Cutremur devastator in Italia: Marturiile romanilor surprinsi de seism

Miercuri, 24 August 2016, ora 21:22
7198 citiri
Cutremur devastator in Italia: Marturiile romanilor surprinsi de seism
Foto: Hepta.ro

Romanii aflati in zona din centrul Italiei in care a avut loc un cutremur, in noaptea de marti spre miercuri, soldat cu peste 120 de morti, dezvaluie momentele de groaza prin care au trecut. Un roman a murit si doi au fost raniti, in urma seismului.

"S-a cutremurat toata casa, am iesit toti afara, toti vecinii, fiindca ne-am speriat... Cazurile mai grave in Amatrice au fost, jumatate de sat este daramat, strazile sunt blocate", a spus Maria Branzaru, citata de Digi 24.

O alta romanca stabilita in Italia spune ca aproape 1.000 de persoane au ramas fara locuinte, in orasul sau, Arezzo.

"Prima unda a fost foarte puternica, a simtit-o tot orasul. Sunt destui romani in zona, am inteles ca s-a format deja o echipa printre care sunt si romani. E o atmosfera trista, toata lumea e preocupata de ce se poate intampla, o sa fie desigur 700-800, poate chiar si 1.000 de persoane care nu au casa", a povestit Aurelia Ceoromila.

Doi jurnalisti stabiliti in Italia relateaza si ei senzatiile traite in urma cutremurului.

"Sunt multi cetateni care sapa cu mainile goale pentru ca inca n-au ajuns mijloacele care pot face acest lucru mai bine. In anumite cazuri e vorba de localitati deloc usor accesibile, caile de acces sunt blocate", a spus Miruna Cajvaneanu.

"Casele astea din Amatrice erau toate construite si ramase asa de 200-300 de ani. Nu au mai fost renovate si probabil de asta au picat asa usor. Au luat masuri si au intarit ce s-a stricat in L'Aquila. Cand s-a terminat cu L'Aquila (afectata de cutremurul din aprilie 2009 - n.red.), uitati ca apare Amatrice", a relatat si Sergiu Balaban, vorbind despre localitatea cel mai grav afectata.

O alta romanca stabilita in Italia a povestit cum casa in care se afla cu copiii s-a scufundat pur si simplu.

"Copiii au zis ca, pur si simplu, a cazut tot peste ei si intr-o parte, casa s-a scufundat si au reusit sa treaca pe langa gaura care s-a format in pamant si au iesit in strada si au fugit! Cel mic s-a lovit la cap, pentru ca i-a cazut acoperisul. L-am trimis la spital cu mama", a spus Diana Ardelean, citata de Stirileprotv.ro.

Alte romance au povestit cum au trait teama, cu gandul la copii.

"S-a simtit foarte tare, mie mi-au crapat peretii in casa. Avem un copil de 10 luni, am iesit in strada cum am apucat. Ne gandim mai mult la copii, la asta ne gandim", a explicat Anca Muhna.

"M-am trezit, auzeam zgomotul paharelor care se ciocneau in salon, mi-am dat seama ca este cutremur. Mi-am luat fetita care doarme intre noi in secunda aia.. A durat cam 10 secunde", a spus si Anda Anghele.

O alta romanca spune ca, desi locuieste la 170 de kilometri de epicentru, a resimtit seismul.

"Stam la etajul 2 si n-am avut curaj sa coboram. Am luat fetita in brate, am stat putin la tocul usii, unde am crezut ca este peretele de rezistenta, am asteptat, am vazut ca nu se mai intampla nimic, ne-am culcat inapoi. Dupa al doilea cutremur, am vrut sa-i propun sotului sa iesim afara, dar pana la urma am ramas in casa", a relatat Georgiana Movila.

Italia a fost zguduita in noaptea de marti spre miercuri de un cutremur puternic de suprafata, cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter. Epicentrul a fost in apropierea orasului Perugia si seismul s-a resimtit inclusiv la Roma, Venetia si Florenta. Urmariti, in format LIVE, desfasurarea evenimentelor

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#marturii romani cutremur Italia, #cutremur Italia Amatrice, #romani surprinsi cutremur Italia , #cutremur