Cutremur de 5,9 grade in SUA - Casa Alba, Pentagonul si Congresul, evacuate

Marti, 23 August 2011, ora 20:46
10121 citiri
Cutremur de 5,9 grade in SUA - Casa Alba, Pentagonul si Congresul, evacuate
Foto: Reuters

Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade pe scara Richter s-a produs in Statele Unite, marti seara, pe coasta estica, fiind simtit din Virginia pana in Boston.

Epicentrul seismului a fost localizat la 130 de kilometri de Washington, destul de aproape de o centrala nucleara, ale carei reactoare au fost dezactivate de sistemele de siguranta.

Cladirea Pentagonului, Capitolul, Congresul, Casa Alba, dar si alte cladiri, cum ar fi spitalele si imobilele pentru birouri, au fost imediat evacuate, atat in Washington, cat si in New York, informeaza Reuters, fiind raportate si imobile avariate.

Serviciile de telefonie mobila de pe coasta de est a Statelor Unite au fost grav afectate, iar mai multe aeroporturi, printre care si JFK sau Newark Liberty, din New Jersey, au fost evacuate. Pe aeroportul Reagan zborurile au fost oprite, pentru moment. Se asteapta ca multe curse sa aiba intarzieri.

Cel mai mare in 236 de ani

Seismologii americani sustin ca este vorba despre cel mai mare cutremur produs in aceasta zona in ultimii 236 de ani. Ultimul care a afectat DC a avut loc in 16 iulie 2010, avand o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter, conform MSNBC.

Cel mai recent seism de o asemenea magnitudine si intensitate a fost inregistrat pe 31 mai 1897, fiind considerat cel mai puternic seism din istoria statului american Virginia. In zona au loc de obicei doar cutremure de mica intensitate. De cand a devenit stat, in Virginia s-au inregistrat 25 de seisme.

Seismul, care a durat 5 secunde, s-a simtit pana in New England, Toronto si Ohio. O explicatie pentru intensitatea cu care a fost resimtit este aceea ca seismul a avut loc la numai 6 kilometri adancime. Conform U.S. Geological Survey, cutremurul ar fi avut loc la o adancime de numai 800 de metri.

Initial, se raportase ca seismul a avut magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter.

Nu exista informatii legate de eventuale victime, insa politia a informat ca unele cladiri au fost avariate. Printre acestea s-ar afla si Catedrala Nationala din Washington DC, din care s-ar fi prabusit mai multe bucati.

In momentul producerii seismului, presedintele Obama se afla in vacanta, in Martha's Vineyard, unde juca golf.

Cutremurul a intrerupt si conferinta de presa a Procurorului Districtual din Manhattan, pe tema retragerii acuzatiilor impotriva lui Dominique Strauss-Kahn, fostul sef al FMI.

In imagini se poate vedea cum participantii incep sa fuga, la prima zguduitura a seismului, lasandu-l pe procuror singur, la tribuna.

Imaginile pot fi urmarite pe YouTube.

Institutul american de geofizica USGS a avertizat ca Virginia s-ar putea confrunta cu replici seismice, in special in urmatoarele ore.

Principalele institutii americane evacuate si-au reluat activitatea, la fel ca majoritatea aeroporturilor din zona.

Colorado, zguduit de cel mai mare cutremur din ultimii 40 de ani

Tot in cursul zilei de marti, statul american Colorado a fost afectat de un seism de 5,3 grade pe scara Richter, cel mai puternic din ultimii 40 de ani.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#cutremur sua, #pentagon evacuat seism, #cutremur casa alba, #cutremur washington, #cutremur New York, #aeroporturi inchise cutremur SUA , #cutremur