Mircea Radulian: Riscul unui cutremur de 6,5 grade nu poate fi neglijat - Interviu

Marti, 29 Mai 2012, ora 18:55
8462 citiri
Mircea Radulian: Riscul unui cutremur de 6,5 grade nu poate fi neglijat - Interviu
Foto: INFP

Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica a Pamantului si unul dintre putinii seismologi care cunosc ca pe propriul buzunar ceea ce se intampla in adancurile din Vrancea, sustine ca riscul producerii unui cutremur de pana la 6,5 grade pe scara Richter nu poate fi neglijat.

Radulian este membru in Comitetul European de Geofizica si Geodezie si membru al unor prestigioase comisii de geofizica din Europa si America.

Mircea Radulian este preocupat mai ales de caracterul de ciclicitate si ritmicitatea fenomenelor telurice din Vrancea, astfel ca am reluat un subiect care trezeste spaime tuturor romanilor: cat de mare o sa fie urmatorul seism vrancean... mare.

Vom avea sau nu un sesim major anul acesta?

Principalul nostru instrument de lucru este teoria probabilitatilor si statistica. Daca o sa ma intrebati daca o sa avem un seism mare in Marea Neagra (care este o zona unde pot avea loc cutremure), o sa raspund cu certitudine ca anul acesta nu, dar daca ma intrebati despre Vrancea nu pot sa fac o astfel de afirmatie.

Sa nu ma intelegeti gresit. Eu nu afirm ca o sa fie un seism major in Vrancea anul acesta, dar nici nu pot sa spun, cu certitudine, ca nu o sa fie. Statistica si teoria probabilitatilor sunt ca o sabie cu doua taisuri.

Ceea ce pot afirma este ca o sa avem un seism vrancean de intensitatea mare, dar nu in viitorul imediat urmator. Cu toate acestea riscul, vorbind probabilistic, pentru un cutremur de 6-6,5 grade nu poate sa fie neglijat.

Cutremurele de aceasta intensitate au o frecventa de circa 10 ani. Vrancea este o zona cu totul speciala. Avem o ciclicitate de circa 10 ani pentru seisme de 6 grade, dar nu-i nimic anormal daca nu apare niciunul vreme de 20 de ani. Ultimul seism de 6 grade a fost in 2004.

Deci ne putem astepta sa se intample?

Oamenii cred ca noi avem indicii specifice, particulare pe baza carora putem face predictii. Nu avem! Si nu numai ca nu avem noi, in cazul Vrancei, nu are nimeni.

Mai mult, mitul cu japonezii, care stiu cel mai bine cum este cu probabilitatea unui seism, a cazut. Japonezii au dat-o in bara la ei acasa, pentru ca nimic nu i-a facut sa ia in calcul un seism de peste 9 grade, cum a fost cel din martie, anul trecut.

In cazul nostru, referitor la un seism de 6 grade, pot sa afirm ca nu este imposibil, dar tot imposibil imi este sa afirm, cand. Nici macar cu probabilitatea de un an.

Seismologul George Purcaru anticipeaza un cutremur de peste 6 grade si nu exclude unul de peste 7, chiar anul acesta. Sustineti afirmatiile si analiza in baza careia Purcaru face aceasta afirmatie?

Geoge Purcaru este foarte agreat de presa, dar nu are aceeasi autoritate in mediile specialistilor in geofizica. Statisticile pe care le foloseste Purcaru nu sunt considerate credibile de seismologi si anticiparile facute de domnia sa nu sunt sustinute de cercetatori. Ce interes ar putea avea cineva sa nu-l ia in seama, daca argumentatiile sale ar fi credibile?

In ultima perioada de timp, in ultimii 5-6 ani, poate si mai mult, au existat modificari in activitatea seismica din Vrancea?

Dupa 2000 reteaua statiilor de inregistrari a crescut foarte mult in Romania. Acest fapt ne ofera o imagine mult mai clara asupra fenomenelor vrancene. Aceasta imagine mai clara pe care noi o avem acum, raportata la informatiile adunate in decursul timpului sunt in masura sa ma faca sa afirm cu certitudine ca miscarile scoartei terestre in Vrancea sunt normale.

Pot sa afirm ca Vrancea este foarte normala. Se misca, dar este normala! Chiar ne-am ingrijorat cu ceva vreme in urma ca este prea calma. Insa dupa seismele produse in Vrancea in ultimele luni, putem afirma ca a recupereat si ca este in limitele normale.

Cand spun normala ma gandesc la "normalitatea" care este caracteristica unei regiuni seismice, unde avem cutremure in fiecare zi, uneori chiar mai multe intr-o singura zi.

Exista ideea ca seismele de 3,5-4 grade fac bine, pentru duc la descarcarea de energie. Este corect?

Energia eliberata la o miscare de 4 grade este nesemnificativa. Dar sunt doua aspecte si amandoua trebuie luate in calcul. Este bine ca exista astfel de miscari, pentru ca nu permit o acumulare de energie, dar pe de alta parte exista miscari usoare care pot duce la declansarea unei fracturi in scoarta, care sa fie factorul declansator pentru un cutremur major. Sunt detalii de finete, care fac obiectul studiilor si analizelor noastre.

Ce alte date mai releva studiile dumneavoastra?

Sunt catvea lucruri unde eu pot sa fac afirmatii de certitudine. Un viitor cutremur major o sa fie unul de foarte mare adancime. Iar asta este foarte bine pentru modul in care se resimte la suprafata.

Afirm ca un viitor seism o sa fie la adancime mai mare decat cel din 1977. Este greu de facut comparatii. Seismul din '40 a fost mai puternic decat cel din '77, dar pagubele celui din urma au fost mult mai mari. Cel din '77 a fost la 110 kilometri adancime, iar cel din '40 la 133 de kilometri. Depinde si de directia de propagare al undei de soc. Depinde esential de adancimea unde are loc fractura in scoarta terestra. Si vorbim despre adancimi de 150-170 de kilometri.

Cred ca este foarte bine ca seismele vrancene sunt localizate, adica stim exat unde se produc si care este riscul maxim. In plus, in Vrancea nu pot avea loc cutremure mai mari de 7,8 ceea ce este foarte bine! Daca am fi japonezi nu ar trebui sa avem nicio problema. Din pacate nu suntem.

Ati fost consultat de Sorin Oprescu, ati avut discutii private cu acesta referitoare la iminenta unui seism?

Nu! Deloc! Nu am vorbit cu Sorin Oprescu. Stiu unele din afirmatiile primarului, dar este probabil o atitudine preventiva, nu rezultatul unor informatii speciale de care ar beneficia primarul.

Locuiti in continuare, in Bucuresti, la etajul 9?

Da!

Două cutremure s-au produs joi dimineață, în România. Orașele unde au fost resimțite cel mai puternic FOTO
Două cutremure s-au produs joi dimineață, în România. Orașele unde au fost resimțite cel mai puternic FOTO
Institutul Naţional pentru Fizica Pământului anunță că două cutremure slabe s-au produs, joi dimineaţă, 28 martie, în zona Moldovei. Primul dintre acestea, cu magnitudinea de 3,3 a...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#cutremur Romania, #Mircea Radulian seismolog, #zona seismica Vrancea, #Sorin Oprescu cutremur , #cutremur