Cutremur in Noua Zeelanda: Noul bilant indica sute de morti si mii de raniti

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 09:56
3331 citiri
Cutremur in Noua Zeelanda: Noul bilant indica sute de morti si mii de raniti
Foto: AP

Bilantul cutremurului care a zguduit, marti, orasul Christchurch din Noua Zeelanda a crescut dramatic, ajungand vineri dimineata la 113 morti.

Totodata, peste 200 de persoane sunt, in continuare, disparute sub mormanele de moloz din Christchurch, a precizat primarul orasului, Bob Parker, citat de Associated Press.

Bilantul precedent indica 102 morti, insa premierul John Key a declarat, joi, ca se asteapta ca numarul celor care au murit in urma cutremurului sa creasca la 200. De asemenea, oficialii au precizat ca 2.500 de persoane au fost ranite, dintre care 164 grav.

Un oficial din cadrul politiei, Russell Gibson, a subliniat ca sansele de a mai gasi supravietuitori printre persoanele prinse sub daramaturi sunt minime, in contextul in care niciun semn de viata nu a mai fost observat de echipele de salvare de miercuri.

Cutremur in Noua Zeelanda: sanse minime de supravietuire pentru sutele de disparuti

Aproximativ 200 de persoane sunt date disparute in continuare, dintre care 122, inclusiv romanca Lia Harca, s-ar afla numai in cladirea postului Canterbury TV, unde nu se crede ca mai exista supravietuitori.

Ministrul neo-zeelandez de externe, Murray McCully, a declarat ca Guvernul se pregateste sa le ofere familiilor din mai multe tari "cele mai rele vesti".

"Aceasta nu este numai o tragedie a Noii Zeelande", a spus el, adaugand ca tara este foarte recunoscatoare pentru raspunsul incredibil al comunitatii internationale.

Circa 600 de agenti de interventie, ajutati de caini, detectoare de sunet, radare termale si camere, incearca sa detecteze orice semne de viata.

O femeie din Noua Zeelanda a povestit pentru CBS cum a supravietuit seismului. La trei zile dupa ce a fost salvata de pompieri cu ajutorul unei macarale, Kirsty a descris cosmarul prin care a trecut.

Speranta ca va reusi sa se salveze aproape ca disparuse dupa prima replica a seismului, marturiseste femeia, care spune ca tot ce-a tinut-o in viata a fost gandul la fetita ei.

De asemenea, o alta noua zeelandeza s-a casatorit cu iubitul sau, imediat dupa ce a fost salvata de sub ruine. Femeia sustine ca astfel a "onorat salvarea sa miraculoasa", dupa ce a stat mai multe ore sub daramaturi, relateaza The Telegraph.

Cutremur devastator in Noua Zeelanda: zeci de morti si sute de raniti

Un cutremur puternic de 6,3 grade a zguduit, luni noapte, orasul Christchurch din Noua Zeelanda, omorand zeci de oameni si ranind alte cateva sute.

Seismul este cel mai grav dezastru natural care a afectat tara din 1931, cand un alt cutremur, produs la Napier, s-a soldat cu 256 de morti.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#cutremur noua zeelanda victime, #bilant victime noua zeelanda , #cutremur