Cum ar arata Romania la 24 de ore de la un cutremur de peste 7 grade: Bilantul mortilor creste, explozii peste noapte

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 11:38
6537 citiri
Cum ar arata Romania la 24 de ore de la un cutremur de peste 7 grade: Bilantul mortilor creste, explozii peste noapte
Foto: Facebook/MAI

Daca Romania ar fi lovita de un cutremur de peste 7 grade, doar in Bucuresti numarul victimelor ar fi ingrijorator. O arata bilantul la 24 de ore de la cutremurul simulat in cadrul exercitiului "Seism 2016", prezentat miercuri dimineata de Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne.

In cadrul simularii, cutremurul de 7,6 grade pe scara Richter a avut loc marti, la ora 8:04, in zona Vrancea si a afectat Bucurestiului si Iasiul. Acesta a fost urmat de o replica de 5,6 grade.

Asadar, la 24 de ore de la producerea seismului, situatia era urmatoarea:

Bucuresti: peste 1.500 de morti, 4.150 de persoane ranite si 2.750 de oameni ramasi fara adapost.

Din punct de vedere al infrastructurii, au fost afectate 222 de imobile, un spital, patru scoli, doi agenti economici, reteaua de transport gaz metan dintre uzina Republica si zona rezidentiala. Cele mai afectate zone din Bucuresti sunt Centrul Istoric, Pantelimon, Baneasa, Calea Mosilor, cartierul Pajura, zona George Cosbuc.

Iasi: 900 de morti, peste 2.450 de raniti si 800 de persoane sinistrate;

Din punct de vedere al infrastructurii, au fost avariate 60 de imobile, un baraj si s-a produs o rupere de terasament in Targu Frumos. Cea mai afectata zona este centrul Municipiului Iasi. Potrivit evaluarilor expertilor tehnici, imobilele avariate nu mai pot fi locuite.

De asemenea, bilantul arata ca, la nivel national, 317 imobile s-au prabusit, inclusiv in judetele Arges, Bacau, Buzau, Iasi, Tulcea si Teleorman.

Citeste in detaliu bilantul MAI la 24 de ore de la cutremurului de 7,6 grade

Citeste si bilantul la 12 ore dupa seism

Explozii in timpul noptii

De asemenea, pe toata durata noptii dintre marti si miercuri, echipajele de interventie au incercat sa salveze vieti si au gestionat diverse situatii de urgenta generate de seismul de marti dimineata. Trei explozii au avut loc in timpul noptii, doua in Bucuresti si una in Iasi.

In Capitala, o deflagratie s-a produs in cartierul Floreasca, in jurul orei 23:00. Explozia a avut loc intr-un bloc turn si a afectat puternic structura de rezistenta, fiind grav avariate numeroase locuinte. In urma incidentului, 20 de persoane si-au pierdut viata, iar 80 au fost ranite.

Pentru ca echipajele ISU Bucuresti-Ilfov erau angajate in alte misiuni de salvare, la fata locului au fost trimisi salvatori de la ISU Mures si Galati, aflati in baza de operatii de la Ciolpani.

O alta explozie s-a produs in jurul orei 2:00, in zona Unirii - Hanul lui Manuc, unde un bloc de locuinte a fost avariat. In urma exploziei au murit 15 oameni, 40 au fost raniti, iar 150 au ramas sinistrati.

Prima interventie de salvare a fost asigurata de catre fortele ISU Brasov, aflate in baza de operatii dispusa pe bulevardul Expozitiei, ulterior fiind trimise in sprijin mai multe echipaje.

La Iasi, o explozie a avut loc la ora 3:00, intr-un bloc de locuinte din zona Hotel Moldova - Hotel Ramada Iasi. 25 de persoane au decedat, 140 ai fost ranite, iar 150 au ramas fara adapost.

In zona celor trei explozii au fost amplasate puncte medicale, unde medicii SMURD au acordat primul ajutor si au transportat victimele din spital.

O noua replica, miercuri dimineata

La scurt timp dupa ce MAI a facut publice aceste cifre, in scenariu a mai fost introdusa o noua replica, cu magnitudinea de 5,2 grade, iar primele efecte au fost sesizate in zonele Rahova, Mall Vitan si Damaroaia din Capitala.

Pentru a interveni in aceste cartiere, unde mai multe cladiri s-au prabusit, au fost mobilizate fortele aflate in prezent in bazele de operatii din Bucuresti, organizate inca de marti.

Conform scenariului, in zona Rahova se estimeaza ca au mai murit inca 50 de oameni, iar 300 de persoane au fost ranite, in timp ce tot in jur de 300 au ramas fara adapost. In zona s-au identificat opt imobile in diferite stadii de avariere.

De asemenea, in zona Mall Vitan au fost avariate sase blocuri de locuinte, iar in cartierul Colentina - zona Fundeni sunt cinci imobile avariate in diferite stadii. In aceste cartiere au murit in jur de 80 de oameni, circa 300 au fost raniti, iar 300 au ramas fara case.

Sursa foto: Facebook/MAI

O alta zona afectata din Bucuresti este Damaroaia, unde 15 cladiri au fost avariatie. Este vorba atat despre blocuri de locuinte si case. In aceasta zona se estimeaza un numar de 50 decedati, 150 de raniti si aproximativ 400 de persoane sinistrate.

In cadrul exercitiului, echipajele de interventie sunt prezente in zonele cu probleme si incearca sa salveze cat mai multi oameni si sa acorde primul ajutor celor care au nevoie.

In mod real, simularea unor interventii de cautare-salvare ale echipajelor de interventie are loc in zonele Chimopar si Fabrica de bere.

D.T.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#bilant 24 ore cutremur, #bilant cutremur Bucuresti, #simulare cutremur , #cutremur