Un cutremur de 5,3 grade a zguduit Romania. A fost resimtit pana-n Ucraina, Bulgaria si Turcia

Miercuri, 28 Decembrie 2016, ora 01:31
71437 citiri
Un cutremur de 5,3 grade a zguduit Romania. A fost resimtit pana-n Ucraina, Bulgaria si Turcia

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,3 grade, s-a produs miercuri noaptea, in zona Vrancea.

Seismul s-a produs la ora 01.20, la adancimea de 98,9 kilometri, a anuntat pe Twitter Institutul National pentru Fizica Pamantului.

Initial, magnitudinea anuntata a fost de 5,2 grade. Ulterior, INFP a revizuit magnitudinea la 5,4 grade. Spre dimineata, noile date oficiale arata ca seismul a avut 5,3 grade.

Ulterior, INFP a revizuit magnitudinea la 5,4 grade pe scara Richter.

Cutremurul din Romania a fost semnalat si de Centrul mediteranean de seismologie, care anunta ca magnitudinea seismului a fost de 5,3 grade pe scara Richter.

In schimb, seismologii americani de la United States Geological Survey anunta ca seismul din Romania a avut 5,6 grade si s-a produs in Vrancea, la 8 km de localitatea Nereju, la adancimea de 81 km.

Cutremur resimtit pana in Turcia

Seismul a fost resimtit in Bucuresti si in mai multe orase din tara. Printre orasele unde oamenii povestesc, pe Facebook, ca s-a simtit puternic cutremurul se afla Brasov, Suceava, Slatina, Targoviste, Fagaras, Craiova, Galati, Constanta, Pitesti si Iasi.

Internautii povestesc ca seismul s-a resimtit si in Republica Moldova si Bulgaria.

"Cutremurul s-a simtit in Ucraina, Moldova, Bulgaria si in vestul Turciei. (...) Nu au fost replici. Sunt posibile, dar vor fi mici, de 2, 3, maxim 4 grade. De obicei, la astea mici nu apar, este vorba totusi de un cutremur mic", a declarat, pentru Mediafax, Mihai Diaconescu, fizician al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Nu s-au inregistrat pagube

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti - Ilfov a anuntat, miercuri noaptea, imediat dupa producerea cutremurului, ca nu s-au inregistrat apeluri din partea populatiei si nici nu a fost semnalata producerea de pagube materiale.

Reprezentantii ISU Bucuresti-Ilfov au facut si un apel la calm, indemnand cetatenii sa nu paraseasca imediat locuintele. Pompierii i-au sfatuit pe oameni sa se pregateasca pentru eventuale replici, dar sa nu isi paraseasca imediat locuintele.

"Nu fugiti pe scari si nu utilizati liftul" este, de asemenea, unul dintre sfaturile reprezentantilor ISU.

Fara pagube

In Centrul istoric al Capitalei nu s-au desprins elemente de pe fatadele cladirilor si nu au fost raportate probleme la nicio unitate a ISU sau la alte imobile, a anuntat, miercuri, purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti-Ilfov, Daniel Vasile.

"Ca urmare a cutremurului nu au fost inregistrate apeluri la numarul de urgenta 112. Nu au fost raportate probleme la nicio unitate operativa proprie sau la alte imobile", a anuntat purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti-Ilfov, Daniel Vasile.

Cutremurul pe retele

Retelele sociale au fost impanzite, in aceasta noapte, de mesaje despre #cutremur.

Initial, internautii din toate zonele tarii au anuntat ca au resimtit seismul.

Apoi, daca tot s-au trezit, Facebook-ul s-a umplut rapid de glume. Multi arata cu degetul spre pisicile care n-au anuntat in niciun fel ca urmeaza un cutremur. De altfel, la o ora dupa producerea seismului, cel mai popular hastag de pe Facebook este #cutremur, insotit de fotografii cu pisici care dorm nestingherite.

Un internaut a remarcat ca "asta nu e magnitudine, e curs valutar", in timp ce un cititor ne indeamna, pe contul de Facebook al Ziare.com, sa privim si partea buna: "lucrurile totusi se misca in Romania".

Cutremure de peste 5 grade

Ultimul cutremur cu magnitudine de peste 5 a avut loc in 24 septembrie, la ora 2.11, a avut 5,3 grade si s-a resimtit si in Bucuresti. Seismul s-a produs atunci in zona Vrancea, la o adancime de 112,3 kilometri.

Cele mai mai puternice cutremure produse in Romania dupa Revolutie sunt cele inregistrate pe 30 si respectiv 31 mai 1990, cu magnitudini de 6,9 si respectiv 6,4.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cutremur Vrancea decembrie , #cutremur