Cutremur puternic in Romania - s-a resimtit in Bucuresti, Iasi, Craiova UPDATE

Sambata, 24 Septembrie 2016, ora 02:26
98977 citiri
Cutremur puternic in Romania - s-a resimtit in Bucuresti, Iasi, Craiova UPDATE
Foto: Twitter/INFP

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,3 (revizuita de la 5,6), a avut loc in noaptea de vineri spre sambata, in zona Vrancea.

Seismul s-a produs loc la orele 2.11, la adancimea de 91,6 kilometri, a anuntat pe Twitter Institutul National pentru Fizica Pamantului.

In jurul orei 4.00, Institutul National pentru Fizica Pamantului a revizuit magnitudinea seismului de la 5,6 la 5,3.

Cutremurul, care a avut epicentrul la 7 km vest de Nereju, in judetul Vrancea, s-a resimtit in Bucuresti si in mai multe zone din tara (Iasi, Brasov, Craiova), dar si in Bulgaria si Republica Moldova, informeaza site-ul earthquake-report.com..

Despre seismul de sambata, directorul general al Institutului pentru Fizica Pamantului spune ca a avut un mecanism ciudat, cu efecte catre nord-estul si estul Romaniei, ceea ce indica o rupere a faliei catre aceasta directie.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti au declarat pentru News.ro ca nu au primit vreo solicitare de interventie. La Serviciul de Ambulanta s-au inregistrat cinci apeluri, toate pentru atacuri de panica, a declarat, pentru News.ro, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABIF), dr. Alis Grasu. "Toate cele cinci apeluri au fost in prima jumatate de ora dupa producerea cutremurului", a precizat managerul SABIF.

Cutremurul s-a resimtit si la Iasi, fara sa se inregistreze victime. Totusi, un tanar din Iasi a sarit pe geam in timpul cutremurului, suferind o fractura, iar o batrana s-a accidentat in propria locuinta, in timp ce 12 persoane au facut atacuri de panica. Tanarul din Iasi locuieste la parter si a sarit pe geam in timpul seismului, el declarand ca a recurs la acest gest deoarece s-a speriat, a afirmat prefectul de Iasi, Marian Grigoras, citat de News.ro.

Totodata, bucati din varful turnului fabricii de caramizi din localitatea Ciurea, situata la cativa kilometri de Iasi, s-au rupt, insa nici o persoana nu a fost ranita. Turnul a fost construit in urma cu peste un secol si este monument de patrimoniu industrial, fiind clasat pe lista monumentelor istorice. Si bucati din tencuiala unui imobil din centrul municipiului au cazut pe astfalt.

Imediat dupa producerea seismului, mai multe persoane au scris pe Facebook ca diverse obiecte au cazut din biblioteci, iar unele s-au spart.

"S-a simtit mai intai un huruit puternic, apoi blocul s-a miscat pe verticala, dupa care a urmat o alta miscare pe orizontala. Nu am avut timp sa iesim din casa, totul s-a petrecut rapid, a durat cateva secunde", a scris o persoana pe Facebook.

Potrivit unor alte comentarii de pe Facebook, o pana de curent a avut loc in Bucuresti, in zona Unirii, in urma seismului. "Bucuresti, zona bld Unirii, parter din P+1. S-a simtit destul de puternic si huruitura raportata... La vreo 10 minute a cazut curentul... ", a scris un utilizator Facebook.

Si filosoful Mihai Sora a reactionat pe contul sau de Facebook, la mai putin de o ora de la cutremurul de sambata noaptea. "Biblioteca miscatoare. Si la Dumneavoastra danseaza cartile la doua dimineata?", a scris Sora, care va implini 100 de ani in noiembrie.

Au inceput sa apara si primele imagini cu miscarile care au avut loc in timpul cutremurului.

Tot pe retelele sociale, romanii nu au intarziat sa faca haz de necaz.

Cutremurul cu magnitudinea 5,3 produs in noaptea de vineri spre sambata s-a resimtit si la Craiova, fara sa se inregistreze apeluri la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU). Primarul Lia Olguta Vasilescu a comentat pe Facebook, la scurt timp dupa miscarea seismica, spunand ca a avut un "sentiment tampit" si nu a stiut daca sa iasa din casa sau sa se imbrace.

"Ce sentiment tampit! Te invartesti prin casa si nu stii daca sa pleci pe scari in pijama sau stai sa te imbraci", a postat primarul din Craiova.

"In urma cutremurului nu au fost efectuate apeluri la 112 de catre locuitorii judetului Dolj. Nu au fost inregistrate evenimente negative", a declarat Florin Cocosila, purtatorul de cuvant al ISU Oltenia, informeaza News.ro.

De asemenea, nici la Telefonul Cetateanului, care apartine Primariei Craiova, nu s-au inregistrat solicitari.

De la inceputul anului au fost inregistrate in Romania patru cutremure cu magnitudinea peste 4 grade pe scara Richter, respectiv pe 14 august, 4 august, 1 martie si 7 ianuarie. Toate au avut epicentrul in zona seismica Vrancea.

Potrivit INFP, cel mai puternic cutremur din Romania in ultimii ani s-a produs pe 22 noiembrie 2014. Seismul de atunci a fost de 5,7 grade pe scara Richter, fiind resimtit si la Bucuresti.

Citeste si despre cele 12 cutremure de peste 5 grade care au avut loc dupa marele seism din 1977.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#cutremur Romania, #seism Romania , #cutremur
Comentarii
Poza petricanica
petricanica
rank 1
pe mine m-ar fi trezit
Poza Melody_Gardot
Melody_Gardot
rank 5
Bine ca sinteti teferi si nevatamati !!