5,8 potrivit institutului american de geofizica USGS s-a produs luni dimineata in Japonia, la scurt timp dupa ora locala 10.00.

- Purtatorul de cuvant al Guvernului japonez, Yukio Edano, a confirmat cele doua explozii de luni dimineata si a adaugat ca posibilitatea unei importante scurgeri radioactive este "scazuta".

- Aproape 2.000 de cadavre au fost descoperite pe tarmurile prefecturii Miyagi, din estul Japoniei, cel mai greu lovite de cutremurul din 11 martie, care a fost urmat de un tsunami devastator, informeaza CNN. Crematoriile din zona nu mai fac fata numarului mare de cadavre - autoritatile au renuntat la avizul necesar pentru incinerarea cadavrelor, din pricina numarului mare de morti.

- 11 persoane au fost ranite in urma exploziilor de luni dimineata, au anuntat oficialii niponi.

- Toyota a anuntat ca isi sisteaza productia in Japonia pana miercuri, 16 martie.

- Oficialii au declarat ca cel mai probabil exploziile au fost cauzate de o acumulare de hidrogen, similara cu cea de sambata, care a avut loc la reactorul 1 al centralei nucleare.

Vezi mai multe din Stiri, evenimente pe 220.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#explozie reactor 3, #explozie centrala nucleara, #explozie cutremur Japonia , #cutremur
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
nu-i nici o problema ! si ce daca explodeaza niste reactoare de la centrala nucleara ! cu explozii de reactoare , sau fara reactoarele explodate e la fel ! sa trimita Orban niste electricieni sa rezolve cazul !