Cutremur devastator in Italia: Bilantul negru creste la 284 de morti - sanse mici sa mai fie supravietuitori printre ruine

Sambata, 27 August 2016, ora 09:44
4941 citiri
Cutremur devastator in Italia: Bilantul negru creste la 284 de morti - sanse mici sa mai fie supravietuitori printre ruine
Foto: Ambasada Romaniei la Roman

Bilantul victimelor seismului de miercuri, din Italia, a ajuns la 284 de morti, iar sperantele de a mai gasi supravietuitori scad de la o ora la alta, in timp ce operatiunile in zonele afectate au fost suspendate.

Intre timp, autoritatile organizeaza sambata, in zi de doliu national, funeralii de stat pentru victime.

Printre strainii care si-au pierdut viata se numara opt romani, o femeie din Spania, un canadian si un albanez. De asemenea, trei turisti britanici, inclusiv un copil de 14 ani, si-au pierdut viata.

Potrivit autoritatilor, 181 de victime au fost identificate, inclusiv cel putin 21 de copii. Cel mai mic avea numai cinci luni si jumatate. Cea mai in varsta victima avea 93 de ani.

La trei zile dupa ce seismul a lovit zona muntoasa a tarii, caini speciali antrenati si echipe de interventie in situatii de urgenta cauta in continuare printre daramaturile din satul Amatrice, care a fost ras de pe fata Pamantului de cutremur. Insa nu mai exista semne de viata in cladirile prabusite.

"Numai un miracol ne mai poate aduce prietenii inapoi dintre daramaturi, dar sapam inca, pentru ca multi sunt dati disparuti", a declarat primarul Sergio Pirozzi.

In satele din apropiere, precum Pescara del Tronto, echipele de salvare s-au retras dupa ce toti locuitorii au fost gasiti.

"Am scos ultimele cadavre despre care stiam", a spus Paolo Cortelli, un membru al Serviciului national de Salvare Montana, care a ajutat la recuperarea a circa 30 de cadavre de la Pescara del Tronto.

"Nu stim si este posibil sa nu stim niciodata daca numarul persoanelor disparute corespunde, de fapt, cu oamenii care erau, de fapt, sub daramaturi", a adaugat el.

Italia va organiza sambata funeralii de stat pentru circa 40 de victime, care vor avea loc in orasul Ascoli Piceno, din apropiere. Autoritatile au decretat zi de doliu national, in cursul careia drapelele vor fi coborate in berna in toata tara.

Departamentul pentru Protectie Civila din Roma a spus ca 388 de oameni sunt tratati pentru rani in spitale, iar 40 dintre ei sunt in stare critica. Aproximativ 2.500 de oameni au ramas fara adapsot in urma celui mai sangeros seism din Italia din 2009 incoace.

Supravietuitorii care nu au unde sa doarma in alta parte si-au petrecut ultimele nopti in corturi albastre, ridicate in apropiere de localitatile facute una cu Pamantul.

Cei afectati de cutremurul care a lovit centrul Italiei pot suna la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei in Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al Romaniei la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.

Amatrice va trebui rasa de la sol

Guvernul a promis sa reconstruiasca regiunea, insa unii localnici se tem ca nu se intampla niciodata acest lucru.

"Amatrice va trebui rasa de la sol", a spus primarul Pirozzi, care le-a cerut tinerilor sa nu plece din zona, spunand ca acesta ar fi sfarsitul comunitatii lor. "Nicio noapte nu poate dura atat de mult incat sa nu mai rasara niciodata soarele. Sunt convins ca Amatrice se va ridica din nou. Le datoram acest lucru oamenilor care au murit aici", a adaugat el.

Edilul vrea ca localitatea sa fie construita respectand acelasi plan si aceeasi arhitectura.

"Ma tem ca satul nostru si altele ca el vor muri pur si simplu. Oricum oamenii nu traiesc aici tot anul. Iarna, localitatile sunt practice goale", a spus Salvatore Petrucci, in varsta de 77 de ani, originar din satucul Trisunga. "Probabil ca noi am fost ultimii care au locuit in Trisunga", a adaugat el.

Peste 1.050 de replici seismice au afectat zona dupa cutremurul cu magnitudinea 6,2 care s-a prodys miercuri dimineata, daramand noi bucati din structurile fragilizate. Printre acestea se numara un pod care duce la Amatrice si care a fost inchis vineri, ceea ce a complicat si mai mult operatiunile de salvare.

Cutremurul initial a fost atat de puternic incat cel mai apropiat oras de epicentru, Accumoli, s-a scufundat cu 20 de centimetri, potrivit Institutului italian de Geologie.

Citeste mai multe informatii si marturii despre cutremurul din Italia:

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#romani morti cutremur Italia, #bilant victime cutremur Italia, #doliu national cutremur Italia , #cutremur